Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
- 
				anilorak
- 0p - Nowonarodzony 
- Od: 31 sie 2012, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
Dziękuję za informacje. Ulżyło mi ze to nie jest żadne choróbsko. A możesz mi powedziec jakim nawozem najlepiej nawozić pomidory. Moje sadzone były w ziemi z dodatkiem kompostu ogrodniczego + obornik koński granulowany.

- ekopom
- -Moderator Forum-. 
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jak będzie już trzecie grono kwiatowe, to najlepiej o składzie 12-12- 36+ mikro, jest wiele takich jak krystalon czerwony, Symfo-vita C bis itd.

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny

Cześć, mam taki problem, chyba jak kolega u góry, tylko ze moje pomidory rosną w 10l donicach w folii (wkopane lekko w ziemie) i nie wiem czy to problem prze azotowania czy za częstego podlewania( co 2-3 dni w ciepłe dni) czy moze za małej donicy? podłoze to ziemia uniwersalna z dolomitem , mączka bazaltową i nawozem azotowym jedna garść na donice , rok temu był ten sam problem :/ .Bardzoo dziękuje za odpowiedz

- ekopom
- -Moderator Forum-. 
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Maksymalna jednorazowa dawka to 50 g na 1 m2, co oznacza naokoło 200 litrów ziemi. Bezpieczniej jest podlewanie roztworem 0,2 % nawozu na bieżąco. Pomidory są mocno przenawożone azotem, a pomidory nie znoszą azotu, szczególnie malinówki, może być problem ze wzrostem owoców.

pozdrawiam Ludwik

dziekuje za odpowiedz, ale dziwne, bo sypnąłem małą garść , ludzie sypią podobną garść np obornika bydlecego pod sam korzen i nie ma problemu , a ja wymieszalem w całej donicy, jak cos to podlewam cały czas czystą wodą , raz tylko gnojówka z pokrzyw w roztworze 1:10

Czy jest jakiś sposób by szybciej zlikwidować przenawożenie azotem ?.ekopom pisze:Maksymalna jednorazowa dawka to 50 g na 1 m2, co oznacza naokoło 200 litrów ziemi. Bezpieczniej jest podlewanie roztworem 0,2 % nawozu na bieżąco. Pomidory są mocno przenawożone azotem, a pomidory nie znoszą azotu, szczególnie malinówki, może być problem ze wzrostem owoców.
Jerzy

Nawozy mineralne i oborniki mają różny skład chemiczny. Należy dobrać dawkę według zasobności w składniki poszczególnych nawozów (NPK+mikro) . Łatwo ich przedawkować ,tym bardziej uprawiając w donicach. Jaki dokładnie nawóz zastosowałeś?paprikos pisze: ... sypnąłem małą garść , ludzie sypią podobną garść np obornika bydlecego pod sam korzen i nie ma problemu , a ja wymieszalem w całej donicy, jak cos to podlewam cały czas czystą wodą , raz tylko gnojówka z pokrzyw w roztworze 1:10
- jokaer
- -Moderator Forum-. 
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Mikar, zazwyczaj nie obrywa się wtedy liści i pozwala się rosnąć wilkom, żeby miało co ten azot przejeść.

Pozdrawiam- Jola   Spis treści w uprawie warzyw 
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie

----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
https://allegro.pl/oferta/nawoz-azotowy ... 8495907393 
jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc rozwiałes mi duzo wątpliwości
 rozwiałes mi duzo wątpliwości

jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc
 rozwiałes mi duzo wątpliwości
 rozwiałes mi duzo wątpliwości- 
				malisz83
- 0p - Nowonarodzony 
- Od: 8 cze 2021, o 09:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich serdecznie.
Jako że jestem tu nowy kilka słów o mnie. Amator działkowiec, mieszkam na wsi więc uprawy nie są mi szczególnie obce . Ze względu na pracę zawodową na działkę nie mogę poświęcić tyle czasu ile bym chciał
 . Ze względu na pracę zawodową na działkę nie mogę poświęcić tyle czasu ile bym chciał   .
 . 
Pomidory uprawiam czwarty rok. Doświadczenie skromne ale człowiek uczy się całe życie. W tym roku zbudowałem nową ?szklarnię? 5x3m, wcześniej uprawiałem w tunelu i pod zadaszeniem.
A teraz do celu.
Na 4 krzaczkach (dolne liście) pojawiły mi się ?szare plamki?. Wszystkie te krzaki to odmiana ?GARGAMEL?. Tę odmianę uprawiam pierwszy raz, nasiona kupiłem w tym roku z allegro.
Siane były 04-04-2021, doświetlane. Wysadzone do ?szklarni? 16-05-2021. Opryskane profilaktycznie Polyversum WP około 25-05-2021 (niestety nie zapisałem daty).
Zamieszczam zdjęcia poniżej. Niestety nie potrafię zdiagnozować co to za plamki, a przeglądając forum nie znalazłem nic podobnego.
Czy ktoś w Was miał już taki przypadek?
Pozdrawiam

