Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu ja to zalatana na maksa,na forum tylko z doskoku bo jak tu nie zajrzeć do ulubionych super ogrodów ale na swój wątek nie miałabym czasu.Cały czas uczę się sztuki ogrodowania,podglądam,inspiruję się,zapisuję i podziwiam Wasze prześliczne zielone raje a jest co ;:138

;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam w gorącą niedzielę. :wit Wypatruję deszczu, ale chmur niewiele. Dziękuję za zainteresowanie i ciepłe słowa. ;:180

Kasiu jakbym miała takie miejsce to chętnie bym ją posadziła pod płotem. Klip Dagga świetnie się nadaje na żywopłot. ;:108 Pokaż ją u siebie. Widziałam tylko słonecznikowy żywopłot. :)

Obrazek

Obrazek

Marysiu posadziłam Klip Daggę specjalnie w miejscu, gdzie stała betoniarka w czasie budowy. Gleba tam najgorsza, więc miałam nadzieję, że będzie niższa. Widocznie taka jej odpowiada. ;:131 Gdyby nie wrosła w klon, na pewno lepiej by się prezentowała.

Obrazek

Mariolu nieustanne zmiany zmuszają głowy do ciągłej pracy. Dzięki temu ogrodnicy długo zachowują młodość. :wink:

Obrazek

Basiu miło gościć pasjonatkę różaną. :wit Hortensje, to były pierwsze krzewy, które posadziłam. Teraz myślę nad miejscem na kolejne. ;:173 Hortensje wbrew teoretycznym opisom, szybko rosną. Moje pięcioletnie osiągnęły wielkość, która przypisywana była dziesięcioletnim krzewom. ;:131 Lubie kolor w ogrodzie, więc bylin też zawsze sporo widać. Będę mieć śmiałość wypytywać o różane dylematy. :)

Obrazek

Olu intensywnie pracujesz, to wcale ci się nie dziwię, że nie masz na nic więcej siły. Jeszcze dom trzeba ogarnąć, ale chyba bez forum już byłoby ci smutno. ;:168 Rabaty powoli powstaną, a będziesz mieć czas na przemyślenia, jak mają wyglądać. Moja zachodnia rabata powstaje trzeci rok i dalej nie gotowa. ;:223 Nie mam na nią pomysłu, znowu poczeka do wiosny. :roll: Ja już mam komfort, bo właśnie odpuszczam sobie zawodowe obowiązki. Nie muszę dużo pracować, więc będę mieć więcej czasu na własne zainteresowania. ;:215

Obrazek

Kaszka ja najczęściej zimą siedziałam na forum i uczyłam się, bo latem wszyscy każdą wolną chwilę spędzamy niestety w ogrodach. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Soniu, czy na pierwszym zdjęciu od góry to jeżówka (jeśli tak, to jaka?), czy złocień Maruna?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko to złocień Maruna. Sama wysiałam i mam trzy odmiany. :tan Niestety większość już przekwita. Muszę w przyszłym roku wysiać ze trzy tury, będą dłużej kwitły.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

W hortensjach zakochałam się w tym roku i planuję z nich mała szpaler wzdłuż jednej strony, przy ogrodzeniu.
Soniu, pewnie im dobrze u Ciebie skoro one takie wielgaśne rosną! ;:138 Odwdzięczają się za troskę i serce!
Polar Bear kupiłam we wtorek, prowadzoną na drzewko, tylko ona ma chyba zbyt wiotkie pędy i pokładać się po deszczu będzie... tylko gdzie ten deszcz, żeby to sprawdzić?! ;:224
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

cyma2704 pisze:Moniczko to złocień Maruna. Sama wysiałam i mam trzy odmiany. :tan Niestety większość już przekwita. Muszę w przyszłym roku wysiać ze trzy tury, będą dłużej kwitły.
Przepiękny!!
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Soniu nie mogę poznać twojego ogrodu pędzisz z wątkami jak nie wiem co a ja częściej bywałam u ciebie na początku zakładania ogrodu ,zmiany powalające ;:138 ;:180 ma dużo do odrobienia zaległości dobrze że teraz wieczory będą dłuższe byle tylko mój M. tak często na kompie nie siedział.Idę nacieszyć oko twoimi pięknościami. :heja :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, też mi się wydaje, że i moje hortensja bardzo szybko urosły. Też bardzo chętnie dosadziłabym jakieś nowe krzewy hortensjowe, ale muszę wszystko dobrze przemyśleć, bo jednak takie przesadzanie kilkuletnich roślin to nie łatwa sztuka... No i bardzo kusi mnie taki szpaler hortensji jako żywopłot kwitnący przed płotem- tylko za bardzo zwężę trawnik przed domem, a jednak służy on często za parking :roll:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu stosowałam tylko świece na nornice, więc raczej to pomogło. Zresztą zawsze jak się zaczynają panoszyć wkładam im świece i na pewien czas odpuszczają :wink: W ogrodzie nadal masz cudnie, ale nic dziwnego skoro niektóre kwiaty nawet piętrowo ci kwitną :wink: Zazdroszczę ci tych zmian w ogrodzie, ja miałam jeszcze sporo planow na ten rok, ale pewnie będą musiały poczekać na realizację...
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ciekawa symbioza cynii z werbeną. ;:63
W ogóle w Twoim ogrodzie, Soniu, mnóstwo jeszcze kolorów! ;:215
Oby nam ciepła jesień jak najdłużej królowała. :tan
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

