Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary.Cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
DecoY
100p
100p
Od: 18 sie 2014, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary.Cz.2

Post »

Hosta pisze: Przy czym, literalnie remont, ocieplenie elewacji, wymiana stolarki okiennej też wymaga zgłoszenia. Taki dziwny przepis, który miałby uzasadnienie w budynkach zabytkowych, dla których są określone jakie normy, style, ale dlaczego to obowiązuje (choć to martwy przepis) wciąż? Ja rozumiem, że to wynika z definicji remontu, przebudowy, ale chyba można po tylu latach, napisać coś co będzie miało ręce i nogi. Wszak przepisy mają nam pomagać.
Przepisy pomagają nam jak jasna ch...ra :D. To chyba nawet widać po tym wątku. Nie można napisać coś co ma ręce i nogi przy takiej masie biurokratów i przepisów, nie rozumiesz tego ?. Ja nie mówię żeby nie było żadnych zakazów, bo to przecież fikcja ( takimi zakazami/poradami jest przecież 10 Przykazań), ale przepisy nie mogą naruszać praw wyższych, np.: prawa własności. Czego tu nie rozumiesz. Drzewo jest moje, bo rośnie na mojej działce i KONIEC. Żaden dendrolog/ekolog/histopatolog czy inny olog nie ma prawa mi kazać co mam robić z tym drzewem. Może zasugerować: słuchaj Pan, to taki rzadki okaz, nie przerabiaj go Pan na zapałki bo szkoda, i tyle. Jeszcze u nas jest to , że mamy Lasy Państwowe. Tam organizacje różnego typu mogą filozofować, ale od cudzej własności WARA.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po co taka agresja, coraz więcej negatywnych emocji we wpisach w tym wątku ;:185 Przecież można dyskutować w cywilizowany sposób i z szacunkiem do innych osób i ich zdania.
Pozdrawiam
Agneska
DecoY
100p
100p

Post »

Kto tu jest agresywny ?:D.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

DecoY, nie zachowuj się jakbyś był sam na tej planecie a Twoje działania nie miały wpływu na innych.
le przepisy nie mogą naruszać praw wyższych, np.: prawa własności.
Dziecko, pies jest też Twoje. Ba dziecko pewnie sam "zrobiłeś" - czy to znaczy że możesz zabić, bo własne? Z drugiej nikt tego drzewa Ci nie zabiera, jest Twoje, nawet po wycięciu. Nie ma zakazu usuwania - była regulacja. A drzewo to też organizm żywy, żyjący znacznie dłużej niż Ty. Nie należy się mu ochrona jak zwierzętom?

U mnie jakoś ludzie się nauczyli współżycia z przyrodą. Wycinali bardzo dużo drzew, ale w sposób nie powodujący żadnych konfliktów nawet z organizacjami ekologicznymi - za wyjątkiem kilku przykładów, gdzie nie chcieli uznać zasadności.

A mam 300% powierzchni objętej obszarami chronionymi, w tym 5 obszarami Natura 2000, Parkiem Krajobrazowym. Niektórzy dostali nawet wskazania do usuwania drzew z powodu istnienia Natura 2000. Dało się. Oczywiście. Tylko trzeba było chcieć.
DecoY
100p
100p

Post »

Ty dalej swoje.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

Dopóki będziesz patrzeć tylko na czubek własnego nosa, nie pojmiesz.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skorzystaliśmy z tej możliwości i wycięliśmy dwie stare wierzby , straszne śmieciuchy .
Nawet kora z pni odpadała , bo one już lekko spróchniałe były . Wcześniej nie było
można .Wszyscy protestują , że się wycina , ale u siebie nie sadzą .Najlepiej jak sąsiad
posadzi lasek , do którego można chodzić na spacer i grzybki .Jak wycina , to podnosi
się krzyk .
monsheutos
100p
100p
Od: 21 kwie 2012, o 22:22

Post »

Nie było można ;:oj Możesz pokazać decyzję która odmawiała wycinki starej spróchniałej wierzby.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wierzysz w absurdalne decyzje władzy ?
Wierzby były trzy , zgodę dostaliśmy na jedną , która rosła na wjeżdzie .Dwie
zostały , nikt im się nawet nie chciał przyglądać .
Jak do tej pory wycięliśmy tylko te trzy wierzby , natomiast posadziliśmy duuużo
więcej .
monsheutos
100p
100p

Post »

Jakoś nie wierzę.Decyzję o odmowie chyba dostałaś,ale pewnie już nie masz i nie pokażesz ;:306
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie miałeś szczęście trafiać na mądrych urzędników , albo jesteś młody
i wszystko przed Tobą . :)
Wtedy jak dostaliśmy zgodę na tę jedną , to i tak się cieszyliśmy , bo znajomi
nie mieli takiego szczęścia . Z byle czego problem im robili , drzewo oglądali ,
chcieli ekspertyzę . :;230
Sąsiad na sąsiada doniósł , że drzewo wyciął .Kary okrutne .Dla mnie był
to absurd . ;:222
Teraz się okazuje , że ta ustawa, to przez pomyłkę ,że nie wiedzieli co uchwalają . ;:131
monsheutos
100p
100p

Post »

Nie korzystamy z opcji cytuj odnosząc się do posta umiejscowionego bezpośrednio nad naszym.
bab...

Ale masz tą decyzję,bo ciekaw jestem uzasadnienia.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może i mam , bo ja z zasady takie rzeczy długo trzymam . Uzasadnienia jakiegoś
szczególnie ciekawego nie było , dali zgodę na jedną i uznali , że sprawa załatwiona
zgodnie z wnioskiem .My przyjęliśmy to za dobrą monetę i planowaliśmy za jakiś
czas wystąpić o następne .
DecoY
100p
100p

Post »

Hosta pisze:Dopóki będziesz patrzeć tylko na czubek własnego nosa, nie pojmiesz.
Przestań przesłaniać swoje interesy, moim egoizmem, ok ?.

Ludzie u mnie tną, aż buczy.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co dziwnego w tym , że teraz tną ? Przyjdzie wiosna , ciąć przestaną chyba ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”