Galeria.Dalie Doroty- korzo_m

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalie Doroty- korzo_m

Post »

Ooo ..... jakaś baza się szykuje ... nareszcie bo są tak piękne, że warto by ją utworzyć.
Dorotko dalia , która wszystkim nam sie podoba to TARTAN i ja też mam ta odmianę ale inne płatki choć ten sam zestaw kolorów i układ ...
U hodowców 2 dalie występują pod ta sama nazwą - czysty cyrk.
U Twojej linia koloru przebiega wzdłuż płatków i to jest mniej spotykane u dalii choć teraz tak szybko produkują nowe,że może jest ich więcej ... tylko ich jakość ma wiele do życzenia.. :;230
Ubolewam nad Twymi daliami, nigdy nie miałam takiego wypadku aby nie zakwitło w danym sezonie nawet najmniejsze kłącze - zawsze pokażą kolorki.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dorotko! Twoje cudne dalie koniecznie powinny znaleźć się w katalogu! Namawiam serdecznie! Jak nie masz oznaczonych nazw, chętnie pomogę i podrzucę linki w necie. To na PW. Zdjęcia masz bardzo dobre i w odpowiednim formacie, więc czekamy z niecierpliwością! ;:65
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
mikusia
200p
200p
Od: 15 wrz 2009, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko masz piękne dalie tylko gratulować ;:138
masz jakiś wybranych sprawdzonych producentów ?
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miałam tylu gości, a ja wątek zaniedbałam, dalie stanęły w miejscu, przekwitają tak szybko, że nie nadążam nimi nacieszyć oczu. W dalszym ciągu mam kilka w pąkach, mam nadzieję, ze po deszczyku ruszą i kwiaty rozkwitną.

Aniu mnie ta dalia również się podoba, jest taka orginalna.

takasobie zdjęcia do bazy bez problemu udostępnię, gorzej z nazwami poszczególnych odmian. Zimą mam więcej czasu to mogę poszukać w necie.

mikusia praktycznie większość moich dalii pochodzi z zakupów u Pana Stanisława Lipień z Kamiennej Góry.

Krysiu nawet w katalogu od p. Staszka są różnice, opis dalii inny, a w internecie zdjęcie pokazuje inny kolor kwiatu. Zdarzyło mi się tak kilka razy.
U mnie już któryś rok z rzędu jakaś dalia nie zakwita, zawsze winiłam o to za małą karpę , a w tym roku obwiniam suszę.
Dziś wypatrzyłam następne dwie rozkwitły
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem, że niektóre dalie powtarzam, ale są tak piękne, nie mogę się oprzeć i wklejam inne ich odsłony

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakwitły następne dalie. Jeszcze czekam na kwitnienie 4 sztuk, może zobaczę ich kwiaty tego roku.

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Dorotko,zobacz jak pięknie mozna wyeksponować dalie.Może ,juz to widziałaś,nie mam czasu,zeby prześledzić wątek....
Jestem pod wrażeniem,pierwszy raz widzę taką możliwość......nie widać podpór,są naturalne....... i piękne ;:215

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=910
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lanceto pooglądałam, pięknie to wygląda. W przyszłym roku coś innego z sadzeniem dalii muszę wymyśleć. Miejsca w ogrodzie powoli brakuje, nie we wszystkich zakątkach chcą mi rosnąć i kwitnąć.
Tego roku czekam jeszcze na 4 odmiany, mają małe pąki, czy zdążą zakwitnąć nie wiem.

Poniedziałkowe zdjęcia
Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Ta ostatnia jest piękna. Czy to "White Perfection"?Kupiłam na wiosnę tę odmianę a zakwitła żółtymi anemonowymi kwiatami.Na pocieszenie ma ładne ciemno-bordowe liście.

-- 4 paź 2012, o 12:47 --

Ta ostatnia jest piękna. Czy to "White Perfection"?Kupiłam na wiosnę tę odmianę a zakwitła żółtymi anemonowymi kwiatami.Na pocieszenie ma ładne ciemno-bordowe liście.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Dorotko,ja też myślę je w przyszłym roku inaczej potraktować.Będą wkomponowane między inne rośliny.Zapewne wypełnią luki.
Od lat są u mnie zgrupowane i to dosyć gęsto.
Też ładnie kwitną i tylko je ścinam do wazonu,chryzantemy trzymam na pózniejszy okres.
Carmen68
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lis 2012, o 17:58

Post »

Witam. Jestem nowa na forum, nie mogę pisać na pw, ale czy mogę dostać namiary na katalog z daliami, bo też zachorowałam na nie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Połączenie dalii z Paciorecznikami widziałam kilka razy ale zawsze w szkółkach na dużej przestrzeni. Dwa lata temu chcąc zasłonić widok kompostownika i innych takich tam ... dałam z tyłu 2 odmiany Pacioreczników i 3 odmiany dalii wysokich przed nimi a najniższe tło przed daliami było z Hortensji ogrodowych.
Faktycznie pędy dalii nie potrzebowałam niczym zabezpieczać - wspaniale się trzymały.
Czy doczekałaś kwitnienia tych na które czekałaś ?
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

Najlepszy katalog dalii,jaki znalazłam to http://www.dahlie.net/en/index.html Dopiero oko zbieleje ;:oj ;:oj ;:oj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Carmen68
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lis 2012, o 17:58

Post »

Dziękuję za info, ale bardziej zależy mi na adresie do Pana Stanisława L. od którego wszyscy tutaj kupują, a ja nie mam pojęcia o kogo chodzi.
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

Ja mam taki:Stanisław Lipień,skr.poczt.29,58-400 Kamienna Góra.Ale uprzedzam-sama nie próbowałam kontaktować się
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”