Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9

Post »

Wczoraj wysiałam karczochy . :)
Czy ktoś z Was wysiał je również lub ma w planach ?
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

vanilia, co do truskawek - oczywiście. Dwa lata temu, na koniec czerwca kupiłam sadzonki frigo (szczerze polecam, wszystkie się przyjęły), a w sierpniu zbierałam z nich owoce. :D
Z rozsady warto uprawiać dynie (przede wszystkim), ogórki, cukinie, kabaczki itp. (wcześniej dojrzeją, lepiej kiełkują) ale można też siać wprost do gruntu. Wyłącznie z rozsady uprawia się melony i arbuzy, ale to już wyższa szkoła jazdy. :D Wszystkie dyniowate nie lubią przesadzania, więc należy je siać od razu do większej doniczki.
Wprost do gruntu wysiewa się m. in. marchew, pietruszkę, buraki, koper, rzodkiewkę, fasolę.
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

besia pisze:Wczoraj wysiałam karczochy . :)
Czy ktoś z Was wysiał je również lub ma w planach ?
Ja, ja!! Też wczoraj, nasiona moczyłam przez dobę.

Vanilia, jak pierwszy raz to nie szlej z ilością, ciężko to wszystko później ogarnąć, wiem z własnego doświadczenia.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Na dyniach się nie znam, ale pozostałe dyniowate sadzę z rozsady.
Na pewno teraz jest dla nich za wcześnie , ja sieję na przełomie kwietnia i maja, sadzę do gruntu po ogrodnikach.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Vanilia - tu masz mój przepis na arbuzy:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=28
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Bonifacy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 sie 2013, o 13:07

Post »

Dalmore pisze:A tak w ogóle widział kto już wiosnę? Bo siejba już pełną parą ;:65
Widziałem przebiśniegi, chyba można zaliczyć to jako schyłek zimy, a może i przedwiośnie :wink:
dorotas24
200p
200p
Od: 18 lut 2016, o 13:42

Post »

vanilia pisze:To będzie mój pierwszy sezon na działce. :)
Podpowiedzcie proszę co oprócz pomidorów i papryki (bo te mam w planie) warto siać z własnej rozsady a co można wprost na grządki.
To moja pierwsza próba wysiewu w domu będzie i nie mogę na pierwszy rzut wziąć za dużo na barki, tym bardziej że miejsca w domu mało.
Pokuszę się może na małą ilość sałaty żeby parę sztuk wcześniej posadzić, no i też dla próby i zdobycia doświadczenia.
Czy jeśli kupię sobie na balkon Taką mini szklarnię w formie regału z folią, to mogę tam uprawiać np. sałątę, rzodkiewkę i ew. coś jeszcze? tak do podręcznego użytku. Nie posiadam niestety szklarni na mojej działce. ;:145

Chciałam jeszcze zapytać czy np. truskawki jak się zasadzi już gotowe sadzonki to można w pierwszym sezonie od razu liczyć na plony?
Pozdrawiam :wit
Dołączam się do pytania. Ja też w tym roku mam zamiar "coś" posiać, a zupełnie się na tym nie znam. Ogród jeszcze nie założony, a całej działki mam ok 100 metrów, więc bardzo mało. Co mi możecie poradzić na początek małego ogródka warzywnego?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

Polecam :sałatę ,rzodkiewkę , kalarepę ,pietruszkę i może jakieś zioła.
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Polecam cukinie, np. żółta Atena Polka, łatwo i dużo radości :)
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Dalmore
100p
100p
Od: 25 mar 2013, o 07:27

Post »

Albo to na co masz ochotę :) Ja pierwszy raz jak siałam to miałam: buraczki ćwikłowe korzeniowe, fasolkę szparagową karłowatą (polecam Bona), coś około 10 pomidorów, bazylię, marchewkę, cebulę (posadziłam na zmianę z marchewką), bób, szpinak, pietruszkę i koper. To mi urosło, a padła mi dynia, ogórki były może ze 2 i to puste w środku, kalarepki urosły ale z dziurami pośrodku, w których zebrała się woda. Papryk miałam kilka ale szału nie było. Testuj co Ci podejdzie na działce. Pozdrawiam
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Do roślin bezproblemowych u mnie należą rukola, groch i fasolka szparagowa. Idealne dla początkującego.A tak w ogóle to siej co chcesz. Masz jeszcze czas do początku sezonu na dokształcenie się. A nawet jak coś się nie uda, to przynajmiej będziesz mieć własne doświadczenia. Na błędach też się człowiek uczy. Choć oczywiście lepiej na cudzych :D
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

No właśnie dokładnie takie mam podejście więc wolę jak najwięcej się dowiedzieć z cudzych, żeby jak najmniej własnych popełniać ;:172
Dzięki wielkie za wszelkie rady ;:204
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
Awatar użytkownika
aniag78
200p
200p
Od: 7 sie 2013, o 22:07

Post »

100m to nie taki maleńki kawałek. Ja miałam 110m plus 10m folii. Ogórdek uprawiany pierwszy rok, bez obornika, ani kompostu. U mnie urosła marchew, pietruszka, cebula, czosnek, fasola tyczna, groszek, bakłażany, papryka, pomidory, ogórki, miechunka, dynia, cukinia, kapusta, kalafiory i brokuły. Jeśli dobrze się rozplanuje, to można dość sporo upchnąć na takim kawałku. W tym roku troszkę sobie ogród powiększę (jeśli się uda) i posadzę większą ilość korzeniowych. Częśę jest już w ziemii od ubiegłego roku.

Papryczki zaczynają pokazywać łebki :D Cebula i por kiełkuje, selera ani widu ani słychu. A zioła mój zdolny mąż wyniósł na balkon jak szlifował podłogę i zapomniał o nich :cry: Postały biedulki dwa dni na lekkim mrozie. Wtaszczyłam z powrotem do domu, może jeszcze coś z nich będzie, bo dopiero zaczynały kiełkować.
Chciałam dziś groszek posiać, to mnie na złośc taka ulewa przywitała, że kalosz po drodze zgubiłam jak uciekałam do domu :;230 Cała przemokłam do suchej nitki.
Kwiat jest uśmiechem rośliny.
Peter Hille
Niedaleko stoi dom...
wodny111
100p
100p
Od: 29 maja 2015, o 18:14

Post »

Wysiałem do skrzynki rzodkiewkę "Cherry Belle" z zamiarem trzymania w dość jasnej, chłodnej piwnicy. Wczoraj miałem tak ze 25% wykiełkowanej, przez noc wzeszło wszystko, a jest trzeci dzień od wysiewu. Niestety, chyba zdążyła wybiegnąć. Najwyżej potrzymam jeszcze ze 2 dni i pójdzie dla Żony na kiełki, a ja wysiew powtórzę. Pierwszy raz zdarzyło mi się żebym miał 100% wschodów. Na 64 pieczołowicie wysiane nasiona (robiłem dołeczki zapałką i wysiewałem po sztuce :D ) wzeszło wszystko.
W mieszkaniu mam dość ciepło, a niestety ze światłem kiepsko. Pogoda nie rozpieszcza i od dłuższego czasu wszystkie dni pochmurne.
Pozdrawiam
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Pierwsza partia pomidorków zaczyna wschodzić, jeszcze dosieję dziś koktajlówki :heja
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”