Wszystko o pomidorach cz. 8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
Nie ma co wyrzucać ,tylko ułożyć w pryzmę i przekompostować ,będzie super ziemia.
Ziemię darniową otrzymuje się w wyniku zerwania darni (wierzchniej warstwy gleby) z łąk lub pastwisk o glebie ilastej i poddaniu jej zabiegowi kompostowania z dodatkiem obornika. Warstwy zerwanej darni powinny mieć od 6 do 8 cm miąższości. Składowanie warstw przeprowadza się na pryzmach, trawą do trawy. Ziemia ta charakteryzuje się dużym udziałem gruzełków, które poprawiają strukturę podłoża. Pomimo dużej ilości nawozu zielonego posiada bardzo mało próchnicy oraz składników pokarmowych. Stosowana jest jako dodatek do mieszanek w celu poprawienia zdolności sorpcyjnych oraz poprawienia struktury podłoża. Uprawia się na niej goździki i rośliny doniczkowe.
Do pryzmy możesz dodawać skoszoną trawę i wszelkie roślinne odpady z gospodarstwa domowego.
Ziemię darniową otrzymuje się w wyniku zerwania darni (wierzchniej warstwy gleby) z łąk lub pastwisk o glebie ilastej i poddaniu jej zabiegowi kompostowania z dodatkiem obornika. Warstwy zerwanej darni powinny mieć od 6 do 8 cm miąższości. Składowanie warstw przeprowadza się na pryzmach, trawą do trawy. Ziemia ta charakteryzuje się dużym udziałem gruzełków, które poprawiają strukturę podłoża. Pomimo dużej ilości nawozu zielonego posiada bardzo mało próchnicy oraz składników pokarmowych. Stosowana jest jako dodatek do mieszanek w celu poprawienia zdolności sorpcyjnych oraz poprawienia struktury podłoża. Uprawia się na niej goździki i rośliny doniczkowe.
Do pryzmy możesz dodawać skoszoną trawę i wszelkie roślinne odpady z gospodarstwa domowego.
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam pytanie odnośnie pomidora 1884. Jakie liście miał u Was? Wiem, że niektórzy go uprawiali. Z opisu sprzedawcy powinien mieć liście ziemniaczane, mój ma tradycyjne. Proszę o odpowiedź.
U mnie miał liście regularne. I tak powinien mieć.
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
Dziękuję GRANIA
. Mam go pierwszy rok. Zależało mi na nim. Uspokoiłaś mnie.
Kupiłam tutaj. Opis mówi "sam za siebie"
http://www.pomidorlandia.pl/index.php/pomidor-1884.html

Kupiłam tutaj. Opis mówi "sam za siebie"
http://www.pomidorlandia.pl/index.php/pomidor-1884.html
-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Dla mnie,która w tym roku pierwszy raz sadzi pomidory jaki gotowy nawóz polecacie?
Nie znam sie za bardzo na uprawie pomidorów,nawożeniu.Wiec chciałam kupic taki specjalny do pomidorów.A tam różne...w płynie,w proszku do rozpuszczania w wodzie,i granulki do sypania.Który wybrać?
Nie znam sie za bardzo na uprawie pomidorów,nawożeniu.Wiec chciałam kupic taki specjalny do pomidorów.A tam różne...w płynie,w proszku do rozpuszczania w wodzie,i granulki do sypania.Który wybrać?
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tu masz wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=74715
Najlepsze proporcje N-P-K dla pomidora ma Florovit do pelargonii (4-6-8) - podlewanie 3ml/l
Najlepsze proporcje N-P-K dla pomidora ma Florovit do pelargonii (4-6-8) - podlewanie 3ml/l
Napisałbym jeszcze, że te 3 ml/l to jest do każdego podlewania, bo nasza Monika gotowa jeszcze pomyśleć , że te 3 ml to na cały sezon jest.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Posadziłam juz 3 sadzonki koktajlówek w ogrodzie ozdobnym-będą robić za urozmaicenie ozdobnych nasadzeń. Widzę dziś,że Indigo Rose robią się fioletowe liście
Czy to jakieś niedobory spowodowane chłodnymi nocami,czy on tak ma? Rosnący obok Perła Małopolski jest ok 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja obserwuje na swoich Indigo blue, że łodygi Im fioletowieją tylko od strony, z której pada na nie światło słoneczne
Jednak fioletowych liści nie mają, więc zapewne to niedobór fosforu, który właśnie mógł być spowodowany niska temperaturą. Co do samej odmiany, to forumowicze narzekają na kaprysy tych dwóch odmian 

-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Błażej też tak mam, bałem się o tym napisać że po tym ostatnim zwijaniu liści, teraz występują niedobory fosforu. Nie jeden by pomyślał że katuję swoje pomidorki 
Nie no, tą odmianą nie wolno się przejmować, ale jak się patrzy na takie liście to zgroza. Na filmie gostek pokazuje też dziwne zmiany, nie podobne do pomidora.
Żeby tylko owoce były też fioletowe, a nie tylko łodyga i liście
https://www.youtube.com/watch?v=4U-X_oTrd5Y

Nie no, tą odmianą nie wolno się przejmować, ale jak się patrzy na takie liście to zgroza. Na filmie gostek pokazuje też dziwne zmiany, nie podobne do pomidora.
Żeby tylko owoce były też fioletowe, a nie tylko łodyga i liście

https://www.youtube.com/watch?v=4U-X_oTrd5Y
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Mi się spodobało to zjawisko
Coś podobnego do mchu na drzewach od strony północnej
To te przebarwienia na łodygach, od strony padającego słońca 

- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Moje pomidorki od kilku dni w gruncie, lekko fioletowe, bo słońca mało a pada,leje,kapie i tak na okrągło i prognozy na najbliższy tydzień - podobne 
Przed wysadzeniem były potraktowane od spodu miedzianem, wczoraj pół dnia słońce świeciło - dostały OW. Co dalej, opryskiwać w przebłyskach OW, HT, może siarczan magnezu? Czy próżny trud ?

Przed wysadzeniem były potraktowane od spodu miedzianem, wczoraj pół dnia słońce świeciło - dostały OW. Co dalej, opryskiwać w przebłyskach OW, HT, może siarczan magnezu? Czy próżny trud ?
Pozdrawiam Eugenia
Tak jak się obawiałem , te opryski przybrały już rozmiar karykaturalny. Kiedy przyjdzie sezon na ZZ i mączniaka nie będzie już czym pryskać, bo zabraknie octu w sklepach.
A ja niczym nie pryskam, nie wietrzę pomidorów tylko z parapetu wprost do gruntu i zawsze dają radę do późnej jesieni 
Tylko nawożę. Sypię HydroComplex YaraMile pod wszystko włącznie z trawnikiem jak leci i wszystkie roślinki się cieszą

Tylko nawożę. Sypię HydroComplex YaraMile pod wszystko włącznie z trawnikiem jak leci i wszystkie roślinki się cieszą