To jakaś historyczna?
ZGADYWANKA (zabawa)- Co to za róża ? Cz.2
- Orszulka
- 200p

- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: ZGADYWANKA - Co to za róża?
A miało być łatwo
To jakaś historyczna?
To jakaś historyczna?
Nie, nie historyczna.
Jest bardzo zmienna. Potrafi też wyglądać tak:

Jest bardzo zmienna. Potrafi też wyglądać tak:

tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
Hejka!
Nie chcę tu nikogo straszyć ale ta róża na powyższej fortce przypomina mi do złudzenia moją Violet Perfume. Kwiatki jesienne toczka w toczkę takie same.
Zmienne to jest bo wykwitając łapie inne kolorki, no i podobno kwitnienie letnie jest z deczka innej barwy. Znaczy niestabilna to różyczka.
Pozdrówka
K.
Nie chcę tu nikogo straszyć ale ta róża na powyższej fortce przypomina mi do złudzenia moją Violet Perfume. Kwiatki jesienne toczka w toczkę takie same.
Pozdrówka
K.
... kupowana była jako pnąca Amerykanka, nie Francuzka...
Popróbujcie jeszcze .Ciekawa jestem, czy ktoś będzie miał jakiekolwiek inne skojarzenie.
Popróbujcie jeszcze .Ciekawa jestem, czy ktoś będzie miał jakiekolwiek inne skojarzenie.
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
Orszulko, niestety nie. 'Zéphirine Drouhin' jest Francuzką.
Oj, widzę,że nie jest łatwo, więc może mała podpowiedź:
Moja została wyhodowana w Stanach przez Eugene S. "Gene" Boerner, a wprowadzona do handlu przez Jackson & Perkins.
Tylko po tylu powyższych sugestiach , czy to aby na pewno ona ?...
No w każdym razie na etykiecie było napisane ,że nazywa się :................... ?
Oj, widzę,że nie jest łatwo, więc może mała podpowiedź:
Moja została wyhodowana w Stanach przez Eugene S. "Gene" Boerner, a wprowadzona do handlu przez Jackson & Perkins.
Tylko po tylu powyższych sugestiach , czy to aby na pewno ona ?...
No w każdym razie na etykiecie było napisane ,że nazywa się :................... ?
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- Orszulka
- 200p

- Kontakt:
Hmm... szkoda. To nie mam więcej koncepcji 
Hejka!
Lavender Picocchio nie jest za bardzo pnąca. To jest silna, wysoka róża ale to floribunda. Niekiedy ja sprzedają jako krzaczastą ( nie wiem, może się krzewi jak marzenie ). Strzelam w ślepo bo mnie ta fotkowa w ogóle nie bardzo przypomina Lavender Pinocchio z sieci. To jest raczej strzał na zasadzie Eugene S. "Gene" Boerner + lawendowo - różowy = Lavender Pinocchio.
Pozdrówka strzelające
K.
Lavender Picocchio nie jest za bardzo pnąca. To jest silna, wysoka róża ale to floribunda. Niekiedy ja sprzedają jako krzaczastą ( nie wiem, może się krzewi jak marzenie ). Strzelam w ślepo bo mnie ta fotkowa w ogóle nie bardzo przypomina Lavender Pinocchio z sieci. To jest raczej strzał na zasadzie Eugene S. "Gene" Boerner + lawendowo - różowy = Lavender Pinocchio.
Pozdrówka strzelające
K.
- Orszulka
- 200p

