Potencjalny ogród Anulli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli

Post »

Witajcie :wit
Dzisiaj byłam na działce. Poprzednio w piątek. Z taką częstotliwością, to mnie grudzień złapie, jak nic ;:110

Na początek cudowne malwy taty. W tym roku spóźnione, bo Mały pomaga w ogrodzie, nie zawsze tak, jak bym chciała. Oberwał wszystkie pączki, ale, na szczęście, wypuściły nowe pędy. W tym roku siałam nowe, bo one się krzyżują i dziczeją. Czerwona to samosiejka i już półpełna. Za to różowa, jak piwonia - cudo.
Obrazek

W końcu zrealizowałam rabatę w półcieniu (prawie, czekam na zrębki). Rozchodniki okazałe miały być tylko Brillant, ale wiosną córa posadziła sadzonkę, więc jeden jest jaśniutki różowy i jeden kaukaski. Do towarzystwa mają turzyce Frosted Curls (małe sadzonki, pewnie będę musiała połowę przesadzić, kiedy podrosną). Niżej, obok żurawek, zawilce wielkokwiatowe i japoński oraz kokorycze i zimowity. Tu właściwie kończy się półcień. Czas pokaże, czy żurawkom wystarczy podlewanie.
Obrazek

Najbardziej podoba mi się w popołudniowym świetle
Obrazek

Jesień już widać na działce. Coraz więcej czerwonych liści na dereniu.
Obrazek

Nieliczne owoce ognika aż lśnią między gałązkami. Na zbliżeniu wyglądają, jak rajskie jabłuszka.
Obrazek

Śnieguliczka zawiązała pierwsze owoce. Ma takie suche stanowisko, że dziwię się, że rośnie.
Obrazek

Oczywiście, pięknotka, która czaruje po łagodnej zimie. Muszę się nią nacieszyć, bo wątpię, żeby często powtarzał się taki widok.
Obrazek

Winobluszcz niezmiennie mnie zachwyca o tej porze roku. To sadzonki, niemal rzucone na pastwę losu, stąd ten płomienny kolor.
Obrazek

Nareszcie pojawiły się kwiaty niskich marcinków. Nie wiem, czy któraś z nowych sadzonek pokaże kwiatki, ale co się odwlecze... Tymczasem weteran powoli się rozkręca.
Obrazek

A oto niespodzianka, którą odkryłam na rabacie: sadzonka żółtej trytomy z wymiany wypuszcza dwa pędy kwiatowe ;:138
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Śliczne malwy ;:138 U mnie w tym roku niestety zakwitły tylko te pojedyńcze :roll:
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

malwy..no ja wiem,że sa pełne,bo mam,ale myślałem,ze to hibiskusy :shock:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Super rabatka cienista,mam podobną u siebie z wrzosami,rh,hortensjami dwoma i lawendą ;:333
Trytoma zakwitnie...rzeczywiście niespodziankę Ci zrobiła:)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Aniu :wit kamyki wcale źle nie wyglądają( pisałaś u mnie w wątku)...rośliny już na drugi rok zakryją puste miejsca...wszystko razem będzie pasować, sama zobaczysz ;:108
Malwy cudownie Ci kwitną, nigdy nie mogłam się dochować...po zimie korzenie gniły, jak jakaś zakwitła liście usychały...paskudnie to wyglądało, więcej nie sadzę ;:224
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu (Ann_30), u mnie malwy były siane może 5 lat temu, więc już w większości ich potomstwo jest pojedyncze. Różowa to emerytka z pierwszego siewu. Nawet Jankowi nie udało się jej wykończyć. Czerwona wyrosła z tegorocznej samosiejki. Łapią rdzę, ale dotychczas nie były niczym opryskiwane. Mam nadzieję, że miedzian wiosną pomoże.

Tulap, jako dzieci, wpinałyśmy z siostrami kwiaty malw we włosy, jak hawajskie tancerki kwiaty hibiskusów, więc coś w tym musi być :wink:

Aniu (Annes 77), miałam problem z tą rabatą, bo niby cień, ale lipa i węgierka wypijają wszystko. Rododendrony i hortensje nie miałyby szans. Muszę dobrze zadbać o żurawki, żeby przetrwały, a przede wszystkim wyściółkować. Najpierw przywiozę próchnicę (tyle zostało z obornika po 7 latach), a na to zrębki.

