Leśny ogród Moni68 cz.5
Re: Leśny ogród Moni68 cz.5
Moniko, jak zwykle zachwyca mnie twój leśny ogród. Cudownie mają się w nim hosty i rododendrony. Nie wspomnę o żurawkach i innych. Ale hortensja cioci też imponująca. 
- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hosty rewelacyjne .Kiedy moje takie będą .
Co do kiścienia ,też mam ,ale mój ma przez cały rok bardziej kolorowe listki .
Może dlatego ,że rośnie w bardziej słonecznym miejscu ,a może to inna odmiana .
Co do kiścienia ,też mam ,ale mój ma przez cały rok bardziej kolorowe listki .
Może dlatego ,że rośnie w bardziej słonecznym miejscu ,a może to inna odmiana .
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moniko ,sadź łany krokusów, w leśnym ogrodzie będą pięknie wyglądać. 
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Jestem pewna, że będziesz zadowolona z tulipanów botanicznych. Może nie są tak okazałe, ale mogą rosnąć wiele lat bez wykopywania i dość wcześnie kwitną
Ja już nazbierałam chyba z 7 odmian i to nie są wszystkie...Nawet nie sądziłam kiedyś, że ich jest tak dużo różnych. Krokus w każdej ilości będą świetnie wyglądały wiosną!
Qrcze! nie przypuszczałam, że kiścień rośnie taki duży. Planowałam go posadzić na wrzosowisku. Może są różne odmiany...
Qrcze! nie przypuszczałam, że kiścień rośnie taki duży. Planowałam go posadzić na wrzosowisku. Może są różne odmiany...
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lucy, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
Joluś, nie jestem znawczynią host, ale z moich obserwacji wynika, że każda odmiana po pięciu latach prezentuje się już godnie
Dlatego też niechętnie podchodzę do kwestii ich dzielenia, bo dopiero rozrośnięte egzemplarze w pełni ukazują swoje piękno. Jak przyślą sadzonkę z dwoma lub trzema liśćmi, to nie wiem, śmiać się czy płakać
Sądzę, że to ta sama odmiana- u mnie rośnie w kilku miejscach i rzeczywiście na słońcu jest bardziej kolorowy. Wiem, że są kiścienie o karbowanych liściach, ale jeszcze takiego nie spotkałam.
Iguś, krokusów mam na pewno już kilkaset
Dzisiaj kupiłam 50 cebulek, więcej nie mieli
Izo, od lat mam kilka odmian tulipanów botanicznych i niektóre są naprawdę atrakcyjne. Najbardziej do tej pory podoba mi się tarda i turkestanica, ale kupiłam kilka nowych i jeszcze nie widziałam kwitnących. Prawdę powiedziawszy to trochę nabytki w zastępstwie krokusów, bo właśnie nimi chciałam podsadzić nowe krzewy. Zobaczymy, jak się sprawdzą
Na szczęście wszystkie są w koszykach, więc będzie łatwo przenieść w inne miejsce.
Kiścień to spory krzew- może niespecjalnie wysoki, bo pędy ma giętkie, ale rozłożysty. Zaraz poszukam zdjęcia, na którym będzie lepiej widoczny.
Joluś, nie jestem znawczynią host, ale z moich obserwacji wynika, że każda odmiana po pięciu latach prezentuje się już godnie
Sądzę, że to ta sama odmiana- u mnie rośnie w kilku miejscach i rzeczywiście na słońcu jest bardziej kolorowy. Wiem, że są kiścienie o karbowanych liściach, ale jeszcze takiego nie spotkałam.
Iguś, krokusów mam na pewno już kilkaset
Izo, od lat mam kilka odmian tulipanów botanicznych i niektóre są naprawdę atrakcyjne. Najbardziej do tej pory podoba mi się tarda i turkestanica, ale kupiłam kilka nowych i jeszcze nie widziałam kwitnących. Prawdę powiedziawszy to trochę nabytki w zastępstwie krokusów, bo właśnie nimi chciałam podsadzić nowe krzewy. Zobaczymy, jak się sprawdzą
Kiścień to spory krzew- może niespecjalnie wysoki, bo pędy ma giętkie, ale rozłożysty. Zaraz poszukam zdjęcia, na którym będzie lepiej widoczny.
- tu.ja