- Kontakt:
Tabi,ja nawet pomyślałam o Lavender Pinocchio a propos wynalazków Eugene S. "Gene" Boerner i dostępności jego róż na polskim rynku, ale ona ma zupełnie inne ubarwienie (przynajmniej na zdjęciach hmf).
No nie, Pinocchio to nie jest , choć też w kręgu moich zainteresowań ( może kiedyś ...).
Dziewczyny, już sama jestem tak skołowana ,że nie wiem co .
Zadaje Wam tu zagadki, a mam coraz więcej wątpliwości , co do autentyczności etykiety.
Proszę Was, zobaczcie w niej różę pnącą dość popularną na FO, ma ją i Aszka i amelia35 i
Aneta -ninetta- i igielka78.
No nie wiem, jak jeszcze podpowiedzieć. Może data urodzin : 1953r.
Dziewczyny, już sama jestem tak skołowana ,że nie wiem co .
Zadaje Wam tu zagadki, a mam coraz więcej wątpliwości , co do autentyczności etykiety.
Proszę Was, zobaczcie w niej różę pnącą dość popularną na FO, ma ją i Aszka i amelia35 i
Aneta -ninetta- i igielka78.
No nie wiem, jak jeszcze podpowiedzieć. Może data urodzin : 1953r.
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- _ninetta_
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 01:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Firletko, pewnie chodzi Ci o Parade? Moja nie wpada w fiolet i ma inny kształt kwiatów.
Twoja różyczka mi wygląda na Violette Perfume, tyle, że ona nie jest pnąca.
Twoja różyczka mi wygląda na Violette Perfume, tyle, że ona nie jest pnąca.
Hejka!
Po urodzinowej dacie to ja znalazłam Paradę i Pink Cloud. Firleto, jak sfotkowany osobnik jest którąś z nich to mów mi księżno Tabazello.
Poszłam robić szperę do Amelki ale wsiąkłam, więc to trochę potrwa ( muszę sobie porozmyślać nad niektórymi osobnikami u niej, pooglądać i nacieszyć się
).
Pozdrówka
K.
P.S. A potem będzie szpera u pozostałych dziewczyn, trochę mi zejdzie.
Po urodzinowej dacie to ja znalazłam Paradę i Pink Cloud. Firleto, jak sfotkowany osobnik jest którąś z nich to mów mi księżno Tabazello.
Pozdrówka
K.
P.S. A potem będzie szpera u pozostałych dziewczyn, trochę mi zejdzie.
-ninetko- i księżno Tabazello !
Łi! Miała być Parade...Miała, bo już przekonałam się ostatecznie ,że jednak to Violette ale Parfumée grandiflora , wyhodowana przez Dorieux'a w 1992.
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.42665.3&tab=36
a nie 'Violette Parfum' floribunda ,hybrydówka Tantau'a .
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.18305.5&tab=36
Prawda, że to jednak Francuzka, a nie Niemka ?
No i na pewno nie Parade. To na pewno. Dziękuję Wam dziewczyny, miała być zagadka , a wyszła identyfikacja odmiany.
Małgosia Ma-do od razu ją rozpoznała. I teraz nie wiem, która z Was ma pierwszeństwo w zapodaniu kolejnej różyczki do zgaduj zgadula.Tabaaza robi "szperę " w wątkach różomaniaczek.Przepadła.
Ale w końcu to zabawa. Kto zapoda , to zapoda.
Łi! Miała być Parade...Miała, bo już przekonałam się ostatecznie ,że jednak to Violette ale Parfumée grandiflora , wyhodowana przez Dorieux'a w 1992.
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.42665.3&tab=36
a nie 'Violette Parfum' floribunda ,hybrydówka Tantau'a .
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.18305.5&tab=36
Prawda, że to jednak Francuzka, a nie Niemka ?
No i na pewno nie Parade. To na pewno. Dziękuję Wam dziewczyny, miała być zagadka , a wyszła identyfikacja odmiany.
Małgosia Ma-do od razu ją rozpoznała. I teraz nie wiem, która z Was ma pierwszeństwo w zapodaniu kolejnej różyczki do zgaduj zgadula.Tabaaza robi "szperę " w wątkach różomaniaczek.Przepadła.
Ale w końcu to zabawa. Kto zapoda , to zapoda.
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- Orszulka
- 200p

- Kontakt:
A może Ty, Firletko, dasz kolejną do zgadywania?
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka