Moje storczyki od północy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Dorelo !
Nadrobiłam dziś zaległości i przejrzałam c a ł e 18 stron Twojego wątku. Piękne Twoje kwitnące (i nie tylko) roślinki.
I wiele w tym Twojej zasługi ;:215
Masz sporo storczyków z grupy cambriowatych i doświadczenia z nimi związane. Może rozwiejesz również moje
wątpliwości.
Piszesz do Jasminee:
dorela pisze:po wyrośnięciu przyrostu,spomiędzy liści wyłania się psb-musisz obserwować,to moment w którym powinnaś przestać podlewać do momentu ukazania się pędu kwiatowgo i zapewnić nocne spadki temperatur-może być balkon,w ten sposób doprowadziłam do kwitnienia Oncidium i Cambrie
U mojej 'Nelly Isler' właśnie jest taki moment, tzn. z młodego przyrostu wyłoniła się psb. Jeśli jednak zacznę teraz
roślinę przesuszać tak jak piszesz, mogę zaszkodzić równocześnie trzem innym przyrostom, które jeszcze swoich
psb nie "ujawniły". Jak postępujesz w takiej sytuacji ? Nie naprodukuję sobie wtedy kolekcji harmonijek na liściach ???

Pozdrawiam, Joanna
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja ciocia ostatnio do odratowania dała mi Cambrie, ma 3 nowe przyrosty każdy z harmonijką :( podlewam co tydzień i wygląda już to trochę lepiej. A co w twoim przypadku to nie wiem. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Witaj Joasiu,chyba nie rozwieje twoich wątpliwości co do Nelly Isler,swoją mam od maja tego roku,dopiero zakończyła kwitnienie,pojawił się jeden malutki przyrościk,teraz dopiero zacznę swoją przygodę z nią, sama jestem ciekawa jak mi pójdzie :roll: ,ale widziałam ją u AUREI może ona nam pomoże w uprawie.....
pozdrawiam :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, skoro mój problem jest również dla Ciebie zagadką, zastanawiam się, czy Oncidium i Cambrie
które doprowadziłaś do kwitnienia miały tylko po jednym przyroście ?
AUREA coś rzadko ostatnio zagląda... Może coś doradzi ?
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Art, a możesz pokazać, jak wygląda teraz ta młoda psb i pozostałe przyrosty? Jeszcze nie widziałam formującej się psb i nie chciałabym przegapić tego momentu u swoich...
jasminee1 :wit
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu (dobrze pamiętam imię ?) :)
Bardzo chętnie pokażę ten przyrościk i inne, tylko... za parę dni, bo pożyczyłam aparat fot.
Pokażę je w moim wątku. Również to, jakie miałam problemy chorobowe z moją "Nelcią" - na szczęście już zażegnane !
Może komuś się przyda moje doświadczenie z tym gat. storczyka.

Pozdrawiam, Joanna :)
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p

Post »

Asiu, dziękuję Ci pięknie. Będę obserwować niecierpliwie Twój watek w poszukiwaniu informacji :-) A doświadczenie przyda się tutaj każde !
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art pisze:Dorotko, skoro mój problem jest również dla Ciebie zagadką, zastanawiam się, czy Oncidium i Cambrie
które doprowadziłaś do kwitnienia miały tylko po jednym przyroście ?
AUREA coś rzadko ostatnio zagląda... Może coś doradzi ?
Joasiu masz rację miały po jednym przyroście,ale to nie reguła mam Miltonidium,które w tej chwili ma już cztery przyrosty,a Cambria którą prezentowałam na 14 stronie mojego wątku,ma w tej
chwili jeden,któremu troszkę brakuje do dorosłości,i jeden całkiem mały,na tej samej stronie jest też dojrzewająca psb Oncidium i pokaże jeszcze mało widoczną,ale ...co nieco widać :wink:
psb wyłania się spośród liści
Obrazek
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p

Post »

O, bardzo pouczające Dorelko :-)
No i co teraz robisz? Jak rozumiem, w jednym się formuje już psb, a drugi jeszcze malutki - czy zatem zaczniesz przesuszać i chłodzić nocą czy nie?
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jasmine dokładnie tak jak myślisz-przesuszyć i nocne spadki temperatur, ale...no właśnie ,nie każda Cambria wtedy zaczyna kwitnąć....
są Cambrie ,które zaczynają kwitnienie zanim dojrzeje psb,mam takie trzy,wszystkie bez wyjątku zakwitły już u mnie :oto one
Obrazek
Obrazek Obrazek
zakwitły bez specjalnych zabiegów,pokażę jak w swojej przewidywalności ,mogą być nieprzewidywalne Cambrie
od dwóch lat kwitnie po wykształceniu psb z zachowaniem przesuszania i nocnych spadków temp.
w zeszłym roku zakwitła 22 kwiatami,pędzik pojawił się u podstawy psb,w tym roku ,pędzik wyrósł na szczycie psb i ma tylko 3 kwiaty :cry: Obrazek
w taki sposób uczą pokory,cierpliwości i wyrozumiałości moja pewność dostała pstryczka w nos :wink: :D
na koniec pędzik Oncidium,pędzący ku światłu :wink: :D Obrazek
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Jestem i tu - zaraz zacznę nadrabiać wątek w celu poszukiwania odpowiedzi na moje naglące pytania ;)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne Cambrie. ja niestety nie umiem uprawiać tych storczyków. dzisiaj widziałam kilka ładnych w kwiaciarniach, ale ich nie kupuje, bo wiem, że cambriowate, Miltoniowate, oncidiowate i inne z pseudobulwami nie chca u mnie rosnąć. ja uprawiam monopodialne typu Phalaenopsisy i Vandy, mam kilka innych ale tamte niezbyt u mnie rosną.
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusieńko,ale za to te, które lubisz i uprawiasz , :D :wink: masz śliczne
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

dorela pisze:Dusieńko,ale za to te, które lubisz i uprawiasz , :D :wink: masz śliczne
to sie ciesze, że ci sie podobają. mi akurat dobrze idzie z takimi, a inne nie chcą u mnie za bardzo rosnąć. ty może umiesz uprawiać cambrie itp. i ci dobrze rosną. ja skupiłam się przede wszystkim na Phalaenopsisach, bo te są już przeze mnie wypróbowane i wiem, że nadają się do moich warunków.
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

życzę Ci pięknych i obfitych :D kwitnień
pozdr Dorota
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”