Dzięki Moni, że się fatygowałaś i szukałaś specjalnie dla mnie tych zdjęć! Wygląda na to, że powinnam odpuścić sobie kiścienia. jest stanowczo za duży na moje wrzosowisko
Szkoda. Z tulipanów botanicznych kwitły u mnie wiosną tylko Tarda. Teraz dokupiłam sporo innych odmian, nawet trafiłam jakieś białe. Zobaczymy na wiosnę jak się spiszą.
-
Monia68

Izuniu, nie ma zo co
Z kiścienia nie rezygnuj, to naprawdę piękny krzew przez cały rok. Znajdź po prostu dla niego inne miejsce. Na wrzosowisku posadź miniaturowe rh, azalie japońskie, andromedy. Polecam też pierisa z biało obrzeżonymi liśćmi, nie pamiętam nazwy, rośnie wolno i nie jest specjalnie duży.
- tu.ja

To są miniaturowe rh
W zasadzie i tak mam w planach przyszłorocznych zakup azalii japońskich i wielkokwiatowych oraz rh. Mam dla nich inne miejsce upatrzone. Pierisa ma takiego zielonego. nawet kwitł mi w tym roku
Po zrobieniu wrzosowiska przesadziłam go tam. Byłam mocno zdziwiona, bo okazało się że cały czas zachowywał się jak w donicy. Rósł, kwitł a nawet porządnie nie ukorzenił się. Mam nadzieje, że nowe miejsce lepiej będzie mu pasowało i w końcu się zadomowi.
-
Monia68

Jest sporo miniaturowych odmian, mam tylko jedną Buchlovice. Miejsca u mnie nie brakuje, więc wybieram docelowo największe odmiany. Chociaż w nowym sezonie zaplanowałam dwie miniatury- Blue Tit i rh. impeditum. Radzę właśnie takie posadzić na wrzosowisku, a w innym miejscu azalie wielkokwiatowe, bo potrafią osiągnąć potężne rozmiary
Miniaturowe rh w większośći kwitną w odcieniach fioletu, nawet w stronę niebieskiego, łatwo więc będzie do nich dobrać azalie japońskie.
Mam nadzieję, że pieris zadomowi się na nowym miejscu, lubię te krzewy
Mam nadzieję, że pieris zadomowi się na nowym miejscu, lubię te krzewy
- agrazka
- Przyjaciel Forum

- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
Dziękuję i wzajemnie, ładny okaz na dobranoc pokazujesz 
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Ojjj, Monisiu, pięknie dziękuję, za taki śliczny wiciokrzew na dobranoc
Kolorowych snów życzę i pędzę do łóżeczka
Kolorowych snów życzę i pędzę do łóżeczka
- Ebabka

- Od: 25 maja 2006, o 21:24
A ja na dzień dobry wiciokrzewy obejrzałam
ŚLICZNE SĄ !
Ten kremowy chyba mam, czy to Graham Thomas? Tylko mój ma dopiero parę badylków, ale kwitnie do mrozów! I nie jest ulubiencem mszyc
Twój to piękny okaz, czy go przycinałaś, czy taki sam z siebie
A ten drugi - może jest zimozielony? Jeśli tak, to napisz jak długo u Ciebie rośnie, na jakim stanowisku i czy nie przemarza ?
Miłej niedzieli i

ŚLICZNE SĄ !
Ten kremowy chyba mam, czy to Graham Thomas? Tylko mój ma dopiero parę badylków, ale kwitnie do mrozów! I nie jest ulubiencem mszyc
Twój to piękny okaz, czy go przycinałaś, czy taki sam z siebie
A ten drugi - może jest zimozielony? Jeśli tak, to napisz jak długo u Ciebie rośnie, na jakim stanowisku i czy nie przemarza ?
Miłej niedzieli i
Pozdrawiam Eugenia
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Moniko!
Posadż koniecznie. U Ciebie w otoczeniu drzew będą świetnie się czuły zwłaszcza
te które lubią kwaśną glebę.
Miłej niedzieli.