Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
E-M
100p
100p
Od: 18 sty 2008, o 11:20

Post »

Ciotka jak długo czekałaś na wykiełkowanie nasion hipka? Pytam bo też posiałam tydzień temu.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ciotka pisze:A ja już się wstydzę pytać :oops: Ale muszę jeszcze raz zadać to pytanie. Kiedy przesadzać kiełkujące z nasion hipki. Nie chodzi mi o cebule ,ale o trawki. One są coraz dłuższe i niektóre giną. One mają tylko po jednym listku i wiem, że trzeba je pikować. Niestety nie wiem kiedy. Kto wie niech powie. :lol:
Sądziłem że dawno już je popikowałaś i ustawiłaś na południowym parapecie by miały jak najwięcej światła, siewki wskazane jest doświetlać(przez to się wyciągają a nie tworzą młodej cebulki)by miały dłuższy dzień z uwagi na szarówkę na dworze no i niestety naturalnie krótszy dzień co za tym idzie mniej światła niż w marcu czy kwietniu (najlepsze miesiące na sianie nasion hipków) :D
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Narine pisze:Nezka. Czy ten twój bezimienny to nie jest przypadkiem "Double Record"? Porównaj z tym linkiem. http://www.wswarmenhoven.com/products/A ... Record.asp
A wiesz kochana, że tak jakoś podobny bardzo. Dzięki śliczne za nadanie "imienia".
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nezka, nie ma za co:) To tylko przypuszczenie :)

A oto moja gigantka Minerva :)
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

OOOOOOOOOO matko jaki piękny ;:87 .
Nawet moja córcia to stwierdziła. :lol:

Narine po prostu cudeńko :shock:
Awatar użytkownika
E-M
100p
100p

Post »

Przemo zastosowałam się do Twoich zaleceń - hipek został wyciągniety z ziemi i pod gazetami spokojnie śpi do 15.04. Teraz zastanawiam się czy taka sama metoda "zimowania" jest zalecana do canny i ismeny. Obie pozostawiłam w piwnicy w doniczkach z ziemią i nie podlewam. Przemo, proszę o poradę. Obrazek
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Narine cudo :D
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Narine, Twoja Minerva jest przepiękna .. dech zapiera. Życzę Ci takiego kwitnienia corocznie...

mam takie pytanie. Czy doprowadzając do powstania nasion nie osłabia sie tym samym cebuli? Takie moje rozważania ...
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

E-M pisze:Ciotka jak długo czekałaś na wykiełkowanie nasion hipka? Pytam bo też posiałam tydzień temu.
Około 3 tygodni. Przy okazji chciałam spytać Przema czy do doświetlania kiełkujących hipków można użyć żarówki. Mam tylko północne okna.
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
E-M
100p
100p

Post »

Ciotka - dziękuję za odpowiedź - pocieszające dla mnie, że tylko 3 tygodnie - nie lubię długo czekać.
Awatar użytkownika
ewciaks
---
Od: 14 lip 2007, o 09:12

Post »

Narinko.... Obrazek
Regulamin zabrania linków bez zgody
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

zuzulec pisze:Narine, Twoja Minerva jest przepiękna .. dech zapiera. Życzę Ci takiego kwitnienia corocznie...

mam takie pytanie. Czy doprowadzając do powstania nasion nie osłabia się tym samym cebuli? Takie moje rozważania ...
Tak, oczywiście, że się osłabia cebulę, ale jeśli zapyli się ładną lub ciekawą odmianę jeszcze ładniejszą to chyba warto. Natomiast nigdy nie dopuszczam do zawiązania nasion bez mojego uprzedniego zapylenia. Żeby zbyt nie osłabiać rośliny zapylam zawsze tylko 1 kwiat na danej cebuli. Ja na działce zapylałam lilie i liliowce. Tam szybko dochowałam się ładnych nowych odmian ale gdy w jednym roku zachorowałam - ślimaki wszystko wyczyściły. I znów trzeba zacząć od początku. :lol:
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
x-C-j
---

Post »

E-M pisze:Przemo zastosowałam się do Twoich zaleceń - hipek został wyciągniety z ziemi i pod gazetami spokojnie śpi do 15.04. Teraz zastanawiam się czy taka sama metoda "zimowania" jest zalecana do canny i ismeny. Obie pozostawiłam w piwnicy w doniczkach z ziemią i nie podlewam. Przemo, proszę o poradę.
Te możesz zimować w ziemi. :D
x-C-j
---

Post »

ciotka pisze: Przy okazji chciałam spytać Przema czy do doświetlania kiełkujących hipków można użyć żarówki. Mam tylko północne okna.
Żarówka energooszczędna 11W o barwie 6400K będzie dobra, daje światła jak 65W-owa zwykła żarówka a nie nagrzewa siewek. :D
Awatar użytkownika
E-M
100p
100p

Post »

Przemo dziękuję Ci bardzo! Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”