Skromny początek Eweli

Awatar użytkownika
demonia
100p
100p
Od: 30 wrz 2010, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skromny początek Eweli

Post »

Storczykowa - też mam taką nadzieję, że wszystko zrobiłam tak jak trzeba :) teraz czekamy na reakcję.Ciekawa jestem czy w ogóle wypuści keiki, bo jak się uda to wiem, ze potem trzeba przetrzymać przez dłuższy czas na pędzie, żeby samo wykształciło odpowiednio duży system korzeniowy zanim się odetnie od rośliny-matki.Dzięki za wszystkie cenne rady.
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Witajcie, mam mały problem...wczoraj zauważyłam na jednym z Phal coś dziwnego na liściach i nie wiem co o tym myśleć.Nie udało mi się znaleźć odpowiedzi w moich mądrych książkach, więc może Wy mi powiecie od czego to się mogło zrobić i jak zareagować.
A wygląda to tak :
Obrazek
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

demonia pisze:Storczykowa - też mam taką nadzieję, że wszystko zrobiłam tak jak trzeba :) teraz czekamy na reakcję.Ciekawa jestem czy w ogóle wypuści keiki, bo jak się uda to wiem, ze potem trzeba przetrzymać przez dłuższy czas na pędzie, żeby samo wykształciło odpowiednio duży system korzeniowy zanim się odetnie od rośliny-matki.Dzięki za wszystkie cenne rady.
Jam iałam na myśli basal keiki... To takie keiki, które wyrasta spomiędzy liści lub przy podstawie rośliny. keiki na pędzie to zupełnie co innego, pojawia się rzadko i je można oddzielać jak puści dużo korzeni, a basal keiki nie trzeba, szczególnie, jeśli wyrosło na roślinie bez stożka.

A te plamy powinnaś obciąć i zasypać miejsce cięcia węglem. Być może to tylko zmiany od nawozu (brak lub nadmiar składnika), ale lepiej nie ryzykować, bo to może być choroba, a one się rozprzestrzeniają. Możesz podlać go wodą z paroma kroplami bioseptu, 5 kropel na litr powinno wystarczyć (ja tyle daję na 2 litry, ale u roślin z podejrzeniem choroby daje się więcej kropelek).
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Storczykowa - no i teraz wyszła moja niewiedza :/ nawet nie spotkałam się z takim określeniem, więc nie miałam pojęcia, że jest możliwe takie coś... No cóż... teraz już na pewno będę wiedziała dzięki Tobie :D oby się tylko udało go wyhodować... co do tamtych zmian - dzięki za podpowiedź, jutro rano się tym zajmę wg wskazówek i będę obserwować...
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Witam wszystkich po świętach... Widzę, że u Was storczyki pięknie kwitną, a u mnie.... :(
Może ktoś mi podpowie co robię nie tak skoro mam przyrosty nowych liści i korzeni, ale ani jednego pędu ;:223
Wszystko co zielone rośnie jak szalone, ale zero kwitnienia :(
Pozdrawiam wszystkich szczęściarzy :)
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Nie przejmuj sie w moim drugim domku też posucha jeśli chodzi o kwitnienie.Musisz poczekać spokojnie na kwiaty i tyle.Jest już wiosna dużo światła.Zielenikna jak rośnie to dobry znak.Kwiaty nabierają sił do dalszego rozwoju.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

myrtille1986 Dziękuję za pocieszenie.... jak dobrze, że ma kto podnieść na duchu, bo ja już zaczynam tracić nadzieję co do swoich zdolności hodowlanych :/
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

:wit Jakbym siebie z przed roku słyszała :D .Też miałam takie rozterki i chwile zwątpienia.
Jagoda, ma rację, poczekaj trochę, efekty niebawem się pojawią :uszy .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To chyba taki rok dziwny, bo u mnie też hybrydy Phal. nie mają ani jednego nowego pędu, tylko botaniczne puszczają... nie wiem, dlaczego tak się dzieje, zawsze pędy się pojawiają już w marcu lub na początku kwietnia, a teraz nie ma nic.
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

No proszę... a myślałam, ze sama jestem z takim problemem... już zaczęłam się zastanawiać czy ja je dobrze nawożę skoro nie mają pędów, ale jeśli mają za to dużo nowych korzeni to chyba wszystko gra, ale już sama nie wiem.
Storczykowa może Nasze Phal tak się tylko z Nami droczą i niedługo jednak zakwitną? Oby, życzę w takim razie i Tobie i sobie licznych pędów i obfitych kwitnień :)
a na razie... witajcie nowe zielone przyrosty :D
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam pojęcia, dlaczego nie ma pędów. Ciekawe, czy tylko my tak mamy, czy inni też. Ale jak na razie pędziki u mnie się pojawiają tylko na Phal. botanicznych, hybrydy kwitną na starych pędach, żadna nie puszcza świeżego. prawie wszystkie rośliny są zdrowe i dobrze ukorzenione, moglyby kwitnąć, a z niewiadomego powodu nie chcą.
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

No ja właśnie też nie mam pojęcia co jest nie tak, ale u Ciebie kwitną chociaż na starych pędach, a u mnie nawet tak nie chcą! ;:223
Może ktoś Nam wytłumaczy czemu tak jest?
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Normalnie pędy się pojawiają wiosną (marzec-kwiecień) i jesienią (październik), to są główne okresy puszczania pędów przez Phal., kiedy zmienia się długośc dnia i pora roku, wtedy jest najwięcej pędów, choć moga się też zdarzać w innych miesiącach, ale rzadziej. U siebie najwiekszy wysyp pędzików obserwuję w tych miesiącach, co napisałam. Zazwyczaj było ok. 20-30 pędzików, teraz jest tylko 5 i wszystkie są na Phal. botanicznych. Oprócz tego pędy mają 2 Vandy i to wszystko. A hybrydy Phal. kwitną tylko na starych pędach (9). Te kwiaty wyszły wcześniej i teraz po prostu są. Ale 9 kwitnących na jakies 80 Phal. to nie jest dużo. Ty masz w sumie nową, mniejszą kolekcję, więc kwitnień jest odpowiednio mniej. Ale mam nadzieję, że w końcu się doczekamy pędów.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Ktoś tu niedawno pisał, ale nie pamiętam niestety kto :oops: , że wystarczy wystawić storczyka na 15 min w temp15 st., mam tylko nadzieję, że dobrze zapamiętałam. Wtedy wytwarza się hormon, który powoduje wyrastanie pędzików. Może to zbieg okoliczności, ale ja tak zrobiłam z ośmioma i właśnie u czterech widać cosie, wyglądają na pędy.
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

lucynaf może i to by był jakiś pomysł, ale ja niestety nie mam w domu takiego miejsca..chyba, że wieczorem jak się zrobi zimno to wystawię doniczki na balkon... spróbuję... może ta podpowiedź (Twoja i poprzedniej osoby, której teraz nie skojarzymy za co przepraszamy :D) okaże się strzałem w dziesiątkę?
Pozdrawiam, Ewela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”