Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Krysiu! Pomidory od tygodnia już wyzbierane, krzaki usunięte. Owoce leżą w koszyczku i dojrzewają. Nawet nieźle im to idzie. Papryczki muszę zebrać przed mrozem, bo będą do wyrzucenia. Te w gruncie też zostawiłam i są nietknięte. w ogóle papryczki z ogrodu są smaczniejsze i bardziej aromatyczne, choć może nie takie wielkie i piękne.
Gwarę czasami wtrącę. Jest to dziedzictwo, a widzę, że coraz częściej młodzież do niej wraca i czyni to w bardzo dowcipny sposób: Co to jest nieskończoność? Wuchta wucht! A pierwiastek z nieskończoności? Wuchta! Czyli dylemat matematyczny rozwiązany! ;:306
A ostrych papryczek w szklarence mam rzeczywiście wuchtę! ;:306

Eee tam! Jacuś! Jowey wyblakła??? ;:202 Jest pastelowa, to prawda, ale z jednej strony, z drugiej jest intensywniejsza!
Przymrozków niw miałam i za Twoją radą odłożyłam wykopki na przyszły tydzień. Teraz jest za zimno - ręce grabieją :roll:

Mati! niebo jest fajnym naturalnym tłem do kwiatów, warto wykorzystywać w fotografii, ale nie zawsze jest błękitne :wink:

Sławku! Dorotko! Podzielam Wasz zachwyt! Dla Was specjalnie:

Obrazek

Małgosiu! Ja pozostawiam dalie do przyszłego tygodnia. Nigdy tak długo nie przetrwały. Nie wiem jak bywało, jak tu nie mieszkaliśmy, a tylko mieliśmy ogród. Wtedy przyjeżdżaliśmy w połowie października i wykopywaliśmy wszystko jak leci: dalie, kanny i mieczyki. Zawsze były zmrożone ;:108

Cydr kolejny nastawiłam. Tym razem z kupnych jabłek, bo moje skończyły się we wrześniu. W zaprzyjaźnionym sadzie kupiłam 10kg po 50gr/kg. Nie wiem, czy dobrze zrobiłam, ale dolałam trochę drożdży z osadu tego ściągniętego i ... ruszył od razu ;:173 Zobaczymy...

Już dostałam w paczce od Basi pierwsze dalie na przyszły rok :heja Już odpoczywają w skrzyneczce po podróży.
Rośliny nie zimujące pochowane, mieczyki wykopane. Syn dziś wykopał więc może coś jeszcze w ziemi zostało ;:224
Wykopałam tuberozę z donicy. Znów w tym roku nie kwitła ;:185 Tylko raz udało mi się wyhodować kwiaty.
To samo z kalijkami. Ale żle je hodowałam, bo powinny iść do donic w styczniu, czy jakoś tam...

Na dziś:

