Działka korzo_m cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 3

Post »

Moniko tylko warzywka, kwiatów już nie :;230 wystarczy.

Bożenko ja cały czas mam robotę, już kilka doniczek wysiałam więc codziennie odkrywam, wietrzę , oglądam, sprawia mi to dużą przyjemność. Mam nadzieję ,że większość nasion wykiełkuje, mam różne doświadczenia z firmą L. Sadzonkami muszę obdzielić siostrę i jeszcze kilka osób na pewno.
Ja też mam kilka torebek nasion z bylinkami, te wysieję na rozsadnik. Obiecywałam ,że jednorocznych nie kupię , nie mogłam się oprzeć, po przyjściu do domku na spokojnie pooglądałam , jakież było moje zdziwienie, większość nasion kwiatów w kolorze fioletu, widocznie tego roku poszło mi na ten kolor :uszy
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, nie łudź się... i tak jeszcze coś dokupisz...
Ja też kupiłam dzisiaj kilka torebek nasion... nie umiem przejść obojętnie obok stoiska z nasionami. ;:224
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

W jakiej cenie były nasionka pierwiosnka storczykowego??
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Moją uwagę przykuł żeniszek pomarańczowy i pierwiosnek storczykowy.
Pierwiosnka kupiłam w zeszłym roku na targach jako małą roślinkę.
Chyba mój ma inny kolor,taki bardziej w fiolet.
Podobno trudno u nas zimują,ciekawe czy przeżyje te zimę.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, to pewnie będzie różowy żeniszek... tylko na zdjęciu tak wygląda.
Ja siałam kiedyś tego pierwiosnka, ale niestety nie udało się.
Muszę poszukać sadzonki, bo też mi się podoba.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabrysiu tylko warzywaka :;230 w większych ilościach. Muszę spróbować dotrzymać postanowienia, ćwiczyć silną wolę.
W ogrodniczym na kwiaty już nie spojrzę.
Czy nasionka pierwiosnka miałaś też tej samej firmy, ja cały czas wątpię w ich produkcje, już miałam tyle wpadek.

Priam nasionka kosztowały 3 zł, było kilka odmian pierwiosnków, jak dobrze pamiętam chyba z 5-6, ale mnie najbardziej spodobał się storczykowy.

Aniu Gabrysia ma rację to żeniczek różowy, zdjęcie tak przekłamało jego kolor. Na opakowaniu pierwiosnka storczykowego jest napisane, że kwiaty zmieniają barwę od karminoworóżowej do jaskrawo fioletowej. Nic nie pisze o zimowaniu roślinek. Ja mam nadzieję ,że mi nasionka wykiełkują, wszystko zrobię wg wskazówek na opakowaiu.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Dorotko na sianie żeniszka już czas.
korzo_m pisze:Nic nie pisze o zimowaniu roślinek. Ja mam nadzieję ,że mi nasionka wykiełkują, wszystko zrobię wg wskazówek na opakowaiu.
..a Ty mówisz o zimowaniu żeniszka?...on jest jednoroczny ;:7
A mnie nie wzeszły w ubiegłym roku szarłaty..ciekawe dlaczego??? ;:7 Może lepiej wysiać je do doniczki a nie do gruntu :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

korzo_m pisze:Priam nasionka kosztowały 3 zł, było kilka odmian pierwiosnków, jak dobrze pamiętam chyba z 5-6, ale mnie najbardziej spodobał się storczykowy.
Pytałem o cenę nasion tego pierwiosnak bo zamówiłem sobie sadzinke na cebule.pl za 5 zł
http://www.cebule.pl/product-pol-639-Pi ... ialli.html
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Judytko chodziło o pierwiosnek stoczykowy i wątpliwości do jego zimowania.
Dzisiaj zauważyłam jeden żeniszek, już coś wykiełkowało, jutro posieję dwa następne kolory. Chyba trochę żeniszka posadzę do donic, widziałam tak u znajomej, bardzo ładnie wyglądał, pozostałe sadzonki pójdą na rabatki.
Ja szarłat zwisły dostałam od Ani-Raczka, posiałam póżno, długo cieszył moje oczy. A szarłat wyniosły wysiał się sam na starej działce, przeniosłam go razem z innymi kwiatami, miałam dwa duże okazy. Ja nasion z nich nie zbieram, jesienią jak wyrywam potrząsam rośliny i nasionka się same rozsypują . Wiosną jak zobaczę młode roślinki to te największe sadzę na miejsce właściwe, pozostałe wyrzucam.
Nasionka szarłatu trójbarwnego mam pierwszy raz, pisze aby wysiewać go wprost do gruntu, czy to taki Judytko Ci w zeszłym roku nie wykiełkował.
Ja w tym tygodniu robiłam porządek z opakowaniami po zeszłorocznych nasionkach, jakież było moje zaskoczenie jak zobaczyłam ile kwiatów nie miałam, tyle nasion mi nie wykiełkowało.

