Ogród Doroty, coraz bardziej różany...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Doroty, coraz bardziej różany... :-)

Post »

Piękne lilie i liliowce! Ja mam lilie- szt. 3 w pąkach i czekam ;:65 ;:65
Graceful Palace bardzo, bardzo mi się podoba.
Polka ładna ale ja swoją przesadziłam na tyły bo słabo kwitła a drugie kwitnienie zaczynało się mniej więcej na początku naszych mrozów
i pąki nie zdążyły już się rozwijać. Ale może złe miejsce miała...
Jestem ciekawa jak będzie się u Ciebie sprawować.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Dorotko, ja też dawno tu nie zostawiłam swojego wpisu. Te fajne powiedzonka poprawiają mi humor. Bo jak się nie smiać z cyt" Jola, nie sądziłam, że Hakuro szczepiona smyrałaby cię po brzuchu " :;230

Ogród też się upiększa cyt" Trzecie oczko to duzo powiedziane, ot takie ciurkadełko przy tarasie" :;230
Bardzo podobają mi się lilie. Dobierasz ładne kolory. ;:180
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj no to teraz podgrzałaś atmosferę...... Czekamy do jutra.
A tymczasem piękne lilie, szczególnie ta biała.
Marta tak napisała o tym robalu, że mało co nie spadłam z krzesła ze śmiechu. Ja go widziałam u siebie na żółtej róży i też się zachwycałam jaki on piękny. Jak to pozory mylą...................
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

No to nam dolało :( Całą noc były burze a teraz znów słychać ostrzeżenia przed następnymi :(
W ogrodzie jest tyle wody, że nawet nie da sie przejść. Poszłam rano zobaczyć jakie szkody, ale musiałam się wycofać. Teraz to tylko gumowce. A ja idę od jutra na urlop :evil: Dziękuje za takie wakacje. :cry:

Aniu, ja też bardzo często przemykam się cichaczem po waszych ogrodach. Nie chce mi się ostatnio nawet pisać, ale uwielbiam was czytać.. dziękuję za nazwę różyczki. Jest urocza ;:167

Anetko, liliowce sadziłam ubiegłego roku. Pod szklarnia mam takie miejsce gdzie nie bardzo mogę posadzić coś innego, bo zima zsuwa się tam dużo śniegu. A liliowce radzą sobie dobrze. szkoda tylko, że potem te liście nie są najładniejsze. Zobaczę, może coś wymyślę, ale to już w przyszłym roku.
Lilie kupowałam wiosną więc to wszystko młodziaki. Niektóre kwitnę bardzo ładnie ale są i takie, które miały tylko po jednym pąku.
Mam nadzieje, ze w przyszłym roku będą bardziej okazałe. Część pąków niestety uszkodziły deszcze i szkodniki :(
Graceful Palac jest zachwycająca. malutka rózyczka ale bardzo obficie kwitnie. nie wiem jak z chorobami, bo muszę dopiero poobserwować, ale na razie jestem zakochana.
Polka u mnie raczej na tyłach, wypuściła na razie długie pędy i kwitnie wytrwale. Ale to dopiero pierwsze kwitnienie. Drugie rzeczywiście może trafić już na przymrozki. Mam ją dopiero od jesieni więc doświadczenie mizerne.

Majeczko, ja też często poprawiam sobie humor czytając wpisy na forum :) Dziękuję za miłe słowa ;:196

Ido, mam nadzieję, że uda mi się zrobić jakieś zdjęcia, bo pogoda dziś okropna. Zapowiedzi też nie napawają optymizmem. A tak chciałabym już zakończyć te ciężkie prace w ogrodzie :cry: Starałam się w zamówieniu na lilie trzymać tylko dwu kolorów, ale niestety i mnie trafiły się pomyłki :(

Kilka fotek na dzień dobry - słonecznych sprzed kilku dni ;:3
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Dorotko, piękne lilie zostawiła poskrzypka :lol: Na nią doskonale działa oprysk Mospilanem.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Piękna ta lilia Vivaldi, szkoda, że nie pachnie. Bardzo urodziwy ten klonik palmowy, wyrośnięty okaz ;:63 .
Ja coś do klonów nie mam niestety szczęścia.
Czy przygotowujesz po nie jakoś specjalnie ziemię?
Ja moje niepowodzenia kładłam na karb ciężkiej i zbyt wilgotnej ziemi a przecież i u Ciebie też glina. Coś źle robię i nie wiem co.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, będę pamiętać w przyszłym roku :)
Asiu, klonik palmowy rzeczywiście wyrośniety, ale czuję, że będę go musiała mocno ciąć, bo miejsca zbyt wiele o on tam nie ma :wink:
Nic szczególnego im nie robię. Rozluźniam ziemię, bo na mojej glinie raczej nie urosną i to właściwie tyle. Trochę piasku ze żwirem na spód dołka.

