Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Pamiętacie mojego cyprysika karłowego, kupionego na urlopie?
Obrazek

Dziś widziałam go w ogrodniczym (taka sama wielkość). Wiedziałam, że są drogie, ale nie pamietałam dokładnie ceny. A tutaj musiałabym zapłacić 3 razy więcej!!!! :shock: Ech, przynajmniej te wszystkie urlopowe piffka mi sie zwróciły 8) :lol:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejsze poranne fotki :D

Miejsce wczesnowiosennego szczepienia moich śliw - pierwsza była szczepiona samym oczkiem (z cienką warstwą drewna, czyli chyba miazgi), na drugiej podkładkę (ałyczę) przecięłam na pół i w to założyłam ostrugany zraz:

Obrazek

Obrazek

Moja pokręcona czereśnia po dzisiejszym cięciu (niestety powinnam ją prysnąć Topsinem, bo ma plamistość liści, ale ciągle mocno u nas wieje). Paliki dziś kupiłam, może jutro wkopiemy.

Obrazek

I moje wrzosy pączkowe zaczynają kwitnąć - na razie pączki są malutkie i słabo widać kolor (reszta odmian ma jeszcze pączki białe)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skosiłam dziś trawę, nawiozłam i porządnie podlałam. Oczywiście mówię o starym trawniku, bo nowy - szkoda gadać. Dostał dziś trochę nawozu. Może mu się poprawi :roll:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

o raju... szczepienie... nie mam o tym żadnego pojęcia!

już wrzosy ...

ja sobie mówię.. ze lato jesszce długo długo:)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ależ mi się u Ciebie podoba! Ogród jeszcze młody, ale tyle już pracy "odwalonej"! I te Twoje różane plany.. Sama się zastanawiam nad nowymi różycami i chyba sobie pofolguję na osłodzenie jesieni ;) Listę mam długą i chętnie wyczytuję co Ty masz zamiar kupić. Różnica jest jedna - Ty masz kawał terenu do obsadzenia, a u mnie każde nowe wiąże się z

1. mniejszym trawnikiem
2. przesadzeniem reszty towarzystwa, coby znaleźć miejsce na nowe

;)

Ale co tam - byle rosło i kwitło pięknie!
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dominiko,
dawno mnie tu nie było ale zmiany, super pergolka i fajny ogród, róże Abraham Derby posiadam od wiosny i jak na razie jestem zadowolona pięknie pachnie choć płatki szybko opadają, nadal polecam rewelacyjną różę Tip Top cały czas kwitnie,
Pozdrawiam
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lisko - o szczepieniu ja też nie miałam pojęcia aż do lutego :twisted: Ale jak człowiek musi, to się nauczy :wink:
Wrzosy - masz rację - one mnie cieszą, ale też martwią, bo przypominają o zbliżającej sie jesieni, i zimie :cry:

Marto
- faktycznie część prac została odwalona - tak byle jak :lol: No ale coś tam jest. Na pewno nie ma tego co porównywać z łąką, która tam wczesniej była, bo teraz działka jakoś zaczyna przypominać ogród :wink:

Asiu - szybko płatki opadają, czyli po ilu dniach? Może starsze są bardziej wytrzymałe :roll:
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

hej hej dominikams
wreszcie do ciebie dotarłam ^^

ten twój karłowy cyprysik wygląda na japońskiego 'Nana Gracilis'
bardzo wdzięczna karłowa roślinka, tylko pilnuj by miał wilgotno i nie stał w ostrym, pełnym słońcu - nie cierpi suszy i palącego słońca :)

udanego szczepienia gratuluję :D jak na pierwszy raz to całkiem całkiem :)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dianek pisze:hej hej dominikams
wreszcie do ciebie dotarłam ^^

ten twój karłowy cyprysik wygląda na japońskiego 'Nana Gracilis'
bardzo wdzięczna karłowa roślinka, tylko pilnuj by miał wilgotno i nie stał w ostrym, pełnym słońcu - nie cierpi suszy i palącego słońca :)

udanego szczepienia gratuluję :D jak na pierwszy raz to całkiem całkiem :)
Witaj Diana :D

Cyprysik to oczywiscie Nana Gracilis. Caly czas sie zastanawiam, czy mozna go w donicy trzymac :roll: Bo podoba mi sie bardzo.

Szczepienie musialam zrobic, bo chcialam odmiane sliwy moich znajomych (nazwa, ktora mi podali nic mi nie mowi, wiec nie moge jej sobie kupic). Wiec desperacja, rozumiesz :roll: :lol: :lol: Wczoraj sciagnelam te oslonki (paski zabezpieczajace miejsce szczepienia). Wczesniej je zdejmowalam tylko w celu rozluznienia, zeby nie wrzynaly sie w rosnacy ped. Chyba ich juz nie potrzebuja?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dominiko, sama potrafisz szczepić :shock: :shock: Jestem w szoku :roll: :roll: No to niedługo za róże się weźmiesz :lol:
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

cyprysika można trzymać w donicy

tylko na zimę musisz go albo wkopać w ziemię albo dobrze zabezpieczyć donicę przed mrozem
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vertigo pisze:Dominiko, sama potrafisz szczepić :shock: :shock: Jestem w szoku :roll: :roll: No to niedługo za róże się weźmiesz :lol:
Monia, chętnie bym sie wzięła, naprawdę, tylko nie wiem, skąd wziąć podkładki :roll: Masz jakiś pomysł? Oprócz róż niskich, marzą mi się odmiany pienne, a ponieważ w sklepach jest ograniczony ich wybór, pozostaje tylko własna produkcja :roll:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dianek pisze:cyprysika można trzymać w donicy

tylko na zimę musisz go albo wkopać w ziemię albo dobrze zabezpieczyć donicę przed mrozem
Tak tak, o zabezpieczaniu pamiętam, chodziło mi raczej o to, jak on sobie poradzi. No ale przynajmniej jakiś czas może posiedzieć, przesadzę go tylko do większej donicy.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

dominikams pisze:
vertigo pisze:Dominiko, sama potrafisz szczepić :shock: :shock: Jestem w szoku :roll: :roll: No to niedługo za róże się weźmiesz :lol:
Monia, chętnie bym sie wzięła, naprawdę, tylko nie wiem, skąd wziąć podkładki :roll: Masz jakiś pomysł? Oprócz róż niskich, marzą mi się odmiany pienne, a ponieważ w sklepach jest ograniczony ich wybór, pozostaje tylko własna produkcja :roll:
mam, owszem - jako podkładkę użyj dzikiej róży :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, chyba muszę nasiona kupić - troche to potrwa w takim razie :roll:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

dominikams pisze:No tak, chyba muszę nasiona kupić - troche to potrwa w takim razie :roll:
e tam nasiona, nie możesz dziabnąć kawałek dzikiej róży przy jakiejś polnej drodze??
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”