
Zupa Tajska , też do wypróbowania i "modyfikacji" - przepis z dużymi możliwościami
uzależniony od inwencji twórczej wykonawcy. Dziękuję i pozdrawiam

Ewo- powidła można wysmażyć bez mieszania i się nie przypalą jeśli na dno wlejemy 3 łyżki octu. Warunek jest taki że nie można zamieszać - wsypać i pozostawić na wolnym ogniu aż pozostanie 1/3 z całości. Wtedy użyć blendera i zmiksować na miazgę. Robiłam kilkakrotnie z pełnym sukcesem.Można dodać kakao i cukier jeśli jest taka potrzeba. Szkoda tracić czas na mieszanie.ewka36jj pisze:Powidła jak się robi powidła każdy wie. Wystarczy mieć sliwki , garnek, który się nie przypala i wiele cierpliwości,żeby długo gotować/smażyć i często mieszać. W tym sezonie spróbowałam wykorzystać informacjęuzyskaną od znajomej. Otóż podkoniec sezonu do prawie wysmażonych już śliwek dodałam ciemne kakao. Najpierw dałam łyżkę, potem trochę więcej ( wykorzystałam 0,5 paczki ), ale robiłamw dużym garze ( nawet w dwóch). Bardzo smaczne!