Aniu (Anna11), gdzieś na poprzedniej stronie jest zdjęcie, na którym mi się nie podoba... Po przeczytaniu Twoich rad mnie olśniło :idea: , to, co mnie raziło, to, że rośliny wyglądały, jak ze studni z tych skałek. Problem wyniknął stąd, że nie nasypałam ziemi przed sadzeniem :oops: . Denerwowało mnie to, więc wczoraj trochę zabrałam kamieni z wnętrza i dołożyłam w formie obwódki. Teraz muszę wykopać budulec na ciąg dalszy. Malwy są mojego taty i głównie ze względu na niego posiałam nowe. Nad podziw dobrze sobie radzą. Spróbuję wiosną oprysku miedzianem, bo rdza ich nie omija, niestety.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:196 dobrze zrozumiałam...kamienie są na miejscu, tylko trzeba je wykopać :?:
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dobrze zrozumiałaś ;:108 ;:108 .
Kiedy kopano studnię, okazało się, że warstwa skał jest dosyć płytko, więc więcej było wykuwania, niż kopania. Te skały wykopuję teraz z różnych miejsc na działce. Pod drzewami ułożyłam wydobyte z kawałka tej rabatki 2x1 m. Widocznie trafiłam na jakieś zagłębie wapienne. Przez te kamienie nikt mi nie chce uprawić chaszczowiska, bo się boją połamanych pługów itp. Chyba nie doczekam się przyzwoitego trawnika ;:174 .
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj sadziłam przed domem piwonie. Nie znam odmian, ale: 2+1 różowe, 2 bordowe późne, 1 Coral Charm, 1 czysto biała, 1 Rock's Variety. Duża biała z rumieńcem czeka na podział, ale ona rośnie na działce, więc na ostatni dzwonek. Poza tym, ostatnio wykopywałam duży okaz bordowej, więc tym razem pozwolę M się wyręczyć ;:224 . Tłem dla nich są pęcherznice: żółte - dla morelowej, bordowych i różowych, bordowe - dla białych. Nie wiem jeszcze, gdzie pójdą stare białe ;:204 .

Tak wyglądała jedna część przed akcją:
Obrazek

Tak, po:
Obrazek Obrazek

Z drugiej strony:
Obrazek

Głóg oszalał podwójnie.
1. kwitnie :shock:
Obrazek
2. nie jest moim Paulem :? . Wydaje mi się, że Rubra Plena.
Obrazek

Ajania zawiązała pączki kwiatowe. Ciekawe, czy zdąży zakwitnąć przed mrozem.
Obrazek
Bardzo ładnie się rozrosła, pomimo rozdeptywania jej przez Jana.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
anezob69
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 12:07

Post »

Aniu ... z niesamowitą determinacja upiększasz swój ogródek. Coraz ładniej u Ciebie.
Kamienie są przepiękne ... jak już są na rabacie ... ale w ziemi??? Współczuję. A ja narzekam, że mam teren kamienisty i rabatki brzydko wyglądają, co powybieram te kamienie to one jakby ciągle wychodzą z ziemi. U mnie teren taki bardziej żwirowo-gliniasty a kamyki są od drobnych do takich średnicy ok. 10cm, trafiają się również okazy olbrzymy jeśli kopać troszkę głębiej.

W tle na jednym ze zdjęć widać chyba zaorane pole, czy tam dalej nie ma już tych kamieni w ziemi? Tam wjeżdża sprzęt bez obawy o uszkodzenie?
pozdrawiam serdecznie, Bożena

Ogród szczęściem pachnący
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:167 nie martw się trawnikiem, nie koniecznie musi być...w takim tempie szybko zapełnisz ogród roślinami, ścieżki tylko zostaną. Piwonii sporo posadziłaś, mam tylko jedną...w tym roku znowu została przesadzona na nowe miejsce...miała za ciemno i za wilgotno ;:131 Nie znam tej ostatniej rośliny, ładnie wygląda na tle kamieni :)
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko, chyba już wolę swoje wykopaliska, chociaż bardzo podobają mi się żwirowe rabaty, takie na dużej powierzchni.
Pola są uprawiane normalnie. Skały są może z 5 m pod powierzchnią gleby. Moja studnia ma ponad 50 m głębokości, a stos kamieni, które wydobyto podczas jej kopania, sięgał do dachu obory, z czasem rozsunięto je po podwórzu. Dobrze,że tylko połowa mojej działki należała wówczas do dziadków, to druga część nie została zasypana.

