Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. Ukorzenianie sadzonek
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Sczepienie dla odmian. Czysty gatunek można wysiewać. Nie jestem znawcą iglaków, ale z tego co ukorzeniałem, to ani jodły, ani sosny nie ukorzenią się. Jedynie świerki da się ukorzenić i to też tylko niektóre karłowe...
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
Co prawda o rozmnażaniu jodły koreańskiej przez sadzonki nie słyszałem , to z powodzeniem można rozmnażać A. bals. Nanę z sadzonek robionych wiosną lub lipiec-sierpień. Traktuje się wtedy sadzonki stymulatorem Rhizopone AA 0,5 %lub ukorzeniaczem AB . Sadzonki wsadzić po kilka do doniczki z mieszaniną torfu z piaskiem 2:1 lekko podlać i przykryć szczelnie woreczkiem foliowym tak żeby był nad sadzonkami conajmniej 10-15 cm. Dobrze by było co 2-3 tyg. opryskać na szarą pleśń no i oczywiście sprawdzać wilgotność.
Jałowiec - jak pobrać zaszczepke?
Witam!
Mam pytanie. Kolega ma slicznego jalowca i chcialabym pobrac od niego zaszczepke - czy jest to mozliwe?Czy np mozna go zasadzic z owocow, czy z przycietej galazki jak niektore rosliny??
Z gory Dzięki za pomoc
Mam pytanie. Kolega ma slicznego jalowca i chcialabym pobrac od niego zaszczepke - czy jest to mozliwe?Czy np mozna go zasadzic z owocow, czy z przycietej galazki jak niektore rosliny??
Z gory Dzięki za pomoc
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jak rozmnożyć z nasion Jodłę Koreańską ?
Witam mam pytanie: Jak rozmnożyć z nasion Jodłę Koreańską ?
Kiedy zbierać nasiona ? Czy już teraz ?
Jak się później zajmować zebranymi nasionami ?
Kiedy, jak i w jakie podłoże wysiewać nasiona ?
Proszę o pomocną odpowiedź specjalistów.
Kiedy zbierać nasiona ? Czy już teraz ?
Jak się później zajmować zebranymi nasionami ?
Kiedy, jak i w jakie podłoże wysiewać nasiona ?
Proszę o pomocną odpowiedź specjalistów.
Hmmm mam wrażenie, że dopiero co kilka dni temu czytałem wątek, w którym właśnie o tym była dyskusja ..... tylko nie mogę teraz go odnaleźć.
Czy przeszukiwałeś Forum w tej kwestii?? może znajdę to podrzucę link.
O i znalazłem coś co może Ci trochę pomóc (wątek na naszym forum):
Rozmnażanie koreanki
I może się też przydać coś do poczytania o "stratyfikacji nasion" ale tu nie mam pewności.
Czy przeszukiwałeś Forum w tej kwestii?? może znajdę to podrzucę link.
O i znalazłem coś co może Ci trochę pomóc (wątek na naszym forum):
Rozmnażanie koreanki
I może się też przydać coś do poczytania o "stratyfikacji nasion" ale tu nie mam pewności.
Może niewiele pomogę ale pobranie gałązki i jej ukorzenienie byłoby pewniejsze, chociaż najpewniejszą rzeczą byłoby kupienie małej sadzonki ukorzenionej (niewiele kosztuje)
Przy większej ilości to już warto się potrudzić.
W związku z tym mam pytanie... co zrobić z sadzonkami tui na zimę? pobrane w sierpniu w doniczkach. Czy na dworze przetrzymają zimę okryte np gałązkami.

Przy większej ilości to już warto się potrudzić.
W związku z tym mam pytanie... co zrobić z sadzonkami tui na zimę? pobrane w sierpniu w doniczkach. Czy na dworze przetrzymają zimę okryte np gałązkami.