goja94 trudno wyłącznie na podstawie zdjęcia bez opisu tego jak robiłaś ocenić , gdzie popełniony został błąd. Jeśli chodzi o chleb to już kilka koncepcji padło a co do wyrobu z szynkowaru to na pewno nie zawiązanie woreczka przyczyniło się do niepowodzenia ale równie dobrze mogłaś przeparzyć wyrób i wtedy też mamy efekt suchego mięsa.Ponadto wyroby domowe raczej nie będą takie mięciutkie jak sklepowe bo nie zawierają tych chemicznych dodatków ,które dają taki efekt
Chleb żytni domowy na zakwasie
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2567
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
moniko ja nie mroziłam ani nie suszyłam nigdy swego zakwaszonego ciasta. Co do pumpernikla to znam tylko teoretycznie ten proces - wiem ,że dodaje się melasę i słód jęczmienny , pieczenie rzeczywiście coś z 8 godzin a temperatura ok 140 -150st C
goja94 trudno wyłącznie na podstawie zdjęcia bez opisu tego jak robiłaś ocenić , gdzie popełniony został błąd. Jeśli chodzi o chleb to już kilka koncepcji padło a co do wyrobu z szynkowaru to na pewno nie zawiązanie woreczka przyczyniło się do niepowodzenia ale równie dobrze mogłaś przeparzyć wyrób i wtedy też mamy efekt suchego mięsa.Ponadto wyroby domowe raczej nie będą takie mięciutkie jak sklepowe bo nie zawierają tych chemicznych dodatków ,które dają taki efekt
goja94 trudno wyłącznie na podstawie zdjęcia bez opisu tego jak robiłaś ocenić , gdzie popełniony został błąd. Jeśli chodzi o chleb to już kilka koncepcji padło a co do wyrobu z szynkowaru to na pewno nie zawiązanie woreczka przyczyniło się do niepowodzenia ale równie dobrze mogłaś przeparzyć wyrób i wtedy też mamy efekt suchego mięsa.Ponadto wyroby domowe raczej nie będą takie mięciutkie jak sklepowe bo nie zawierają tych chemicznych dodatków ,które dają taki efekt
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
no to byłby ala pumpernikel, bo Twojego przepisu będę się trzymać.
Chudziak a powiedz mi jak zwiększyć o 1/3 wielkość Twojego żytniego? chciałabym piec w mojej szklanej formie, a ona trochę za duża na te proporcje
Chudziak a powiedz mi jak zwiększyć o 1/3 wielkość Twojego żytniego? chciałabym piec w mojej szklanej formie, a ona trochę za duża na te proporcje
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2567
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Przelicz wagę i daj o 1/3 mąki wiecej zarówno do zaczynu jak i potem do ciasta. Tzn jeżeli do zaczynu dajesz 200gramów mąki żytniej to teraz daj ok 270gramów itd. .monika pisze:powiedz mi jak zwiększyć o 1/3 wielkość Twojego żytniego?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
ok, rozumiem że ilość zakwaszonego ciasta (zaczątek, czy jak go zwał
) bez zmian, tak?
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2567
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Tak bo jak pieczesz regularnie to da radę 
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Nazewnictwo:
zakwas=zaczątek - to odłożona część zakwaszonego ciasta
zaczyn - to zaczątek + odpowiednia ilość mąki potrzebna do zakwaszenia ciasta + woda
ciasto właściwe - to zaczyn + reszta mąki +woda
Jakieś uwagi?
Goja szynka zbyt krótko gotowana jest twarda,zbyt długo jest sucha i trzeba pilnować temperaturę parzenia około 80st.C
Szynkę gotujemy albo bez worka,albo w zawiązanym worku.
zakwas=zaczątek - to odłożona część zakwaszonego ciasta
zaczyn - to zaczątek + odpowiednia ilość mąki potrzebna do zakwaszenia ciasta + woda
ciasto właściwe - to zaczyn + reszta mąki +woda
Jakieś uwagi?