Jako że jestem tu nowy kilka słów o mnie. Amator działkowiec, mieszkam na wsi więc uprawy nie są mi szczególnie obce
 . Ze względu na pracę zawodową na działkę nie mogę poświęcić tyle czasu ile bym chciał
 . Ze względu na pracę zawodową na działkę nie mogę poświęcić tyle czasu ile bym chciał   .
 . Pomidory uprawiam czwarty rok. Doświadczenie skromne ale człowiek uczy się całe życie. W tym roku zbudowałem nową ?szklarnię? 5x3m, wcześniej uprawiałem w tunelu i pod zadaszeniem.
A teraz do celu.
Na 4 krzaczkach (dolne liście) pojawiły mi się ?szare plamki?. Wszystkie te krzaki to odmiana ?GARGAMEL?. Tę odmianę uprawiam pierwszy raz, nasiona kupiłem w tym roku z allegro.
Siane były 04-04-2021, doświetlane. Wysadzone do ?szklarni? 16-05-2021. Opryskane profilaktycznie Polyversum WP około 25-05-2021 (niestety nie zapisałem daty).
Zamieszczam zdjęcia poniżej. Niestety nie potrafię zdiagnozować co to za plamki, a przeglądając forum nie znalazłem nic podobnego.
Czy ktoś w Was miał już taki przypadek?
Pozdrawiam

- 
				gienia1230
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Pozdrawiam! Gienia.

- 
				malisz83
- 0p - Nowonarodzony 
- Od: 8 cze 2021, o 09:29
Dzięki sprawdzę, można też użyć słoiczka z wilgotnym wacikiem. W poprzednim roku gdy spadały mi kwiaty sprawdzałem w ten sposób czy nie mam szarej pleśni.
Od rana przeszukiwałem wpisy z poprzedniego roku i znalazłem wpis o obrzęku liści. Myślę że to właśnie przytrafiło się moim krzaczkom. Czyli nie choroba a zaburzenie fizjologiczne.
Koniczne ograniczenie podlewania, zapewnienie dobrej cyrkulacji powietrza i światła.
Pozdrawiam

Od rana przeszukiwałem wpisy z poprzedniego roku i znalazłem wpis o obrzęku liści. Myślę że to właśnie przytrafiło się moim krzaczkom. Czyli nie choroba a zaburzenie fizjologiczne.
Koniczne ograniczenie podlewania, zapewnienie dobrej cyrkulacji powietrza i światła.
Pozdrawiam
					Ostatnio zmieniony 9 cze 2021, o 23:45 przez jokaer, łącznie zmieniany 1 raz.

Powód: połączenie postów

Powód: połączenie postów
- 
				ePapryczka
- 10p - Początkujący 
- Od: 1 maja 2021, o 10:02
paprikos Czyli to nawóz który zawiera 12,5% azotu(N) , bardzo dużo węgla 40% i sporo mikro składników. Brakuje bardzo ważnych pierwiastków dla pomidora- fosforu i potasu. W/g opisu zalecane dawkowanie tego nawozu dla warzyw: 500-800kg/hektar =5-8kg/100m kw. =50-80gram/1m kw. Na 1doniczkę 10l według mnie, można dać na starcie ok. 10-15 gram tego nawozu. Nie wiem jaki jest ciężar właściwy akurat Twojego nawozu bo nigdy go nie miałam(najlepiej jak byś sam zważył swoją garść). Ja dla orientacji zważyłam saletrę amonową i polifoskę -1czubata łyżka=ok. 20g. Moja garść polifoski to ok. 40g, a saletra ma śliską strukturę i w garści zostaje ok. 35g.paprikos pisze:https://allegro.pl/oferta/nawoz-azotowy ... 8495907393
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio. jokaer
ok, sprawdze, super, bardzo dziękuje za odpowiedz
Proszę o poprawną pisownię.

ok, sprawdze, super, bardzo dziękuje za odpowiedz

Proszę o poprawną pisownię.