Dziś liliowocowo. Miało podać, ale na szczęście się nie sprawdziło, więc pierwszy dzień urlopu spędziłam ciężko pracując w ogrodzie. Niestety z plewienia niewiele wyszło, ale i tak sporo udało mi się zrobić. Jeszcze ze trzy takie dni i będzie porządek :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I nareszcie :)
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj miało padać i nie padało, za to dziś od rana siąpi i zimno okrutne.
Trawa skoszona nie zebrana będzie gnić, muszę mimo deszczu trochę pograbić i mam parę roślinek do wsadzenia (Majeczko ;:196)
Wylazłam z domu sfotografować nasz nowy nadtarasowy zakątek. Tarasu co prawda jeszcze nie ma ale deski już przygotowane, czekają na zamontowanie. Wreszcie jestem zadowolona z efektów ;:108 Tym razem większość kamieniarskiej pracy wykonał M. ;:196
Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

trawki już sie lekko rozrosły
Obrazek

Tu róże z żurawkami
Obrazek

A tutaj całościowo
Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Piękny zakątek, taki naturalny, niewymuszony. A jak się sprawdza sąsiedztwo róż i żurawek, nie przeszkadzają w kopcowaniu na zimę?
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit
Pospacerowałam na spokojnie po Twoich zakątkch :D pięknie ;:138 ;:138 ;:138 Róże śliczne, clemki cudne, i lilie i żurawki i klony i hortensje ;:167 Już sama nie wiem czym się bardziej zachwycać :lol:
No i oczka wodne rewelacja ;:63
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Dorotko, piękny nowy zakątek stworzyłaś. Już nie mogę doczekać się jak będzie wyglądał taras :D ;:138
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Super jest ;:63 a jak się to wszystko rozrośnie ;:224
Ktoś kiedyś wspominał o podmurówce, a ona tu jak najbardziej pasuje :wink: i za chwilę nie bedzie jej widać :;230
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

No i połaziłam i pozaglądałam pod listeczki i jestem zachwycona ;:138
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Ten kącik będzie ładnie wyglądał z drewnem, a czy masz zadaszenie nad tarasem?
Ja myślałam o drewnie, ale poczekam jeszcze trochę, przy okazji modernizacji wysunie się dach nad taras.
Widzę, że lilie rosną w donicy - ta donica malutka się wydaje.
Jak Ci się sprawdza to nasadzenie doniczkowe?
Vivendum nie pachnie? Wydawało mi się, że tak :roll: . Chyba, że zaciągało od innej :wink: .
Wróciłam, poczytałam jeszcze raz, oczywiście pomyliłam lilię Vivendum z Vivaldim :;230 .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igiełko, dziękuje za miłe słowa, mam nadzieje, ze sąsiedztwo sie sprawdzi. Jest tam trochę miejsca na kopczyki a i tak muszę dosypywać ziemię.

Aga, dzięki ;:196. Strasznie mnie kręci woda w ogrodzie, uwielbiam wszelkie ciurkadełka a ponieważ dostęp do kamienia mam dość łatwy, więc nastrój ogrodu jakoś sam się narzuca :wink:

Agnieszko, na taras pewnie przyjdzie poczekać do przyszłego tygodnia, na razie surowiec się maluje :)

Jola, prawda, że teraz jakoś mniej się rzuca w oczy ? :) Nie sądziłam, ze rośliny tak szybko ją przykryją :wink:

Majeczko, miło, że zaglądasz

Elu, zadaszenie nad tarasem jest oczywiście. Zdjęcia na razie robione wybiórczo, bo sama wiesz jak to jest w trakcie budowy. Nie wszystko chce się pokazać :wink: Przenosiliśmy dach z innej części ogrodu, bo tam byliśmy strasznie na widoku.
Lilie w tej misie o dziwo dość ładnie kwitły, sama mialam obawy czy nie jest za mała, ale chyba im wystarczyło. Obawiam się, ze na przyszły rok będę musiała przesadzać, ale na razie maja się dobrze. Dla mnie teraz zapachy niestety nie istnieja, bo mam spory problem z zatokami i brak węchu :( Ale moi twierdzą, że wszystkie pachną oszałamiająco.

Zakwitła dziś u mnie następna, oczywiście nazwa będzie poszukiwana zimą :)
Obrazek

Te białe są niesamowite
Obrazek

First Lady jest zachwycająca, nie mogę się na nia napatrzeć
Obrazek

Spadam spać, bo cały dzień ciężkiej pracy daje mi sie we znaki.
Na dobranoc ;:3
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”