Priam ja nie wiem ile nasionek jest w środku opakowania, ty będziesz miał gotową sadzokę , a ja będę się modliła nad doniczką , aby wykiełkowały. Co jest lepsze nie wiem. Chyba więcej roślin zamawiasz w cebulach bo dla jednej sadzonki to się nie opłaca. Ja w tym roku nie zamawiam nic u nich, do tej pory zamawiałam dwukrotnie i z zakpów byłam zadowolona.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:182 ..nie doczytałam, że chodzi o pierwiosnka.
Tak, chodzi mi o szarłat trójbarwny, siałam go do gruntu na rozsadnik.
Sz. zwisły wschodzi mi także bez wysiewania, potem sobie go rozsadzam na inne miejsca.
Podobnie nie wzeszła mi szałwia trójbarwna-tzn. wzeszła bardzo słabo-2-3 rośliny-ze złości ich nawet nie przesadziłam z rozsadnika. :D
W tym roku powtórzę próbę z nimi, bo zostało mi troszkę nasion i tak się zastanawiam czy nie lepiej do skrzynek albo doniczek je wysiać. ;:7
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko - często miałem tak, ze jak wysiewałem nasionka to miałem zaledwie 3 sadzonki np. lawendy.
Co do zamówienia na cebule.pl to pierwszy raz zamawiałem u nich jesienią 2009 - dostałem katalog, a przesyłka była taka jakiej oczekiwałem (duże, zdrowe cebule).
W tym roku wraz z kilkoma osobami zrobiliśmy wspólne zakupy na tym portalu aby zmniejszyć koszty przesyłki. Początkowo maiłem złożyć zamówienie na dwa obrazki włoskie, ale jak na mnie przystało na tym się nie skończyło :heja Moje zakupy możesz obejrzeć u mnie w wątku (nie będę zaśmiecał Twojego).
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, nie pamiętam jakiej firmy były nasionka.
Siałam je ze trzy lata temu... nie zwracałam na to uwagi, bo wtedy nie znałam opinii o wiadomej firmie... :wink:
Ale teraz też kupuję od nich... nie powiem... nasiona kiełkują... może trochę słabiej, ale kiełkują.

Szarłat trójbarwny miałam w zeszłym roku i siałam do skrzynek a potem do gruntu... źle to zniosły...
Rosły tak, jakby się im nie chciało... mam nadzieję że się wysiały - tak jak szałwia trójbarwna.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Fajne zakupy Dorotko.
Ale powiem Ci szczerze, ze mi by się nie chciało tego wszystkiego siać i pielęgnować.
W tym roku siewy ograniczam do minimum.
Teraz posieję pomidory i trochę papryki. A kwiatuszki, mam głównie jednoroczne i posieję je wprost do gruntu. :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze jedna uwaga do żeniszka...
Dorotko, jeśli go posiejesz raz, to on będzie Ci towarzyszył stale.
Ja posiałam trzy lata temu i od tej pory mam go co roku... i to w dużych ilościach.
Czasami już mnie denerwuje... nie zawsze jest mi potrzebny i go wyrzucam.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:shock: :shock: Poważnie Gabi z tym żeniszkiem???
To po kiego diabła ja siałam go do doniczki..i to do dwóch ;:223 i zajmuję sobie miejsce na parapecie??? ;:14
Nie mogłaś tego napisać wcześniej :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”