HORTENSJE z cyniami mistrzostwo! wyszła ci genialna kompozycja ;:172
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Soniu, a czym walczysz z mrówkami?
Ja sypię gotowe mikstury i nic nie pomaga
Mówisz, że dodatkowo oprócz kropelkowego podlewasz kwasoluby
Czyli musze zacząć robić to samo
Przepiękne masz te hortensje ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pada od nocy. :tan Nareszcie moje rośliny napiją się do woli, bo od środy znowu wieszczą upały. Wracając do domu zajechałam do B. tylko po mąkę na chleb. ;:306

Obrazek

Basiu moje hortensje rosną wbrew naukowym opracowaniom, że muszą mieć dobrą glebę. Widocznie moje piaski zaprawione lekko gliną im odpowiadają. ;:218 Też od jesieni prowadzę Polar Bear na pniu. Niestety dwa razy przesadzana, z pewnością długo będzie się aklimatyzować. Jeśli eksperyment z drzewkiem na pniu się nie uda, to zawsze można wrócić do formy krzaczastej. ;:131

Obrazek

Moniko Marunę zostawiłam żeby się wysiała, zobaczymy, czy powtórzy cechy. Mogę podzielić się nasionami. :)

Obrazek

Jolu u mnie też jeden komputer, a M często pracuje w domu. Na szczęście lubi sport na ekranie, to wieczorem mam dostęp. ;:224 Teraz pokazuję kolory, bo już jesień się zbliża i szaro się zrobi. ;:174 Ogród stale się zmienia, więc nawet ja czasem nie nadążam. :;230

Obrazek

Mariolu już myślę nad tym, jak ciąć hortensje wiosną, żeby ograniczyć ich szerokość. ;:218 Z moich pięcioletnich doświadczeń wynika, że krzew musi mieć dwa metry przestrzeni. Moja Pinki Winki cięta wiosną dość radykalnie, ma prawie dwa metry. Po wykopaniu host, na których opierały się dolne pędy, leży na chodniku. ;:223 Musisz dobrze przemyśleć sadzenie przy drodze, bo ja posadziłam beznadziejnie. ;:108

Obrazek

Małgosiu dziękuję, ;:196 może jeszcze spróbuję ze świecami na nornice. ;:134 Na Klip Daggi już wymyśliłam miejsce. ;:173 Wykarczowałam dwie pęcherznice, więc zanim urosną tam hortensje, KD będzie je cieniowała.

Obrazek

Lucynko werbena się wysiała, więc jest na każdej rabacie, nawet w nogach żywotnika sobie poradziła. :roll: Cieszę się bo ogród podlany i jeszcze trochę kolory ożyją. Niestety hortensje wyjątkowo szybko przekwitają, zwykle w październiku jeszcze ładnie wyglądały. ;:174

Obrazek

Anitko przed hortensjami jest tak mało miejsca, że zmieściły się tylko cynie, które trochę złamały monotonię rabaty. Zastanawiam się nad wysokimi jeżówkami różowymi. ;:218 Nie musiałabym co roku sadzić.

Obrazek

Gosiu kupuję gotowe preparaty na mrówki, są skuteczne. ;:108 Zgodnie z łacińska nazwą, hortensje kochają wodę, jak mają dużo, lepiej kwitną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu u mnie tez pada już drugi dzień :D Cieszy mnie ten fakt,bo było bardzo sucho.
Tuliapny zaczynasz kupować,ja też mam dwie paczuszki na początek.
Twoja Pinky Winky bardziej na boki się rozchodzi,sporo miejsca potrzebuje ;:108

Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu to chyba mocne cięcie PV wiosną sprawiło, że mniej pędów, ale mocniejsze, więc porosły długie. ;:218
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”