Aniu, nie grozi mi, na razie, brak "trawnika". Nawet, gdyby wystarczyło mi zapału i środków na totalne szaleństwo ogrodowe, to Maluchy muszą mieć przestrzeń do zabawy. Jeśli zabiorę im tą przestrzeń, stworzą ją sobie wśród moich kwiatków ;:14 . No i tej przestrzeni jeszcze dużo do zagospodarowania. Spójrz...
Obrazek
Obok domu podobnie, tylko rosną tam jeszcze czarne porzeczki, które musimy w październiku przesadzić. Moim zdaniem nadają się tylko na ognisko, bo mają wielkopąkowca i mączniaka, ale tata chce je zostawić, więc przynajmniej je eksmituję gdzieś na peryferie. Wiśnie również w większości przesadzamy. Mam nadzieję, że osłonięte oborą zaczną owocować, bo w tej chwili prawie wszystkie kwiaty przemarzają.

Zaczynam przygodę liliowcową.
Obrazek
Z przodu liliowce, z tyłu będą floksy wiechowate, pysznogłówki, złocienie i dzielżany jesienne. Bliżej jabłonki jest sucho, więc głównie astry jesienne. Przed liliowce pewnie trafią goździki i zawciągi nadmorskie, a pomiędzy jakieś cebulowe. W końcu muszę gdzieś upchnąć owoce jesiennego szału zakupowego :mrgreen: .

A propos cebulek. Znowu popełniłam zakupy. 3 razy ;:131
Najpierw nieopatrznie weszłam do sklepu ogrodniczego obok przystanku autobusowego. A tam ;:152 ;:111 . Trudno przejść pomiędzy kartonami, więc... Jakieś tulipanki, a to strzępiaste, a to liliokształtne, to znowu pełne - moje wymarzone Angelique. Puszkinie cebulicowate, które miałam, oddałam przez pomyłkę cioci zamiast szafirków, więc musiałam sobie odkupić :lol: . Lilię św. Józefa zdobyłam ;:215 i pełne przebiśniegi.
Później był ogrodniczy i takie słodziutkie narcyzy botaniczne... Byłam dosyć dzielna i tylko 2 odmiany po 5 sztuk kupiłam.
A na koniec, wracając z Małą z przedszkola, wstąpiłam do spożywczego po sok. Kupiłam. Tulipany niskie, wczesne też kupiłam ;:173 .

Zakupy moje szaleńcze mijają bez komentarza M. On ;:209 , ja zielonozakręcona ;:109 . Każdy ma swój nałóg. Ciekawe, czy zachowa stoicki spokój, kiedy to wszystko zakwitnie na wiosnę i uświadomi sobie w pełni mój cebulkowy rozmach ;:224
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a ja mam polowę do reklamacji :cry:
Ale,zz innej strony dobrze,że wszystkie prawie jakos chore,oprócz botanicznych,bo i tak miejsca nie było ;:108
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, Mateuszu, niedobrze, że chore, bo nieuczciwość sprzedawców wyprowadza z równowagi. U mnie w ogrodniczym też kupiłam 2 hiacynty i 2 pełne tulipany zarażone. Następnym razem po prostu osobiście wybierałam z kartonów. Nauczka.
Co do Twojego braku miejsca... Cóż, rozmach miałeś nieco nieproporcjonalny :wink: . A niskie tulipany są urocze i mniej się rzucają w oczy te żółknące liście, bo przy ziemi. Dobrze, że dostrzegasz zalety sytuacji ;:333 .

Kto może, szaleje na działce, a ja znowu na przymusowym macierzyńskim.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Areał widać że jest duży, posadzone rośliny wyglądają jak mrówki ;:173 Aniu pamiętaj że drzewa najdłużej rosną, najlepiej sadzić je jako pierwsze...popełniłam ten błąd, teraz nie mogę odżałować. Do tej pory było by porządne tło dla mniejszych roślin.
Wiśni się dawno pozbyłam...M kupił drzewka szczepione na wierzbie, chorowały nie rosły...nie owocowały. Do sadów wielkotowarowych się może nadają, na okrągło są pryskane...do zwykłego małego sadu, bez użycia chemii...szkoda zachodu ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”