Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Zuza, no wiesz - tyle stron musiałam nadrobić :oops: Szok ;:oj
Dobra, dobra, moja wina, a właściwie nie moja, tylko obłędnego czasu, który podobno istnieje tylko w parze z przestrzenią (tzw. czasoprzestrzeń). Podobnież ta czasoprzestrzeń zakrzywia się, szczególnie w przypadku obiektów o dużej masie. No, to nie dziwię się, że koło mnie się non stop zakrzywia :wink: A potem muszę nadrabiać, nadrabiać, nadrabiać. A jak tutaj nadrobię, to gdzie indziej mi brakuje ;:223
A tak na serio, jak Ty to robisz, że te kule masz takie błyszczące jak lustro? Przed zrobieniem zdjęcia specjalnie polerujesz? ;:306 U mnie w ogrodziu te kule ciągle od czegoś uciapane :(
Pięknie u Ciebie Zuziu, brak mi słów. I taki masz super porządek na tych rabatach ;:180 Nie to co u mnie - żywioł i totalny miszung, który mnie potem denerwuje :evil:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja to mam refleks! Jak będziesz jeszcze w Poznaniu, to wleć na godzinkę na kawkę chociaż! Skoro już bywasz regularnie! No i czemu do tej pory nie widziałyśmy się na majówce w Botaniku? Musimy nadrobić!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuza, ale masz porządek na rabatach, pełen podziw :)

Zazdroszczę ogrodowej soboty, też planowałam przed- i wczesne popołudnie spędzić w ogrodzie, ale zdążyłam tylko skosić trawnik, gdy zadzwonili mili, aczkolwiek niespodziewani goście, więc nic więcej z zaplanowanych rzeczy nie udało mi się zrobić. Zwłaszcza, że potem miałam jeszcze zaplanowanych gości. Ale już powoli zaczynam się przyzwyczajać, że jak zaplanujemy sobie sobotę na prace ogrodowo-porządkowe, to z reguły mamy jakiś najazd Hunów.

A hosty budzą moją zazdrość, niezłe giganty. Co do lawendy - z autopsji wiem, że jej piasek odpowiada, bo nie lubi mieć mokro w stopach. Im klimat i warunki bardziej przypominają prowansalskie realia, tym większa rośnie.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elwi, wszyscy ostatnio jesteśmy w niedoczasie ;:153 Ja swoje pomidory dopiero w zeszłym tygodniu wysadzałam z rozsadnika, pewnie pierwsze owoce będę zbierać jesienią :twisted:
Kule położyłam na rabacie i tak są. Obmywają się deszczem z nieba lub z węża. Jakoś brud się ich nie trzyma.
A Ty nie narzekaj bo Twój ogrodziu to za przykład można stawiać. Zmienny jak kalejdoskop w każdej fazie roku. Cud, miód ;:167 Tam nigdy nie można się nudzić ;:215
Miłka, w Poznaniu bywam dość często u swej rodzicielki z rodziną ;:108 Jak będę miała kiedyś chwilę wytchnienia to chętnie bym wpadła, może w fazie kwitnienia dalii... ;:224 A w jakiej części Poznania można Cię znaleźć? Majówka przeszła mi w tym roku koło nosa, choróbsko w wyrku mnie zatrzymało ;:222
Sylwia, goście w domu sama radość, a ogród poczeka. Ja tam lubię wszelkiego rodzaju Hunowe najazdy. Hosty moje chyba dobrze się tu czują, bo ta przecięta na pół już wcale nie pokazuje że jakieś zabiegi na niej były czynione. A lawenda to nawet nie wiedziałam że taka wysoka może urosnąć. Mam tylko nadzieję że całej kratki z różami mi nie zasłoni ;:202
---------------------
Kochani pada u mnie P A D A ;:215 ;:215 ;:215 I nie jakieś tam pitu pitu a porządny deszczyk. Może nie jest to ulewa, ale po takim okresie suszy i taki deszcz cieszy. Tym bardziej że tak sobie popaduje już z pół godzinki. Oby tak dalej :tan

A teraz zdjęcia mojej wspominanej zastawionej nalewki. No więc wyobraźcie sobie że gdzieś wyczytałam że im mniej tych patyczków z baldachów tym lepiej, więc siedziałam jak ten świstak i obierałam wszystkie baldachy z maleńkich kwiatuszków, potem dopiero doczytałam że aż tak bardzo to nie trzeba się wysilać ;:153 Nalewkę robiłam z 50 baldachów.

