Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Zablokowany
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy.

Post »

Akwelan_2009 pisze:... tak, ceny różniste - wysoko wyceniają swoje rośliny, nawet za niewielkie egzemplarze, na dodatek mają je tylko dla swoich obywateli, chyba zastrzegają że nie prowadzą sprzedaż za granicę swojego kraju. Trzeba przyznać, że rośliny ciekawe i w dużym wyborze, jest co oglądać.
Tu raczej chodzi o przepisy fitosanitarne i "ochronę przyrody", a nie ich patriotyzm. Oficjalne wysyłanie roślin (i zwierząt) poza granicę wymaga udokumentowania legalnego pochodzenia, rejestrowania itp itd. Szczegółów nie znam ale na pewno wiąże się to z wypełnianiem masy papierów.
Dlatego polecam korzystanie z dobrodziejstwa członkostwa w UE i swobodnego przepływu towarów w jej obrębie.
Można na przykład tutaj http://www.eden-plants.com/ - oferta roślin równie pokaźna, ceny trochę niższe i koszty przesyłki w granicach rozsądku.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

niektórzy piszą tak Haworthia viscosa v. tortuosa fa. curta TU
Albo i tak Haworthia viscosa v. torquata (tortuosa v. curta) TU
Albo ta jak Henryk podał też jest prawidłowo :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Akwelan :wit
Powaliłeś mnie tymi haworsjami ;:180
Przepiękne,aż zazdrość bierze :;230 Gratuluję zbioru.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich - moja "kolekcja? Asphodelaceae ma już/albo tylko;-) nieco ponad 50 okazów - głównie Haworthia, ale też Gasteria, Astroloba, drobne Aloe i hybrydy Gasteria x Aloe. Mimo zakupów u wiodących hodowców, mam niekiedy wątpliwości co do oznaczeń. Może znajdę na Forum odpowiedź na - na początek - pytanie dotyczące dwóch najbardziej rozpowszechnionych gatunków H. fasciata i H. attenuata ? ?na rynku? panuje znaczna dowolność co do oznaczeń samych gatunków i ich odmian ? ja zwracam uwagę na brak (H.f.) lub obecność (H.a.) tekstury na górnej stronie liści ? ale nie zawsze zgadze się to z pokrojem itp. Mimo że zima, ciemnawo ? załączam fotkę swojej najstarszej, rozkrzewionej Haworthia attenuata?? ma gruzełki po obu stronach liści, ale jest nietypowo wąska, obok ? bardzo rozłożysta Haworthia fasciata ? liście gładkie od góry, a po środku maleńka Haworthia kupiona na E Bay jako H. attenuata var. radula ? ale w niczym się nie różni teksturą od H. fasciata ?Concolor? ? wątpię czy to var. radula?Jeśli za mało szczegołów poczekam na lepsze warunki oświetleniowe - ale będę wdzięcznaa za wszelkie wskazówki!!!!
Na polskim rynku nie trafiłam dotąd na H. marginata ? więc kupiłam ją za granicą ? może jest w tym jakaś pułapka ? małe szanse na domową uprawę? ? wiem ze ona nie przechodzi w zimie spoczynku?w tle ?kosztowny? mieszaniec Gasteria sp. i Aloe aristata ? doskonały, wart swej ceny!

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Ohoho, ciekawie się zapowiada Twoja kolekcja.
Proponuję założyć swój wątek i prezentować tam swoje roślinki - ja na pewno będę tam zaglądał. :D
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

bebos - witam.
... to już kolejny "Kolekcjoner", który dołącza do grona wielbicieli haworsji na tym Forum - super, temat haworsji rozwija się, oby tak dalej ... ;:80
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p
Od: 5 sty 2011, o 08:15

Post »

Ale duże okazy, zawsze widywałam miniaturki :)
Fanka Mammillarii :) Pozdrawiam Kasia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43

Post »

