Pod naszym niebem

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
piwoy
200p
200p
Od: 12 lis 2010, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod naszym niebem

Post »

hej
w sprawie ciemiernika: a nie za sucho on tu ma? staowisko wyglada na "patelnię" słoneczną. One tak nie za bardzo lubią. Inna rzecz, że tegroczna zima "przerywana" dała tym wczesnym ciemiernikom popalić. Moje chciały zakwitnąć i efekt jest tragiczny. Głowy podnisoły w styczniu przy odwilży i zdechły na brązowo po powrocie mrozu. Ale nie bój nic - przeżyje - moźe czymś go przycieniuj. Raczej nie przesadzaj bo nie lubi.
Kiełki cebulek bardzo śliczne - tłuściutkie takie :) Będę śledził co z nich wyrośnie.
A co do mojej rzeki przebiśniegów - to wokół już wyłażą inne super wczesne cebulkowe - krokusy, iris reticulata, chionodoxa, scilla ( w tym moja ukochana tubergeniana), tulipany kaufmaniana itp Udokumentuję jak się towarzystwo bardziej skonkretyzuje :)
A kiedy się skończą to akurat zaczynają się mocno rozwijać liście kilkunastu odmian funkii, które zakrywają całą przestrzeń aż do jesieni.
Na iglakach nie znam się specjalnie ale ten twój krzywy to świerk jakiś chyba - ładnie srebrzysty aczkolwiek za igłami w ogóle nie przepadam, za wyjątkiem modrzewi. Masz jakiegoś?
Pozdrawiam
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

:wit dzięki za informacje wiesz chyba jednak przesadzę biedactwo ciemiernikowe . Tam gdzie jest- cień będzie miał dopiero w maju kiedy sąsiad kasztan będzie miał liście. Dziwi mnie tylko że nie padły od razu .W ubiegłym roku pięknie kwitły ,jesienią jeszcze były ładne ,niestety nie robiłam zdjęć .Pewnie że mam modrzew a właściwie to on mnie ma .Sam się u mnie zameldował w skrzynce balkonowej jakieś 7 lat wstecz kiedy jeszcze mieszkałam w Warszawie.Ponieważ trwał z nami zabrałam go na działkę i rośnie pięknie . teraz udaje drapaka.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ty przez oponki wzlecieć nie możesz :;230 ... a ja z lotu ptaka fotografuję opony... te, co wiesz :wink:
Wiosna przyszła... i zdjęcia... nareszcie ;:138
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiosna przyszła nareszcie ;:138 ;:138
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Anuś, chciałam się przywitać po dłuższej nieobecności ;:196
Widzę, że popracowałaś już w ogrodzie- u mnie wszystko leży odłogiem z powodu braku czasu... Nie mam jednak specjalnych wyrzutów sumienia, bo pogoda wiosny nie przypomina. Najbardziej cieszy mnie to, że rh wyglądają dobrze po zimie!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A mnie zainteresowało pokażne stadko wychodzących z ziemi liliowców. Muszą to być już spore kępy, co?
Ciemierniczek biedniutki, może go coś jesienią podgryzło? Te nasze rośliny są czasem nieprzewidywalne. Człowiek koło nich skacze, dogadza, a one nagle nie wiadomo dlaczego ... kaput ;:223
Awatar użytkownika
ewamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2009, o 00:16

Post »

Aniu ,ja mam sześć ciemierników,trzy będą ładnie kwitły , a trzy też takie marne .Myślę że miejsce im nie służy,rosną w pełnym słońcu.
dosia
1000p
1000p

Post »

;:138 Nie chce ta wiosna przyjść to ją po kawałku przyprowadzę ;:65 .Dziś kupiłam takie ślicznotki , oczywiście zupełnie przy okazji.

Obrazek

od razu nastrój mi się poprawił ,teraz udają wiosnę w domu potem pójdą do ogrodu .pozdrawiam wszystkch bardzo serdecznie.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
ewamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2009, o 00:16

Post »

Dosiu,ale piękności kupiłaś,nie widziałam jeszcze o takich kolorkach.
dosia
1000p
1000p

Post »

:wink: no właśnie ja też nie,dlatego kupiłam .Te niebieskawe niestety czymś barwione bo już dziś usychają .A wiosna za "przymus "się zemściła i spadł śnieg. ;:223 U mnie jest biało ,mam tylko nadzieję że tym biedactwom wschodzącym to nie zaszkodzi. :wit
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
anna63
100p
100p
Od: 23 sty 2011, o 10:01

Post »

Witaj Aniu -Dosiu dzięki za złożoną wizytę ,na ławeczkę zapraszam w każdym momencie a kotów na kolana u nas 5 (do wyboru wśród nich taki jak i twój rudzielec...) oczko i oko fajne masz i tyle kwiatów...ale najbardziej zazdroszczę Ci widoku brodzących w śniegu saren ...Wiosna wreszcie przyszła więc z ulgą odetchnąć można ...do zobaczenia...
pozdrawiam Anna

Po prostu mój ogród
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Aniu witaj :wit
Pokaż nam swoją wiosenkę ;:180 Czy przy oczku już się coś dzieje :?: Jak wyglądają ciemierniki :?:
dosia
1000p
1000p

Post »

Romciu mówisz i masz wreszcie do mnie przyszła wiosna słoneczna i pachnąca hiacyntami.Po ciemiernikach zostało wspomnienie . Do kałuży jeszcze się nie przymierzamy bo zimno i wieje ,a wielką płachtę trzeba rozłożyć. Żeby rozłożyć najpierw muszę wleźć do pozostałej wody i wszystkie żyjątka wyłowić,oczyścić to co jest.

Obrazek Obrazek

Z hiacyntami mam kłopot .Każdego roku kupuję cebule żeby mieć dużo pachnących i różnych, ale te trzyletnie cebule
inaczej kwitną . Kwiaty jakieś mizerne. Co robić żeby były znowu gęste. Cebule wykopuję ,są duże i wygladają na zdrowe ,dorodne.

Obrazek Obrazek

na zdjęciach wyraźnie widać różnicę.niebieskie są nowe.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Rzadko zaglądam do wątków ogródkowych, bo żal mnie łapie za gardło i w dołku ściska, że ja nie mam :wink:, ale wiem, że to wymaga bardzo dużego nakładu pracy. Twój ogród jest przepiękny, wszystko tak ślicznie kwitnie... Życzę Ci uporania się z folią i jak najszybszego doprowadzenia z powrotem do wspaniałego wyglądu stawu :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dosiu wcale nie jest źle z twoimi hiacyntami. Białe są co prawda bardziej ażurkowe niż niebieskie, ale również piękne. Ciekawa jestem, czy posadziłaś tych białych tyle sztuk, co widać na zdjęciu, czy też same się porozrastały w kępki? U siebie jakoś nie obserwuję takiego rozrastania się. Jest ich raczej tyle, ile wsadzam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”