A moje wzeszły ale giną -czyzby winna była ziemia z brico?
Aksamitki na niej nie wzeszły a posiane ponownie te same nasiona do zwykłej ziemi z lidla już po 3 dniach gęsto wzeszły
Bietka wszystko możliwe - u mnie podobnie ale z aksamitką. Wszystkie siewy siałam w ziemię do wysiewów i wszystko ładnie wchodziło. Ta ziemia mi się skończyła i aksamitki posiałam do innej ziemi. Myślę sobie -akaamitki na każdej wzejdą - i klops Wschody prawie zerowe.
Kupiłam tą do wysiewów i po trzech dniach zaczęły masowo wychylać głowy
U mnie sianie i pikowanie tytoniu okazało się większą porażką niż się spodziewałam. Pikowanie wydaje mi się iż mam opanowane a z tytoniu przyjęło mi się z 20%. Tak sobie myślę, że jednak posieję go po świętach w kuwety na działce. Żal bo lubię ten zapach i liczyłam na wcześniejszą radochę z kwiatów.
OMG zachęcona zdjęciami ogrodu jednej z Was (zielony zwarta kępka) zakupiłam nasiona tytoniu ozdobnego i dopiero teraz jak znalazłam ten wątek to doczytałam że jest zwykły i karłowy ehhhh a ja nawet jak sprawdziłam na opakowaniu to nie wiem co z tych moich siewek wyrośnie bo pisze wysokość od 40 do 90cm to wychodzi na to że nie dosyć że mix jest w kolorze to jeszcze w rozmiarze;/ wschody są ogromne pół ogrodu będę mogła ozdobić o ile przeżyją te "na razie" drobinki. Da radę rozróżnić w fazie popikowanej rozsady który będzie miał jaki "wzrost"? Zazwyczaj przy nadmiarze sadzonek wybieram tylko te najdorodniejsze ale skoro zależny mi na tym niższym to teraz nie będę wiedziała które pikować hahahah :P jeśli się tego nie da poznać to lecę na all szukać karłowej odmiany jeszcze zdążę wysiać a te siewki sobie gdzieś na wysoką rabatę zostawię bo w skrzyniach tarasowych raczej nie chciałabym sobie zasłonić widoku na las:))
oj no nic dzięki za info Pewnie jak przeznaczę na rabatę wysoką to jak na złość wyrosną małe ( PS jak ta roślina znosi przesadzanie jakbym ją chciała z gruntu jednak do skrzyń dać?) W mojej ziemi a raczej piachu i tak pewnie karłowe wyrosną mam talent do miniaturyzacji :P więc jak się uda przenieść do lepszej ziemi w skrzyniach to mogą kopa dostać i zacząć rosnąć wysokie... łojjj ale zagwozdkę sobie zrobiłam;/ a tak chciałam mieć w tym sezonie bez niespodzianek wszystko rozplanowane buuu . Idę na poszukiwania nasion karłowego.
Asta, witaj! Wróciłam po długiej nieobecności, miło Cie widzieć w wątku z moją ulubioną rośliną
Jak myślisz, jest sens jeszcze wysiewać? Dopiero teraz mam miejsce i biję się z myślami. Uwielbiam zapach tytoniu, ale w poprzednich latach siałam go i wiele wcześniej.
No witaj, witaj Jak nie posiejesz to będziesz się całe lato zastanawiała i wyrzucała sobie - a dlaczego, przecież mogłam itp. Niektórzy kiedyś tu pisali, że sieją prosto do gruntu i że potem pięknie zakwita. Nie wiem, jak to z tym jest bo nigdy tak nie siałam. Może spróbuj. Fajnie, że znowu jesteś
Po pikowałam 60siąt sadzonek swojego mixu wybierając największe a maluszki zostawiłam w korytku jako " przydasie" dzisiaj patrzę a tak podrosły ze mogłabym jeszcze ze 120 popikować;/ z tym że miejsca mi brakuje;/ Ktoś stosował rozsadę rwaną? Jak przetrzymam je takie upchnięte i od razu do ziemi dam to padną czy odchorują swoje i zakwitną w późniejszym terminie? Głupio wywalać skoro taka klęska urodzaju lol pierwszy raz siałam i mi się sypnęło od serca za rok wysieję mniej.
Do ziemi mogę dać wcześniej czy dopiero po 15 maja? Od tygodnia siedzą na balkonie w dzień i kusi mnie żeby już je na noc zostawić chociaż chłodno się zrobiło.
Zostaw je tak jak rosną i potem przesadzisz na miejsce stałe. Nic im nie będzie. Tylko jak potem będziesz je rozsadzać to przed sadzeniem dobrze zmocz bryłę korzeniową, żeby podczas dzielenia jak najmniej zminimalizować uszkodzenia. Jednak nie wyrywaj się z sadzeniem teraz bo Ci zmarzną. Po połowie maja dopiero. Hartuj je na tym balkonie. Teraz nie ma w nocy przymrozków to też możesz zostawiać, ale obserwuj pogodę, bo nawet najmniejszy minus załatwi Ci je na cacy.
Moje już od tygodnia na dworze się hartują.