Classic Summertime
Obrazek

Ostatni Munchen
Obrazek

Honka
Obrazek

By George
Obrazek

Mingus Randy - jeden z ostatnich, już nie tak duży
Obrazek

By George z Windmill
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczne to pierwsze z daliami ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Miłeczko ;:196 Uszka Cię nie paliły dzisiaj, nie czkało? Myślałam o Tobie podczas podziwiania rabat z daliami w Ogrodach Hortulus. Jakie tam piękności jeszcze kwitną, i masz rację, zdjęcia nie oddadzą ich urody. Na nie trzeba patrzeć i patrzeć. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Tylko jedna rzecz mnie martwi :( szkoda że dalie nie mogą rosnąć u nas jak byliny ;:224
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Miłeczko ;:196 za zdjęcie Jowey.
Fajna ta Mingus Randy ;:333
Ja już swoje wykopałam i dobrze zrobiłam...ostanie dwie noce były u nas z mrozami. Wszystkie kwiaty oprócz marcinków zwarzone przez mróz :(
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁECZKO..... pocieszyłam się kiedy usłyszałam, że u Ciebie wykopki odłożone :tan u mnie liście mini-mini zważone i tak sobie myślę po Święcie Zmarłych wezmę się za kopanie.
Widzę, że u Ciebie Twoje paniusie jeszcze w pięknych kwiatach....u mnie już nie wiele kwitnących, pojedyncze sztuki resztkami sił próbują co jeszcze mogą, ale u mnie chyba rdza która je poraziła zahamowała ich chęć do życia.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Miłko, wtrącaj wyrazy z naszej gwary, bo ona piękna. A szczuny i mele z całej Polski niech zachwycajom się daliami, bo masz je wyjątkowo prześliczne.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKA.... a jeszcze o rycce w sini im pogadaj..... i o pyrkach w tytce :;230
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Śliczne dalie dalej ;:138 . Od jakiegoś czasu szczególnie podobają mi się Honki; oczywiście i inne też ;:108 . Super, że jeszcze możesz na nie popatrzeć. Mnie zostały chryzantemki i też jeszcze kolorowo ;:168 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Leszczynko, mówisz o tej ryczuszce co w anterjce stała obok haczki? A Ty, Milko, jak wydziabiesz zielsko pokaż nam macoszki, redyski i angryst, a potem koniecznie glubki.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Podoba mi się gwara :D Pogadajcie tak czasem dziewczyny, bo ja mieszaniec regionalny jestem ( mama z Podlasia, tata niestety warszawiak) i sprowadzili się na Kujawy, a właściwie Kociewie. Mój były szwagier był z Piekar Śląskich, ślicznie mówił w gwarze. A tu, gdzie mieszkam sami mieszańcy regionalni, niewiele się uchowało po ludziach. Co innego ościenne Kaszuby, tam dbają o to, żeby ich kultura nie zanikła.

Oj Miłka, ale w Twoim wątku się mało ogrodowo porobiło.Jak Twoje dalie??
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosia! Gwary trzeba posłuchać! Najlepiej gdzieś się przyczaić przy działce emeryta, wtedy można złapać tą melodię ;:333
Moje dalie dobrze, ale z zimna powoli same z siebie idą spać i nie czekają na mróz. Wykopię pewnie po Wszystkich Świętych, bo wcześniej nie będę miała kiedy.
Horulusa widziałam na Twoich zdjęciach, zazdraszczam!

Ewka! Macoszki się rozsiały, kiedy istny wyćpił łęty na kompost. Ino teraz chyba kimajom, bo szpycnełam i ich nie było...
Ryczuszka rozrechlana, bo zez Lidla, zawsze się na ną knajam, jak po wyszkach czegoś szukam, bo pyrda jestem. Ale też czasem na ną cupnę, by pyry ostrugać.

Aniu! Mi trudno powiedzieć, jakie dalie lubię. To trochę tak, że nie możemy powiedzieć, czy podbają nam się blondyni czy bruneci. Po prostu wiemy, że ktoś ma w sobie coś! :wink: Honki cudne są! jest jeszcze kilka takich wiatraczkowych i myślę, jak je zdobyć :-)

Krysiu! Ja już jestem pewna, że wykopię po Święcie Zmarłych, bo nie będę miała kiedy wcześniej. Przymrozek się szykuje pojutrze, chociaż zapowiadali jeszcze ciepłe dni. Najwyżej bedę wykopywać w czapce i rękawiczkach :roll:
Ryczki nie trzymam w sini, ale wew skrytce, tam gdzie zaprawy. W sini tylko reble, a tak muszę szczuny gonić, żeby te od hycania jak wrócom nazad zez treningu wtośtali na górę, bo bajzel się robi.

Dorotko! Jesień na całego! Już możesz odpoczywać, ja jeszcze mam kupę roboty :wink: Za Jowey będę tęsknić bardzo!

Mati! Ja też bym chciała, żeby aksamitki były bylinami, żebym nie musiała siać co roku ;:173 Właśnie! Przypomniałam sobie, że muszę nasionek nazbierać, dopóki wiem które są które ;:131

Jak wracam z pracy, już jest ciemno. To niewątpliwie znak, że czas sprzatać ogród, bo już się nim nie nacieszę.

Zdjęcia dalii jeszcze z weekendu:

Babylon Purple
Obrazek

Babylon Lila
Obrazek

nn
Obrazek

My Love
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

A czy to ta sama ;:224 NN
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie Mati! Twoja to Procyon, a moja ma zupełnie inny kształt płatków, przyjrzyj się!
Miłka
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Aha :D tylko to nie moja to zakonników z Mogiły :lol: może im przekaże :;230 rzeczywiście inny kształt po zmylił mnie kolor :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”