Niekonwencjonalne środki ochrony roślin

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hela druga
50p
50p
Od: 6 wrz 2011, o 15:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Niekonwencjonalne środki ochrony roślin

Post »

No to mam pytanie.
Znalazłam gdzieś przepis na gnojówkę z cebuli i czosnku, miała dojrzewac z tygodnie tylko że cuchnie tak obrzydliwie że podczas mieszania mam mdłosci. I co teraz?
Co ja mam z tym zrobić?
Z tego co teraz czytam to takie gnojówki robi się krócej.

http://wydawnictwogaj.pl/products/trady ... iczny-cz-2
otwórz sobie"zajrzyj do książki " a potem stronę 6-7 /na dole wyświetli się miniaturka/.
W ogóle to chyba sobie zamówię to wydawnictwo ale gnojówka jest zapachowo nie do przejścia. To jest gnojówka nad gnojówkami!
Jutro - legendarna kraina gdzie znajduje się 99% całej ludzkiej produktywności, motywacji i osiągnięć. /za kwejkiem/
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Co prawda nie do mnie skierowana ksiazka :) ale Dzięki jest ciekawa i też sobie chyba zamówię:). Stosowałaś już tę gnojówkę? Mam stary czosnek jutro będę robić.
Awatar użytkownika
hela druga
50p
50p

Post »

Boję się że zemdleję w trakcie cedzenia, zajrzałam do notatek i już byłby czas toto zastosować, nawet trochę przetrzymałam ale wzdragam się przed użyciem.
Po zapachu to może zabić całe życie w ogrodzie w tym psy sąsiadów okaleczyć dożywotnio.
Mam wstępny plan poczekać jak zamarznie i podrzucić nielubianej osobie ;:306
Jutro - legendarna kraina gdzie znajduje się 99% całej ludzkiej produktywności, motywacji i osiągnięć. /za kwejkiem/
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

hela druga pisze:Boję się że zemdleję w trakcie cedzenia, zajrzałam do notatek i już byłby czas toto zastosować, nawet trochę przetrzymałam ale wzdragam się przed użyciem.
Po zapachu to może zabić całe życie w ogrodzie w tym psy sąsiadów okaleczyć dożywotnio.
Mam wstępny plan poczekać jak zamarznie i podrzucić nielubianej osobie ;:306
Hela dziękuję za informację ;:168 Moi sąsiedzi gnojówki z pokrzywy nie są w stanie wytrzymać, więc zrobię tą i powiem... widzicie a na pokrzywę narzekaliście ;:306
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
hela druga
50p
50p

Post »

No więc poświęciłam się i przecedziłam.
Łatwizna.
zapach w pierwszej chwili tak silnie poraża węch że dalej już zero wrażeń zapachowych. Nic, absolutnie nic.
Tylko z kompostownika gdzie wyrzuciłam odcedzone resztki, roznosi się zapach bardzo rustykalny.
jondi
500p
500p

Post »

Hela pomyślałam sobie, że pewnie przesadzasz z tym zapachem,ja robię kilka rodzajów co jedna to bardziej capi, ale wczoraj zamoczyłam resztki czosnku, trochę zielonych łodyg czosnku,parę piórek zielonej cebulki- czyli to co zdobyłam i dziś już zaczyna śmierdzieć:) Hela już Ci wierzę:):) oj co to będzie za dwa tyg :):).
Awatar użytkownika
hela druga
50p
50p

Post »

Właśnie się doczytałam że można dodać kozłka żeby osłabić aromat, muszę zapolować gdzieś na tę roślinę.
Od siebie dodam że warto zabezpieczyć przed ślimakami bo garną się do tych aromatycznych pyszności. A może chciały tylko wyleczyć grzybicę stóp.
Próbnie podlałam świeżo wschodzącą rzodkiewkę i rzodkiew, jak wypali to mała strata.
Jeśli to rzeczywiście tak silnie grzybobójcze to może warto podlewać pod wiśniami? Właśnie dziś wygrabiłam i paliłam żółte kropkowane liście.

I jeszcze spostrzeżenie. Gnojówki chyba mają magiczną moc. Właśnie dziś rwałam porzeczki i właśnie nad wiaderkami z gnojówkami zwisały te największe. W oparach smrodu absolutnego.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jondi
500p
500p

Post »

Haha a czy tego smrodu poprzeczki wchłonęły?
Awatar użytkownika
hela druga
50p
50p

Post »

Ha ha.
A żebyś wiedział-a /?/ że spróbowałam nim wrzuciłam do pojemniczka z owocami. Nie przeszły zgniłym czosnkiem. W końcu wszechświat na mojej działce to nie lodówka.
Awatar użytkownika
millka
50p
50p
Od: 12 mar 2012, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Wrotycz na ślimaki ?

Post »

Właśnie wyczytałam, że wrotycz ma zdolności zarówno wabiące, jak i odstraszające różne żyjątka. Posadzony wokół domu lub rozłożony w szafkach odgania mrówki ale wabi do ogrodu także owady pożyteczne typu pszczoły czy biedronki. Ale co najważniejsze, ponoć odstrasza ślimaki!! I tak sobie pomyślałam, by wzdłuż ogrodzenia przy ogródku posadzić właśnie wrotycz, gdyż ślimaków u mnie setki ;:223 Czy ktoś może stosował, bądź może potwierdzić te cudowne właściwości tej roślinki? Robiłam już wywar z wrotycza na mszyce i działa idealnie, po szkodnikach ani śladu :tan Ale nigdy wrotycza nie hodowałam i nawet nie wiem, jak się do niego zabrać :roll:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Re: Wrotycz na ślimaki ?

Post »

Ja mam za płotem pole wrotyczu, a ślimaki właśnie z tych chaszczy do mojego ogródka wędrują.
Awatar użytkownika
millka
50p
50p

Re: Wrotycz na ślimaki ?

Post »

A może właśnie od tego nadmiaru wrotyczu chowają się w Twoim ogródku, gdzie mają ładnie pachnące, smakowite roślinki? :roll: Tak doczytałam teraz, że wrotycz należy poutykać w ogródku między roślinami, by zapachu było jak najwięcej. W każdym razie po spacerze z psiakiem wróciłam z bukietem wrotycza i poukładałam wzdłuż ogrodzenia. Nie ma to jak własne doświadczenie :D
viola123
200p
200p
Od: 29 wrz 2011, o 12:05

Post »

Wrotyczu za ogrodzeniem mam całe łany. I ślimaki i mrówki, i mszyce go lubią. Dopiero przetworzony ma właściwości odstraszające. Lepiej nie sadzić w pobliżu, bo jest nie do opanowania.
Viola
Awatar użytkownika
millka
50p
50p

Post »

No to trafiłam na jakąś internetową bzdurę w takim razie :? Dziękuję za ostrzeżenie, ale bym sobie narobiła sadząc go w ogródku ;:223
O właściwościach wywarów czy gnojówek z wrotycza wiem i stosuję bo są rewelacyjne, no i na tym poprzestanę :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Dlaczego warto postawić na ekologiczne opryski?

Pestycydy ? ranking najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw
Stare angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie ?trzyma doktora z daleka?. No chyba, że jest pokryte pestycydami.
Już dziesiąty rok z rzędu amerykańska organizacja pozarządowa Environmental Working Group (EWG) opublikowała listę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców i jabłka ? po raz kolejny ? znalazły się na szczycie tego niechlubnego rankingu.

http://www.ekologia.pl/srodowisko/ochro ... 19483.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”