Karczownik,kret, nornica czy... - 2cz.(2007.06.28 - do 2011.11.06)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Ja też uważam ze karbid jest malo efektywny w walce z kretem. Kret po kilku dniach zawsze wraca.
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

mag pisze:Kasiu, a jak wyglądają takie butelkowe pułapki?
Magdo, po prostu odcinałam denko i szyjkę od półlitrowych butelek po napojach, wkładałam w korytarz i wrzucałam do butelki trutkę :)
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie!Z wszystkich rad tutaj udzielanych spodobała mi się gnojówka z bzu czarnego,jako,że mam go pod dostatkiem na mojej działce.Nastawiłam beczkę 120 litrów i po ponad tygodniu zabrałam się za zalewanie.I tu mam pytanie,czy ktoś już to stosował?Problem w tym jak rozumieć zalewanie,bo np.do jednej norki poszło mi 5 wiader i więcej pewnie by się zmieściło ale szkoda mi było tyle lać do jednej dziury bo mam ich sporo .Teraz o efektach.To dopiero 3dni ale na trawniku gdzie to coś nie wiem kret czy nornica sobie szło i tylko kopczyki wystawały na razie nie widać nowych.Poznaje po tym,że stare splantowałam po zalaniu a nowych nie widać.Gdyby sposób okazał się skuteczny to nastawiam zaraz nową zalewkę na inne części ogrodu.Moje wątpliwości to takie gdzie to ucieknie,czy do sąsiada czy gdzie pieprz rośnie?
Bo chyba taką miksturką się nie otruje?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

I jakie wyniki?
"...do jednej norki poszło mi 5 wiader i więcej pewnie by się zmieściło ale szkoda mi było tyle lać do jednej dziury bo mam ich sporo ..." - kreta odstrasza zapach. Myślę wiec, że wystarczy wlać 2 - 3 litry.
W temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=80
Erazm pisze:Gnojówka z bzu czarnego na krety, norniki
-1 kg świeżych lub 200 gram suszonych liści, pędów i kwiatów należy zalać 10 litrami wody. Po 4 - 6 dniach używać do zalewania nor. Nie trzeba przecedzać gnojówki...
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj upolowałem przy kompostowniku (nie sięga tam sygnał solarnego odstraszacza) kreta. Udało mi się też złapać turkucia podjadka. Dawno nie miałem tak udanych łowów. ;:113
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Jak na razie to efekty chyba są już zauważalne.Coraz mniej nowych kopczyków się pojawia a była to istna plaga.
Tak się rozochociłam,że właśnie dzisiaj nastawiłam trzecią beczkę.Trochę mnie dziwi,że to zapach odstrasza bo nie jest taki najgorszy w porównaniu np. z gnojówką z pokrzywy.A tak nawiasem to w tym roku mam świra myślę,że pozytywnego na punkcie tych wszystkich wywarów,odwarów czy gnojówek.Na okrągło coś mam ponastawiane i namiętnie pryskam,zalewam,podlewam i muszę przyznac jest znacznie lepiej niż w poprzednich latach.No i jakie ekonomiczne bo kasy na to nie trzeba no i zdrowe bo zero chemii.
-pozdrawiam
Alicja ;:63
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Coś mi wykopało dziurę przy hortensji.
Jak myślicie co to może być-nornice?
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obraze ... .jpg[/img][/url]
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak nie ma kopca to na pewno nornica.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Erazm nie ma kopca,to mam znowu nornice :cry:
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wsyp do otworu trutkę. Jaką - piszę tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=193&start=0
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuje za pomoc Erazm.
[/b]
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
BoskiHicior
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sie 2008, o 13:25

Post »

http://www.allegro.pl/search.php?string ... onal_rec=0 sprawdzal ktos skutecznosc wynalazkow tego typu?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Jakby ci się chciało poczytać forum, to pewnie znalazłbyś odpowiedź na swoje pytanie.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piszę w tym temacie o skuteczności solarnego odstraszacza kretów. Poczytaj- są też jego zdjęcia. :D
Pozdrawiam Andrzej.
Krakus
100p
100p
Od: 19 gru 2005, o 11:37

Post »

Oglądałem ten odstraszacz, jaki pokazał Erazm i doradziłem zięciowi, który nie może sobie poradzić z kretami, kupno takowego. Tak zrobił, ale efekt mizerny, jeżeli nie zerowy. Po założeniu tego odstraszacza, przy świeżym kretowisku, następnego dnia były nowe kretowiska 20 - 50 cm od odstraszacza. Nie wierzyłem, i dopiero po sprawdzeniu, że cały czas odstraszacz działa a kretowiska rosną, zawstydziłem sie, stałem i nie wiedziałem co powiedzieć. A może one (krety) już nabrały takiej pewności, że im to nie szkodzi?, a może dlatego, że działka jest blisko torów kolejowych - około 150m i przyzwyczaiły się do tego stukotu, drgań itp. zjawisk?. Po prostu, nie działa na nie.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”