Ogród Soczewki
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Soczewki
Wydaje mi się że mrozek mój ogród ominął, dziś mam urlop więc wstałam o ósmej i nie było sladu szronu. Drzewa chyba nic sobie nie robią z tej brzydkiej aury bo coraz wiecej młodych liści i coraz ładniej się robi. Zakupiłam dziś korę torf ziemię dla moich rh i powojnik?ów. Jadę zaraz poszukać siarki. A póżniej praca wykopaliskowa w ogrodzie.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Monika! Dziś pewnie dasz upust swojej energii w ogrodzieSoczewka pisze:Wydaje mi się że mrozek mój ogród ominął, dziś mam urlop więc wstałam o ósmej i nie było sladu szronu. Drzewa chyba nic sobie nie robią z tej brzydkiej aury bo coraz wiecej młodych liści i coraz ładniej się robi. Zakupiłam dziś korę torf ziemię dla moich rh i powojnik?ów. Jadę zaraz poszukać siarki. A póżniej praca wykopaliskowa w ogrodzie.

Wyśmienita pogoda!

Wracając do kamyków, to mam upatrzone jedno miejsce w okolicach Nadarzyna. Mają piękne otoczaki. Obawiam się jedynie o cenę. Ale kory trzeba dosypywać z uwagi na utlenianie, a kamyki już zostaną - o ile moja córeczka nie postanowi ich roznieść po całym ogródku. Na razie czekam aż podrosną trawy, boje się że je zasypie przed wegetacją

RH tak jak już wiele osób Ci pisało, przesadź w cień. Ja tak zrobiłam i wyglądają o wiele zdrowiej. W końcu nie mają brązowych liści. Czy Twoje rh już kwitną?
A propos wykopalisk. Szukasz skarbów?

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
MONIKO!
A do czego ta siarka. Podpowiedz to i ją zastosuję.
A do czego ta siarka. Podpowiedz to i ją zastosuję.
-
- 1000p
Napracowałam się , czuję że jutro nie będę mogła rąk podnieść. Przesadziłam tylko powojniki. Zeszło mi się ponieważ miejsce , które wybrałam było całe w zielsku i trawie , podrugie sucho strasznie się zrobiło i wykopanie dwóch dołków 6x60x60 wymagało siły i czasu ( M był w pracy więc sama łopatą wywijałam). Jutro czas na rh.
Krysiu siarka jest po to by utrzymywać kwasowość gleby.
Aniu rh posadzę w cieniu i zgodnie ze wszystkimi zaleceniami Marka z forum. One są w opłakanym stanie więc nawet nie marzę, że zakwitną w tym roku. Skarbu nie znalazłam, ale wydobyłam 3 duże otoczaki.
Krysiu siarka jest po to by utrzymywać kwasowość gleby.
Aniu rh posadzę w cieniu i zgodnie ze wszystkimi zaleceniami Marka z forum. One są w opłakanym stanie więc nawet nie marzę, że zakwitną w tym roku. Skarbu nie znalazłam, ale wydobyłam 3 duże otoczaki.

Pozdrawiam Monika
- basjak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też moje stare niekwitnące rh dodsypałam siarką, torfem i nawozwm dla kwaśnolubnych. Jak się nie opamiętają, to będzie wykopywanie.

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
-
- 1000p
Rabata dla rh niezrobiona W sobotę wypadło 1001 innych spraw i nie dałam rady skończyć Ogólnie jestem niezadowolona. Silne wiatry wysuszają ziemię na rabatch, zimne noce hamują wzrost roślin,.łapie mnie zniechęcenie
Powojniki przez te kilka dni nie zwiędły, i mają się dobrze. Na zdjęciu słabo widać ale to w korze to clematisy

Powojniki przez te kilka dni nie zwiędły, i mają się dobrze. Na zdjęciu słabo widać ale to w korze to clematisy

Pozdrawiam Monika
-
- 1000p
Pozdrawiam Monika
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Witaj MONIKO!
Piękne tulipany - bardzo podobają mi się te w kolorze wrzosu.
Pięknie urządzony ogród - wielka dbałość o najmniejszy szczegół.
Piękne tulipany - bardzo podobają mi się te w kolorze wrzosu.
Pięknie urządzony ogród - wielka dbałość o najmniejszy szczegół.
-
- 1000p
Krysiu dziękuję, właśnie dopada mnie chandra bo tak wiele jeszcze mam nie zrobione. Nie przeraża mnie praca w ogrodzie lecz to że tak mało czasu mogę na nią przeznaczyć.
Zakwitła Kiku-shidare

Zakwitła Kiku-shidare

Pozdrawiam Monika
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Moniko, zazdroszczę porządku
Wiśniowy kwiatek śliczny. Ja też mam wrzosowe tulipany, te same
chyba. Żółtopomarańczowy też piękny

Wiśniowy kwiatek śliczny. Ja też mam wrzosowe tulipany, te same

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Moniczko- ogród masz dopracowany w najmniejszym szczególe, ja jak już się wybiorę do swojego, to robię tylko po łebkach, bo ciągle mało czasu.Piękne tulipany o biskupim kolorze.
Wiśnia Japońska ślicznie kwitnie.

Wiśnia Japońska ślicznie kwitnie.

-
- 1000p
Tajko wcale ten mój ogród nie jest aż tak dopracowany , pokazuję te zakątki które już nieżle wyglądają. U mnie jest tak, że gdy zajmę się jedną częścią to w drugiej już zielsko zdązy wyrosnąć. Zastanawiam się czy kiedykolwiek uda mi się go doprowdzic do ładu i mieć mozliwość delektowania się przez kilka dni faktem ,że wszystko zrobiłam.
Pozdrawiam Monika
Soczewka pisze:Tajko wcale ten mój ogród nie jest aż tak dopracowany , pokazuję te zakątki które już nieżle wyglądają. U mnie jest tak, że gdy zajmę się jedną częścią to w drugiej już zielsko zdązy wyrosnąć. Zastanawiam się czy kiedykolwiek uda mi się go doprowdzic do ładu i mieć mozliwość delektowania się przez kilka dni faktem ,że wszystko zrobiłam.
Moniko, pięknie u Ciebie! Kamienie wyglądają cudownie! Jakie tulipany! Piękne krzewy!
Rzeczywiście - wszystko uporządkowane i schludne. U mnie co chwila psiury wyciągają agrowłókninę spod kory

A wracając do Twoich przemyśleń - to jak już doprowadzisz do ładu, to na pewno wynajdziesz tysiąc innych pomysłów na zmiany

i to jest najwspanialsze w tworzeniu ogrodu ;-)