Dlaczego te nasiona sie nie nadaja? nie skielkuja?
Bób cz.1
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób
Nie wiedzialam o tym
Wybralam najwieksze nasiona na wysiew, myslalam, ze dobrze zrobilam.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
frant

- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Aby nasiona nadawały się do wysiewu muszą być po prostu dojrzałe . Różnie to wygląda u poszczególnych roślin , np. pomidor wystarczy aby owoc był dobrze zapalony , ogórek zżółnąć , a strączkowe wyschnąć . Rybko , nie wiem dokładnie w jakiej fazie zebrałaś ten bób , jeśli ziarna miały już duży zapas białka , to po wysuszeniu na słońcu , można zrobic próbę kiełkowania ... Może się uda , choć wątpię ...Rybka pisze:
-
nataliaada
- 200p

- Od: 27 sty 2009, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jak np. chciałabym pozyskać nasiona z fasoli szparagowej to też muszę czekać aż strąki same wyschną i już nie będą się nadawać do zjedzenia?
Moje ozdobne z liści i kwitnące:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
-
frant

Tak ,właśnie . Najlepiej jeśli stąk zupełnie wyschnie na krzaku , ale jeśli trafi akurat pogoda deszczowa ( ..a fasola jest w 90% sucha ) to można powyrywac całe krzaki , i dosuszyć w przewiewnym pomieszczeniu , np . w tunelu foliowym . Po doschnieciu wymłócić , np. poprzez skakaniu po fasoli , na kawałku folii . Plewy odwiać na wietrze . Ogólnie świetna zabawa 
- Rybka

Tak zrobie, ale dla pewnosci zostawie pare krzakow ze strakami do jesieni. Dziękifrant pisze: można zrobic próbę kiełkowania ... Może się uda , choć wątpię ...
to znalazlam na necie.Zbiór suchego bobu przypada we wrześniu, należy go przeprowadzić, gdy dolne strąki na roślinach zmienią zabarwienie na szare lub plamiste.
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
11krzych
Frant nic się nie zmienia, jajcarz jak zwyklefrant pisze:Tak ,właśnie . Najlepiej jeśli stąk zupełnie wyschnie na krzaku , ale jeśli trafi akurat pogoda deszczowa ( ..a fasola jest w 90% sucha ) to można powyrywac całe krzaki , i dosuszyć w przewiewnym pomieszczeniu , np . w tunelu foliowym . Po doschnieciu wymłócić , np. poprzez skakaniu po fasoli , na kawałku folii . Plewy odwiać na wietrze . Ogólnie świetna zabawa
Jak ja bym skoczył na fasolę, to będzie mąka fasolowa a nie nasiona do wysiewu
Ale Beata może spróbować, w końcu to nie ta waga co ja.
- Rybka

Ja nie chce skakac, tylko pytalam sie, czy bob mozna tak samo dosuszac wyrywajac cale krzaki
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
frant

No ale ja nie żartuję , takim sposobem już nie raz , i nie dwa , uzyskiwałem ziarno . Jeśli skaczemy nawet na twardej ziemi , to żadne ziarno nie pęknie , nie ma obaw . Aha , zakładamy mocne buty , z twardą podeszwą , a na buty zawiązyjemy mocne reklamówki . I robota idzie ... Stos krzaków fasoli można " wyskakać " przez kilka-kilkanaście minut ( w zależności od kondycji , lub stopnie frustracji wysokim kursem Franka ...) , uzyskując wiadro ziarna . Ręczne dłubanie zajmie chyba ze 2 dni ... No jak tam chcecie , ale ja nie mam zdrowia i cierpliwości tak siedzieć! Co do bobu , to nie wiem , ale myślę że wyrwany tuż-tuż przed pełnym doschnięciem , powinien doschnąć wraz z krzakiem.
- Rybka

Nie udalo sie, nasiona po 2 tygodniach nie skielkowaly, Dzięki za doswiadczeniefrant pisze:Aby nasiona nadawały się do wysiewu muszą być po prostu dojrzałe . Różnie to wygląda u poszczególnych roślin , np. pomidor wystarczy aby owoc był dobrze zapalony , ogórek zżółnąć , a strączkowe wyschnąć . Rybko , nie wiem dokładnie w jakiej fazie zebrałaś ten bób , jeśli ziarna miały już duży zapas białka , to po wysuszeniu na słońcu , można zrobic próbę kiełkowania ... Może się uda , choć wątpię ...Rybka pisze:
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i za chwilę początek sezonu. W tym roku czeka mnie parę wyzwań. Po pierwsze przetestuję odmianę Figaro (niestety była tylko w opakowaniach po 5 kg). Po drugie posieję w podwójnych rzędach. Po trzecie pobawię się z Rosahumusem i biostymulatorami. Być może, że część roślin posadzę na stałe w tunelu?
Rybko dlaczego piszesz o przemycie. Czy nie możesz zamówić sobie nasion w sklepie internetowym?
Rybko dlaczego piszesz o przemycie. Czy nie możesz zamówić sobie nasion w sklepie internetowym?
- Rybka

Oczywiście zamawiam w Polsce w sklepach internetowych, ale niestety nie można ich legalnie wwieźć na teren Norwegii (zakaz)
.
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Reniak

- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Frant chyba ma rację mój sąsiad ma plantację fasoli hodowanej na nasiona,kiedyś zapytałam z ciekawości jak ją łuska,a on mówi że sypie na płachty i jeździ po niej traktorem, takim mniejszym, ale jednak wprawił mnie lekkie zdziwienie.frant pisze:No ale ja nie żartuję , takim sposobem już nie raz , i nie dwa , uzyskiwałem ziarno . Jeśli skaczemy nawet na twardej ziemi , to żadne ziarno nie pęknie , nie ma obaw . Aha , zakładamy mocne buty , z twardą podeszwą , a na buty zawiązyjemy mocne reklamówki . I robota idzie ... Stos krzaków fasoli można " wyskakać " przez kilka-kilkanaście minut ( w zależności od kondycji , lub stopnie frustracji wysokim kursem Franka ...) , uzyskując wiadro ziarna . Ręczne dłubanie zajmie chyba ze 2 dni ... No jak tam chcecie , ale ja nie mam zdrowia i cierpliwości tak siedzieć! Co do bobu , to nie wiem , ale myślę że wyrwany tuż-tuż przed pełnym doschnięciem , powinien doschnąć wraz z krzakiem.