Moje Haworthia i in. cz. II - bebos

ODPOWIEDZ
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje Haworthia i in. cz. II - bebos

Post »

Obrazek

Cóż mogę napisać........w tych roślinach jest samo piękno.
A cały zbiór prezentuje się wyśmienicie ;:oj
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krzysiek - dziękuję! Poniżej będzie Gasteria pulchra - kupiłam na all - chyba bardziej w typie niż ta Twoja stanowiskowa- chciaż moja to kundelek - ale dłuuugo jej wypatrywałam! Popatrz proszę też na inne zakupy gasteriowej drobnicy - czy oznaczenia OK?

Na parapetach kolejka do kwitnienia - drobne toto, nieporównywalne z kaktusami, ale cieszy

Aloe bakeri
ObrazekObrazek
Gasteria bicolor var. liliputana
ObrazekObrazek
Haworthia truncata
ObrazekObrazek

Kilka nowości
Gasteria pulchra ;:167 ;:167 - nie mogę się na nią napatrzyć, ma liście w typie G. bicolor var. liliputana, ale to znacznie większa gasteria, o pięknych wzorach na liściach
ObrazekObrazek

Gasteria pillansii i obok - Gasteria brachyphylla var. bayeri
ObrazekObrazek

Gasteria armstrongii - jasna forma, a obok razem z typowo ciemną
ObrazekObrazek

Aloe suprafoliata - drugie podejście :oops:
ObrazekObrazek

Aloe rauhii x A. sinkatana (Aloe 'Flurry') ? - czekam na pełny rozwój kwiatów, pączki są żółte, ale jeszcze chcę się upewnić - ta hybryda powinna mieć żółte kwiaty po A. sinkatana, tak czy inaczej ma niezwykłe liście, są sino-błękitne, gdzieniegdzie wpadające w róż...
ObrazekObrazek

Nowe hybrydy międzyrodzajowe - na razie niepozorne
Gasteraloe 'Royal Princess' - mieszaniec trochę podobny do pokazywanego już Gasteraloe 'Floe', ale jest mniejszy, ma ciemniejsze liście, które w dodatku nie są płaskie (mają jakby dodatkowy "kant")/ z kolei nazwa do pomylenie z też już pokazywaną Gasterworthia 'Royal Highness'
Obrazek Obrazek

Gasteraloe 'Wonder' - obok razem z poprzednim
ObrazekObrazek

Gasterworthia 'Black Chap' ;:167 - to taki czarny "typek" (ang. chap), że aż wymyka się obiektywowi...
ObrazekObrazek

Haworthia scabra var. morrisiae - nie mogłam się oprzeć kolejnej, ciekawej formie
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Tak przedstawiasz swoje rośliny, że nie sposób przejść obok nich obojętnie. Do tego stopnia już, że jak tylko widzę nowe oferty i jakieś ciekawostki, to od razu się zastanawiam, które z nich mogą być w kręgu Twoich zainteresowań. Naprawdę masz przepiękne ubarwienia - a kwiaty, choć malutkie, cieszą tak samo jak kaktusów. Jest to przecież oznaką, że roślinkom jest dobrze - i odwdzięczają się za opiekę najlepiej jak potrafią :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczne rośliny, doskonale uchwycone ich piękno liści i kwiatów. Ty to potrafisz! ;:333

Mnie bardziej od międzyrodzajowych hybryd podobają się te międzygatunkowe. Stąd w ciągu ostatnich dwu lat dużo takich do mnie zawitało. Ale Twoje też piękne i ciekawe. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Gasteria pulchra, Gasterworthia 'Black Chap', Haworthia scabra var. morrisiae - widzę, że trafiły w dobre ręce ;:304 Tę pierwszą wpisuję na listę. Śliczne wzory, bardzo dekoracyjna ;:215
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Haworthia scabra var. morrisiae - piękna roślina ;:63 , pozostałym przedstawionym na fotkach również do dego, żeby być na "podium" nic nie brakuje, a fotki roślin ;:180 ! Wiesz co chcesz na nich pokazać, żeby zachwycało oglądającego ;:215 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

;:oj Piękne kwiatuszki - takie delikatne...
Poza tym podpisuje się pod pochwałami pozostałych ;:138 Potrafisz na zdjęciach uchwycić to co najlepsze w roślince :!:
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

G.pulchra całkiem możliwe, ładna podoba mi się, szkoda, że bez stanowiska one rosną koło Hankey i jedną mam od Pavelki ale mało pokazowa, przysłał mi dużżżżżą , połamaną i z grzybem ale ją odratuje :wink: Te liście to z nimi bywa różnie, liczy się pokrój jak nie kwitnie, typowa rozeta w kształcie wachlarza, ostro wzniesione liście. :wink:

Liliputana, tej też się nie doczekałem z kwiatami jeszcze, w tym roku brałem od Jakuba Gasteria bicolor var. liliputana Table Hill, Grahamstown 13368 (IB?) ale ona jakaś dziwna w typie var fallax długie liście ładna, ale będę szukał typowego "kurdupla" z Plutos Ville

Twoja armstrongii wygląda jak moja od Jakuba Gasteria armstrongii Kabeljouwsrivier, E. Jeffrey´s Bay ex CG, mam jeszcze jakieś siewki z dwóch różnych stanowisk ale taka jest najładniejsza :wink: że Państwo Licz...brali kiedyś rośliny od Cok'a to nawet możliwe że to samo stanowisko, ja znam tylko to z takimi kolorami, jest bardzo charakterystyczne.