Goja szynka zbyt krótko gotowana jest twarda,zbyt długo jest sucha i trzeba pilnować temperaturę parzenia około 80st.C
Szynkę gotujemy albo bez worka,albo w zawiązanym worku.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
I jak długo ma tak stać?monika pisze:robi robi![]()
zakwas żurkowy totalnie na oko, żurek palce lizać![]()
do dużego słoja ze 3 łyżki zakwasu żytniego, trochę mąki żytniej tak gdzieś do 1/5 słoja, zalać letnią wodą nie do pełna oczywiście, wrzucić trochę ziaren ziela angielskiego, pieprzu i liści laurowych, ze 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku i odrobinę soli - tak naprawdę na oko - domknąć lekko słoik i w dość ciepłe miejsce. Od czasu do czasu zakręcić słoik i wstrząsnąć.
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2567
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
U mnie to trwa ok 5 - 7 dni . Ja po prostu go próbuję ale robię bez dodatków . Jak uznam ,że już jest dobry przelewam do słoika (robię w kamiennym) i do lodówki albo do użycia 
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Żurek tak jak Chudziak robię bez dodatków w szklanym litrowym weku z przykrywką, po tygodniu jest dobry do gotowania.
Do domowego pumpernikla nie dodaję słodu, tylko melasę, kakao lub kawę zbożową i sos sojowy grzybowy dla koloru.
Do domowego pumpernikla nie dodaję słodu, tylko melasę, kakao lub kawę zbożową i sos sojowy grzybowy dla koloru.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
I tak na oko to robicie? Jak ja tego nie lubię 
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Axel u mnie teraz 2-3 doby max (temp 25-27C)
Tak na oko , ale mw Ci podałam, z dodatkami - zwłaszcza z czosnkiem - ma już TEN zapach i smaczek
A do tego ala pumpernikla to ja dodam miodu gryczanego np, może być?
Tak na oko , ale mw Ci podałam, z dodatkami - zwłaszcza z czosnkiem - ma już TEN zapach i smaczek
A do tego ala pumpernikla to ja dodam miodu gryczanego np, może być?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Bardzo ważne w pieczeniu chleba są też foremki. Na początku piekłam w foremkach z jakąś powłoką, pikł się dobrze ale kwas to kwas, bałam się zjadać niewiadomej jakości powłokę. Kupiłam foremki z blachy kwasoodpornej i doopa, za każdym razem wychodził gniot. Teraz piekę w foremkach ceramicznych, chleb wychodzi idealny. Dobrze też się piecze w szklanych żaroodpornych naczyniach 
Kasia
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
baaardzo sobie chwalę szklane, nie zamieniłabym na żadne inne, fakt, ceramicznej nigdy nie miałam, ale już zostanę przy szklanych (w dodatku uniwersalnych i bardzo łatwych w myciu)
Aria przy okazji pokażesz jak wygląda po upieczeniu i rozkrojeniu?
A jeszcze podpytam Cię o kakao - dodajesz rozumiem sypkie, naturalne. Dużo dajesz? tak mw na całą docelową ilość ciasta (z wodą, zaczynem itd).
Aria przy okazji pokażesz jak wygląda po upieczeniu i rozkrojeniu?
A jeszcze podpytam Cię o kakao - dodajesz rozumiem sypkie, naturalne. Dużo dajesz? tak mw na całą docelową ilość ciasta (z wodą, zaczynem itd).
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Nie potrafię zamieszczać zdjęć. Kakao daję 1 łyżkę ciemnego, mocny napar z kawy zbożowej i 1 łyżkę sosu, ciemny cukier,ciemną melasę. Te wszystkie dodatki oprócz koloru dają też smak więc trzeba to ustalić indywidualnie.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Tak wygląda mój codzienny. Czasami zaplącze się gdzieś kawałek czerstwego, który wrzucam do zupy jako zagęstnik


Kasia