Piękną masz kolekcję AKWELAN. ;:138 ;:138 ;:138
Bardzo podobają mi się Twoje roślinki :D .
Chciałem zapytać w jakim substracie powinny być hodowane Haworsje?
Mam jedną i nawet nie wiem co to za gatunek. Rośnie w substracie typowym dla kaktusów, czyli żwir, piasek i ziemia. Doradź jeśli możesz :).
Pozdrawiam i sukcesów w hodowli ulubieńców życzę :D :D :D .
Pozdrawiam, Darek.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

c.d. na moim wątku, który zacznę alfabetycznie - od Astroloba i Gasteria jak tylko trochę słońce na nie poświeci...
Zapraszam
bebos
Awatar użytkownika
diacon
100p
100p
Od: 20 paź 2010, o 14:22

Post »

Haworthia reinwardtii f. kaffidriftensis . Bardzo ładny okaz gratuluję. I witamy.
Paweł
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

darekcn42 - moje haworsje rosną w bardzo mineralnym podłożu. Do sporządzania podłoża używam włókna kokosowego, podłoża do kaktusów (lub ziemia do kwiatów), gliny, perlit, różnej wielkości żwirki, keramzyt, wermikulit, piasek - taki jak stosowany jest w akwarystyce. Włókno kokosowe, glina podłoże do kaktusów (ziemia do kwiatów) w sumie stanowią od 15 do 25 %, pozostałe 85 - 75 % stanowią składniki mineralne. Skład podłoża jest dość różny i zależy jakie w danej chwili mam dostępne składniki, ale zawsze preferuję podłoże bardzo mineralne.
O składzie podłoża dla sukulentów piszą również w swoich wątkach: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112 - "chromat", oraz "hen_s", tu akurat nie udało mi się tak szybko odnaleźć adresu do wątku.

bebos - bardzo miło jest gościć Ciebie i Twoje roślinki w moim wątku, ale tak jak pisze"mgr_" - cytuję: "Proponuję założyć swój wątek i prezentować tam swoje roślinki - ja na pewno będę tam zaglądał." Ja też będę chętnie zaglądał i śledził wzrost Twoich roślin.

Pozdrawiam.
Mieczysław
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akwelan - wybacz, tak się zapatrzyłam i zaczytałam w Twoim wątku, że bezmyślnie się pod niego podłączyłam :roll: Zakładam własny- samo szperanie po necie mi nie wystarcza - szukam odpowiedzi u hodowców z doświadczeniem. Zaglądając na Twój wątek już sporo skorzystałam!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43

Post »

Dzięki za odpowiedź :wink: .
JESTEŚ WIELKI :)
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

darekcn42 - bez przesady :oops: :oops: :oops:, ja dopiero na tym Forum od przemiłych i uczynnych Forumowiczów: Henryka i Krzysztofa zdobywam - przyswajam sobie wiedzę o haworsjach - o ich poprawnych nazwach. Natomiast o "warunkach" jakim musi odpowiadać podłoże dla tych roślin, przewertowałem kilkadziesiąt, a może i więcej stron o sukulentach w sieci, jak i inne fora o tej tematyce. Porównując wypowiedzi na temat podłoża w przytoczonych materiałach - wyciągnąłem "średnią arytmetyczną" i tak powstało moje podłoże, które stosuję. Zawsze wolę dodać więcej części mineralnych, tak żeby roślina zdążyła się "napić", a nadmiar wody "opuścił" strefę korzeni i wokół nich robiło się szybko sucho, szczególnie przy szyjce korzeniowej.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałbym przedstawić otrzymany 13 stycznia 2011r - upominek noworoczny od pieczarah.
Szczepki grudnika miały kilka maleńkich "pączków" kwiatowych. Po 21 dniach pobytu w nowym miejscu, ukazał się taki widok:

Obrazek

Pani Aniu, bardzo, bardzo dziękuję za noworoczny upominek. Szczepki są w trakcie ukorzeniania.
Pozdrawiam.
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”