Obrazek

Najpierw podzieliłam na dwie butle, a w końcu docelowo zmieściło się w jednej. Potem trzeba będzie rozlać w więcej, jak alkohol się doda. Na razie w zalewie cukrowej z cytryną i limonką.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I powoli zaczyna puszczać kolorek, w końcu to był bez black beauty ;:198

Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dobra, gadaj Zuz kiedy będzie przegryziony i wódeczką zalany ten black beauty i zanotuj w kalendarzu, że tego dnia będziesz miała najazd hunów. ;:215 Nadciągnę!!! ;:65

-- 13 cze 2016, o 17:36 --

Zapomniałam dodać... nim nalewka się przegryzie to zapraszam do mnie na pielenie chwastów,bo u Ciebie już tak czyściutko, że pewnie się nudzisz... ;:224
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

A ja przez chwilę zastanawiałam się nad kolorem tej nalewki. :;230 Ja wczoraj zalałam syropem moje kwiatuszki, ale kolor inny :D Dobrze, że dodałaś że to Black.
Deszcz podeślij do mnie, bo chmurzy się co jakiś czas, ale wiatr chmurki przegania. Nawet mi się nie chciało dzisiaj ogrodować, zrobiłam jeno mały obchód. Chyba się w weekend przerobiłam, kiedy ja odpocznę ;:136
Trawka jest ekspansywna? To dobrze, bo posadzę w moje trawskowisko, te gdzie ule stoją. Ale ona z tych niższych ?
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Też robiłam nalewkę z kwiatów czarnego bzu. Ale moja ma inny kolor. Może dlatego, że nie dałam cytryny?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, u mnie też zagłębie bezdeszczowe, mimo że cały czas trąbią o tym jak to na Podkarpaciu pada :evil: W sobotę pokropiło.. dosłownie jak ksiądz w kościele.. co ja mówię, ksiądz pewnie więcej wody zużywa przechodząc wzdłuż kościoła niż to co pokazały geste, czarne chmurzyska obiecujące porządną ulewę. Nie wiem jak to dalej będzie, bo na najbliższy weekend zapowiadają już upały 30 stopni ;:223
Twoja zapączkowana juka wpadła mi w oko, ależ będą widoki. Jednak dobrze wyeksponowana roślina to połowa sukcesu ;:108
Floksy już kwitną?? moje się kiszą w rozsadniku i zbieram moc żeby je porozsadzać ;:131 a mówiłam sobie, że trzeba posiać bezpośrednio do gruntu :;230
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Spoko, Spoko, Zuza - ja też jeszcze mam siewki cynii w doniczce - nie są jeszcze w gruncie bo nadal opracowuję tabliczkę "nie ruszać" skierowaną do nornic i ślimaków ;:306
Świetnie i smakowicie wygląda ta przednalewka ;:304
Mój Eve jest za mały na przetwory, więc trzeba będzie przemyśleć posadzenie takiego potwora jak Ty masz ;:172
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuziu, na degustację takiej naleweczki to ja na piechotę do Ciebie popędzę. ;:333
Schowaj ją dobrze, bo mój nos wywęszy nawet w mysiej norce. ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

No proszę trunek jeszcze nie gotowy a tu już takie kolejki się ustawiają....
Zuza za mało zrobiłaś!!! Trzeba dorobić. :;230
U ciebie popadało a u mnie tak się chmurzyło, posprzątałam co niektóre donice z kwiatami , bo miałą być burza i nie chciałąm aby je uklepało.... No i co? Wielka d... ;:222
Już słońce wylazło i znowu podlewanie mnie czeka...
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Czyli jednak! Brawo! ;:138 Ja nie zdążyłam zabrać, bo planowałam na wczoraj, a już lało ;:223 Może jutro jeszcze będą się nadawały :roll: Rzeczywiście niepotrzebnie skubałaś, ale teraz już wiesz!
Mnie znaleźć można w okolicach Kiekrza :wink: Na dalie już koniecznie musisz przyjechać!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Jak ja ci zazdroszczę tego deszczu... U nas ani kropli :( Czy degustacja naleweczki też będzie? ;:183 :D
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Zuzia jestem pod wrażeniem ogrodu, a do tego pięknie go pokazujesz na zdjęciach. ;:180 Widoki ogólne nasadzeń i rabat, jak i zbliżenia na rośliny i kwiaty to uczta dla oka. Rabatka ze srebrnymi kulami rewelacja! Widzę, tez pergole obrośniętą dorodnymi różami ;:333 . I gdzie udało Ci sie zdobyć ta nową petunie o nazwie o ile dobrze pamiętam coś "rozgwieżdżone niebo" czy jakoś tak. Ostatnio ją w tv prezentowali a Ty już masz:).
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Zuza bardzo lubię oglądać szersze ujęcia, więc z przyjemnością obejrzałam Twoje ostatnie zdjęcia. No i muszę powiedzieć, że wielką pracę wykonałaś, żeby stworzyć takie miłe dla oka zakąteczki. Naprawdę ciekawie to wszystko wygląda. Ogród z klasą.
Czy taka duża kępa z wysokimi kwiatostanami to jukka?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”