Kliwię mam krótko bo dopiero od roku i nie mam zbytniego doświadczenia w jej uprawie. Coś mi się jednak udaje bo po przezimowaniu właśnie zakwitła
Kliwia wymagania ,pielęgnacja, kwitnienie
- Asik1
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 6 lut 2016, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kliwia wymagania ,pielęgnacja
Witajcie
Kliwię mam krótko bo dopiero od roku i nie mam zbytniego doświadczenia w jej uprawie. Coś mi się jednak udaje bo po przezimowaniu właśnie zakwitła
. Niestety, mam trochę problem z miejscem na jej przezimowanie. Przeczytałam w tym wątku, że kliwię można przezimować w piwnicy. Czy to ma być piwnica jasna (z oknem)?
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asik1 ja nigdy swojej nie ,,zimuję". Jest rośliną całoroczną bo nie ma cebulki jak hipeastrum. U mnie rośnie na północnym oknie przez cały rok a jak zakwitnie to przestawiam na reprezentacyjne miejsce aby cieszyła oczy.
@Asik1, zimą należy obniżyć jej temp. do ok.15-17°C. Musi też mieć widno i małą doniczkę, aby zakwitła. Moja stoi w nieogrzewanym pokoju metr od okna (wystawa SW) i kwitnie co roku. Na forum ludzie piszą różne bzdury, lepiej poczytaj w necie strony profesjonalne na temat uprawy tej rośliny. 
Pozdrawiam:)
- Asik1
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 6 lut 2016, o 16:53
Wychodzi na to, że powinnam spróbować różnych metod
Oby tylko kliwia przetrwała 
Pozdrawiam,
Asia
"Wszystko jest możliwe, a co nie jest, zajmuje tylko trochę więcej czasu." (Arre Dahl)
Asia
"Wszystko jest możliwe, a co nie jest, zajmuje tylko trochę więcej czasu." (Arre Dahl)
-
sabkis
- 200p

- Od: 12 maja 2015, o 09:24
Ja dostałam odrost Kliwii ale był odcięty .Rana duża ,obawiam się czy nie zaszkodzi to roślinie .
- Jolek

- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Moja poszła w zielone
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Emma!
Gratuluję! Moja niestety straciła wierzchołek i idzie w odrosty. Na żółtą czekam i chyba znów się nie doczekam, nie wiem co robię źle.
Gratuluję! Moja niestety straciła wierzchołek i idzie w odrosty. Na żółtą czekam i chyba znów się nie doczekam, nie wiem co robię źle.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
O tak , kolorek bardzo energetyczny
.
Iwonko moja kliwia spędza lato w ogródku, a jesień i połowę zimy w piwnicy, kiedy zaczyna wypuszczać pęd kwiatowy przynoszę do domu i tak kwitnie już któryś rok.
Iwonko moja kliwia spędza lato w ogródku, a jesień i połowę zimy w piwnicy, kiedy zaczyna wypuszczać pęd kwiatowy przynoszę do domu i tak kwitnie już któryś rok.
-
sabkis
- 200p

- Od: 12 maja 2015, o 09:24
Emma w piwnicy masz okno?Nie mam piwnicy ale chłodną werandę tylko jasno bo ma duże dwa okna.
Myślę, że jak jest jasno i chłodno to lepiej dla roślin.U mnie jest malutkie okno i one się trochę męczą, ale dają radę jak widać
.
- Rzepka

- Od: 30 mar 2014, o 14:55
U mnie, podobnie jak u Joli, kliwia stoi na północnym parapecie, przypominam sobie o niej, jak zaczyna kwitnąć, dostaje wtedy zaszczytne miejsce by nacieszyć oko, później wraca na swoją miejscówkę.
Mam ją od kilku lat i ten sposób się sprawdza.
Po kwitnieniu chciałabym ją przesadzić, ma już spory odrost, do jakiej ziemii przesadzacie i po jakim czasie młoda sadzonka zaczyna kwitnienie?

Pozdrawiam Irena
Mam ją od kilku lat i ten sposób się sprawdza.
Po kwitnieniu chciałabym ją przesadzić, ma już spory odrost, do jakiej ziemii przesadzacie i po jakim czasie młoda sadzonka zaczyna kwitnienie?

Pozdrawiam Irena
- Marconi_exe
- 1000p

- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Re: Clivia kwitnienie
Tak się składa że też mam ten sam problemFilifionka pisze:Witam jestem szczęśliwą posiadaczką Kliwii pomarańczowej ale mam z nią dziwny "kłopot" kliwia kwitnie mi niespotykanie często
Czekam kiedy będą maluchy to trafią na wszystkie parapety. Jest to na razie najmniej sprawiająca problem roślina doniczkowa, kwitnąca.
Zdjęcie z przed chwili:

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Marconi_exe
- 1000p

- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Re: Kliwia wymagania ,pielęgnacja, kwitnienie
Właściwie to niczym. Roślina była kupiona w małej doniczce może średnicy 12 cm. Przesadziłem ją do doniczki 19 cm. Ziemię co roku kupuję do rozsad z centrum brukarskiego niedaleko mnie, a w ofercie mają różne rodzaje ziemi w tym przekompostowany podkład z pieczarkarni i właśnie takim podkładem przekompostowanym z ziemią z warzywnika wypełniłem doniczkę.
Pytanie gdzie można zdobyć kliwię o innych kolorach lub odcieniach niż ta moja roślina na zdjęciu?
Pytanie gdzie można zdobyć kliwię o innych kolorach lub odcieniach niż ta moja roślina na zdjęciu?
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek