Mój ci On...
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ci On...
Ciekawie się zapowiada.
Skalniakowa misa z różyczką może wyglądać oryginalnie.
Nie wiem tylko czy w niej róża nie będzie zbyt szybko przesychać.
Skalniakowa misa z różyczką może wyglądać oryginalnie.
Nie wiem tylko czy w niej róża nie będzie zbyt szybko przesychać.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nadźwigasz się
Warto, jeśli realizuje się swoje pomysły. Marzenia napędzają nas do działania. Co posadzisz między drzewami?
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Mireczko, zajrzałam dzisiaj na wątek łódzki i widzę - nowa osoba, myślę sobie - zajrzę do jej ogródka... i wsiąkłam... ledwie mnie rodzinka siła oderwała od komputera (bo ja miałam dzisiaj imieniny Połówka i zamiast szykować smakołyki dla gości, to ja mykałam u Ciebie
Masz ogród z możliwościami i tak dużo roślin
- u mnie za dużo pustego miejsca...
I widzę, że Ty u mnie, a ja u Ciebie
Masz ogród z możliwościami i tak dużo roślin
I widzę, że Ty u mnie, a ja u Ciebie
-
Miriam

- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Zasiadam dzisiaj trzeci raz,tak to jest,jak człowiek na łasce rodziny,a konkretnie dzieci
Halinko,bo jak Ci wskażę to pole,a Ty nie przyjdziesz,to będę zawiedziona
Grażynko,ja mam świadomość,że nie wolno mi będzie zapominać o podlewaniu,ale spodziewam się ładnego efektu i coś wymyślę,żeby go nie psuć
W czasie wyjątkowej suszy któregoś roku,żeby nie dopuścić do strat,każdy krzew dostał butelkę na wyłączność.Odcinałam dno i szyjką wbijałam do ziemi,butelkę napełniałam wodą i krzaczek pił,nie dzieląc się z nikim
W tych misach planuję też coś ukryć,żeby dozować wodę,do czasu,kiedy dorobię się kropelkowego
Ewa,nieraz musi kręgosłup poczuć,że robimy coś konkretnego
Masz na myśli te trzy kolumnowe?Rosną tam już dwie trawy,czerwona-baron coś tam,druga zielona,niska jakaś i coś paprotko-trawiastego,nie było etykiet,ale zapytam jak pojadę dokupić.I jak pisałam wyżej będzie to rabata" skończona",jedyna u mnie jak dotąd.Jak tylko skończę obcykam,ale na prawdziwy efekt trzeba czekać do następnego sezonu.Ave,ja też mam solenizanta w domu!Ale dziś głównie odbiera telefony,świętowanie przeniesione na sobotę.Miło mi,że zajrzałaś,ja u Ciebie dzisiaj też pobuszowałam,ale wiele tajemnic kryje jeszcze Twój ogród dla mnie i ,rzecz zrozumiała,muszę tam wrócić
Ania prosiła o zdjęcia moich azalii,niestety ,nie znalazłam,kwitły w okresie " bezaparatowym" 
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
Mirko
nie wiem czy połączenie róż z roślinami skalnymi zda egzamin...róże co roku rozrastają się w szerz...tak mi się wydaje że zakryją całe kieszenie, wizualnie na fotce to chyba zostawione jest za mało miejsca...mam dwie róże okrywowe i wiem że wypuszczają bardzo długie pędy...jeden krzak przycinałam regularnie co roku, kwitł na dolnych pędach a nowe długie pędy ponad 2m podwiązywałam na siłę
do podpórki bo trawnika za nic bym nie wykosiła.
Sprawdź koniecznie czy misa jest wystarczająco duża na dwie róże ;:108przecież jak się rozrosną na ziemi to zrobią się szczelne kopułki z liści i kwiatów. Rośliny skalne szczelnie przykryte zmarnieją i wyginą.
Sprawdź koniecznie czy misa jest wystarczająco duża na dwie róże ;:108przecież jak się rozrosną na ziemi to zrobią się szczelne kopułki z liści i kwiatów. Rośliny skalne szczelnie przykryte zmarnieją i wyginą.
-
Miriam

No tak to jest,jak pokazuje się niedokończone dzieło
To jest na razie jedna misa i też nie dokończona,będę ją jeszcze windować w górę,a skalniakowe mam zamiar sadzić takie zimozielone;rojniki w odmianach przede wszystkim i takich poszukam,którym nie przeszkodzi przyciśnięcie gałązki
O tej porze roku rozrośnięte rojniki będą zieloną plamą.Ale w tym całym założeniu najważniejsza jest,a raczej będą róże.Będzie im na pewno wygodniej niż na rabacie
I wiesz co,teraz będę jeszcze niecierpliwiej czekać na nowy sezon i na Twój wpis;miałaś rację Mirko,jest pięknie
A tak w ogóle to jestem otwarta na krytykę,czuję,że wypływa z życzliwości i niejednego błędu pewnie nie raz uniknę,słuchając rad 
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
Mirko
nigdy w życiu nie chcę krytykować...każdy chwali jak jest ładnie i pięknie a brakuje mi osobiście wiadomości do jakich rozmiarów rozrastają się rośliny. Jak są za blisko posadzone to po kilku sezonach trzeba przesadzić a można tego uniknąć. Z bylinami to pikuś ale krzewy i iglaste sadzone są na stałe. Przesadzić takie drzewko to albo się przyjmie albo nie.
- ewamaj66

O rojnikach dodam (nauczona własnym doświadczeniem
), że muszą mieć cały czas słońce. W przeciwnym wypadku wyciągają się i wyglądają paskudnie. Posadziłam je pod kupidynkiem, który się zbytnio rozrósł-z rojników zostały rozklapcioszki. Nabrały przyzwoitego wyglądu po przesadzeniu kupidynka.
-
Miriam

No właśnie!Czuję,że czeka mnie testowanie przyszłych mieszkańców kieszeni,ale jak już powiedziałam,róże są w tym założeniu najważniejsze i skupię się,aby im było dobrze
Niewiele dzisiaj zrobiłam,dni takie krótkie
Pochwalę się natomiast moimi zakupami z przed kilku dni
Że też ja na to nie wpadłam,żeby je obcykać
Dzięki Aniu

Była jeszcze czerwona,ale się nie załapałam
Nie wiem jak potoczą się ich losy,ale jestem pełna optymizmu,bo ubiegłoroczną ,limonkową piękność na wiosnę wkopałam na rabatę i obsypała się pąkami.Nadal tam jest i chyba te mrozy by już ja załatwiły gdyby była taka delikatna
I znowu dylemat;wykopać,czy przykryć i zaryzykować 
-- 1 gru 2011, o 19:50 --
Ewo,a co to jest ten kupidynek?Kurczę,ja na prawdę wiedziałam
a teraz w ogóle nie kojarzę 

Była jeszcze czerwona,ale się nie załapałam
-- 1 gru 2011, o 19:50 --
Ewo,a co to jest ten kupidynek?Kurczę,ja na prawdę wiedziałam
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
- ewamaj66

Taka paskuda o pięknych, niebieskich kwiatach
Tylko przypasowały mu warunki i z trzech marnych sadzonek zrobił się gąszcz. Jeśli róże ocienią Ci miejsce, posadź raczej różne dąbrówki. Lubią cień, a liście wciąż ozdobne.
Azalie wyglądają zdrowo...wstawiaj fotki co jakiś czas, lubię patrzeć na takie kolorki...pączków jest sporo to będzie co podziwiać przez dłuższy czas :P
Zazdroszczę Ci tych kamieni...jeśli Masz ich tak dużo to może kiedyś powstanie duży osobny skalniak...mam troszkę roślin skalnych mogę się podzielić w przyszłości;:108
Przesadziłam w nowe miejsce rojniki rozetkowe i inne niskie roślinki...siedzą na rabacie wysypanej drobnym kamieniem...nareszcie zaczęły rosnąć, wcześniej chyba miały gorsze warunki i gorzej wyglądały.
Zazdroszczę Ci tych kamieni...jeśli Masz ich tak dużo to może kiedyś powstanie duży osobny skalniak...mam troszkę roślin skalnych mogę się podzielić w przyszłości;:108
Przesadziłam w nowe miejsce rojniki rozetkowe i inne niskie roślinki...siedzą na rabacie wysypanej drobnym kamieniem...nareszcie zaczęły rosnąć, wcześniej chyba miały gorsze warunki i gorzej wyglądały.
-
Miriam

Tak,dąbrówkę wezmę pod uwagę,dzięki
Aniu,mam dużo kamieni i kamień w ogrodzie mi się podoba.A co masz na myśli mówiąc duży skalniak?Jak skończę swoją robotę to już kamień u mnie będzie bił po oczach ale jak powiedziałam,jestem otwarta na propozycje 
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
Kamień u mnie też bije po oczach...myślę że za jakiś czas zzielenieje i pomiędzy roślinami prawie go nie będzie widać. Jak porównam fotki bez kamienia to wolę z kamieniem
Masz kamień pod ręką...też bym tak chciała, można porobić podwyższone rabaty, murki, ścieżki.
Kamienie w ogrodniczych sklepach są bardzo drogie, sprzedają na sztuki i na kg.
Miałam na myśli całkiem osobny zakątek z roślinkami skalnymi, roślin jest tak dużo że metraż też powinien być odpowiedni :P
Masz kamień pod ręką...też bym tak chciała, można porobić podwyższone rabaty, murki, ścieżki.
Kamienie w ogrodniczych sklepach są bardzo drogie, sprzedają na sztuki i na kg.
Miałam na myśli całkiem osobny zakątek z roślinkami skalnymi, roślin jest tak dużo że metraż też powinien być odpowiedni :P
-
Miriam

Martwy sezon w ogrodzie jest potrzebny,żeby spojrzeć na nagą całość.Teraz więcej widać,przychodzą pomysły.Mam dwa murki ceglane,tzw.suche murki,ale wszystko wymaga przeróbki,bo trawa poprzerastała.Tam,gdzie murek obrósł rojnikiem jest cudnie,gęsiówka pięknie spływa czy inne skalniakowe.Ale nie pokazywałam tego,bo strasznie zaniedbane
Czeka na swoją kolej.Wróciłam właśnie od Ciebie,widzę ,że i Ciebie wena dopadła
Zrujnowałaś się pewnie na ten kamień ale efekt murowany
Tylko czekać.A tymczasem przypomnę moje kamienne miejsca w ogrodzie.

Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
- ewamaj66

Podoba mi się niezwykle to, co pokazałaś na drugim zdjęciu. Sama tniesz ten niski żywopłot? Z bukszpanu? Bardzo ładnie wygląda taki równy, półkolisty kształt. Kamienie naprawdę porządkują przestrzeń. Co je przerasta-rojniki?