Gasteria brachyphylla var. bayeri to bayeri :D
Gasteria pillansii - to w tej fazie to podobna ..do wszystkiego :wink: jak urośnie pokaż, ona będzie miała charakterystyczne liście bardzo typowo zarysowane, popatrz po fotach, teraz to może być disticha, croucheri one jako siewki są dość do siebie podobne. Jak to siewka to góra dwu/trzyletnia.
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysiek - ta "niedoszła" G. pillansii ładna była, ale się zmyła - padła po tygodniu, nawet nie zdążyłam jej podlać - dotarła do mnie z mięsistymi, ale połamanymi korzeniami - wrrrrrrrrrota zarazy!

Coraz senniej się i wsród doniczkowców robi...ale jeszcze czekam na kilka kwitnień, m.in. zadziwia mnie Stapelia gigantea - pąk idzie do przodu, nie zważając na nic...właściwie dwa pąki, oby tak dalej, ale nadal wątpię, czy zobaczę w tym roku kwiaty-giganty na żywo...

Kilka fotek gasterii i in. zrobiłam parę dni temu, kiedy jeszcze było słońce - nic nadzwyczajnego, ale niech rozświetlą ten dzień

Gasteria 'Grey Star'
ObrazekObrazek

Gasteria 'Frosta'
ObrazekObrazek

Gasteria schweickerdtiana - rośnie razem z G. carinata var. verrucosa, z którą podobno ma coś wspólnego taksonomicznie...
ObrazekObrazek

Gasteria croucheri (najszersze liście) + G. bicolor + ich hybryda - z różnych źródeł, posadzone razem :roll:
Obrazek Obrazek

Gasteria 'Little Warty'
ObrazekObrazek

Gasteria excelsa - moja największa, ulubiona - była...w tym sezonie, na balkonie - w ciągu jednego tygodnia!!! poraził ją grzyb - mnóstwo ciemnych, nekrotycznyc plam - najwięcej na spodzie liści - polałm suto takim silnym roztworem miedzianu - że aż obawiałam się, że nie przeżyje - ale się trzyma, za to mam nadzieję, że grzyb padł - ale co napaskudził, to jego - zostanie na lata :twisted:
ObrazekObrazek

Dla kontrastu - najmniejsze gasterie - trzymają się w kupie, ale chciałabym móc je kiedyś ugościć w osobnych doniczkach
ObrazekObrazek

I jeszcze więcej błękitnego nieba...nic mi więcej nie potrzeba...dzisiaj
Astroloba foliolosa x corrugata
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne, dorodne rośliny. ;:333

Naprawdę rozświetliły ten ponury dzień. Takie widoki lubię. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Piękne roślinki...jak zawsze i ładnie pokazane. ;:215
Moja Gasteria 'Grey Star' zaczęła wypuszczać listki :heja będzie taka jak Twoja-piękna :D
'Frosta' też śliczna taka jaśniutka.
Muszę z wielkim smutkiem stwierdzić ,że ta malusieńka Hawortia od Ciebie mi padła ;:223
Chyba za późno ją podlałam :( a może jej u mnie się nie podobało :?: Kupiłam niby taką samą ,ale...to nie ona :(
Doniczki z malutkimi Gasteria super.Piękne maluszki :)
Zapomniałam jeszcze wyrazić podziw pięknej Astroloba foliolosa x corrugata :D
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Pełen podziw dla Twoich roślinek, i umiejętności przekazania ich piękna na fotografii. Astroloba foliolosa x corrugata - urzekła mnie wręcz. Wiesz, że na tych roślinkach się nie znam, ale co piękne - to widać. Wspaniała kompozycja Gasteria croucheri z G. bicolor i hybrydą. I rzeczywiście - jakoś stało się jaśniej ;:3
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Astroloba super. Można powiedzieć arystokracja, bo za dużo ich w kolekcjach nie ma.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Astroloba foliolosa x corrugata jest przepiękna ;:215
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj wypatrzyłam, że najdziwniejsza z moich haworcji zabiera się za kwitnienie - oczywiście jak to w tym rodzaju, kwiaty nie są atrakcją, ale cieszy, że taki dziwny stworek produkuje je takie, jak i bardziej typowe kuzynki...no i pierwszy raz u mnie.

Haworthia graminifolia var. derustensis - jest okazja żeby ją przypomnieć, chociaż jest bardzo niefotogeniczna - najdłuższy liść ma ponad pół metra. Stoi na słonecznej, wyższej półce w kuchni i coraz bardziej się jej te liście wydłużają, ale trudno tu mówić, że sie wyciągają :wink:

ObrazekObrazek

A sama kuchnia, która po nowej zabudowie w lipcu miała być ostoją wolnego miejsca dla sukulentów na dłuuuugo, zaledwie w dwa miesiące zapełniła się po brzegi, tam gdzie mogła...ręce opadają...gdzie ja się podzieję :?
Tak było w lipcu
Obrazek
a tak teraz - doszedł kolejny szereg, prawie do samego brzegu blatu
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”