Parę moich kaktusów - banditoo

Zablokowany
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Parę moich kaktusów

Post »

Witaj
Nasiona zamawiałem u prochazki. Pierwszy raz będę wysiewał nasiona parodi więc zobaczymy, ale do odważnych świat należy. Myślałem żeby zastosować do wysiewu akwarium i wentylator w środku żeby powietrze było cały czas w ruchu. I zastanawiam się czy wysiewać przy sztucznym oświetleniu czy słoneczko, z doświadczenia z akwarystyką widzę że glony rozwijają się znacznie bardzie przy słoneczku, niż przy specjalistycznych świetlówkach
Byłbym wdzięczny jakbyś napisał coś o warunkach przy wysiewach Parodi.

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też stamtąd sprowadzałem nasiona.

Ja wysiewałem na koniec grudnia lub w styczniu pod świetlówki. Oczywiście przykryte, w specjalnym pojemniku (takie mini płytkie akwarium) stały w pojemnikach przedzielonych, oznaczonych aby się nie pomyliły nazwy.
Wschodzić w cieple (24-28 stopni) i pod świetlówkami to wschodziły ładnie, niestety potem było gorzej. Przepikować się nie dawało bo to takie maleństwo, kiedy inne spore to te wciąż mikroskopijne. No i zarastały glonami i odchodziły w znakomitej większości... :cry:
Tu zaznaczę, że przy innych rodzajach (np. gymnocalycium) i innych gatunkach parodii (te o większych nasionach, głównie z Boliwii) wszystko było OK i strat praktycznie zero.

Oby u Ciebie było tylko lepiej :!:

Jak pisałeś - do odważnych świat należy. Tak trzymaj.

Pozdrawiam
Henryk
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Post »

Witam.Wpadłam z ciekawości ,że tak powiem.Zainspirował mnie awator :wink: .I gratuluję pasji i dużej kolekcji kaktusowej.W oko wpadła mi też stapelia.Podziwiam za wytrwałość w dążeniu do powiększenia kolekcji i za pamięć do nazw poszczególnych okazów.Sama mam kilka kaktusów.Parę staruszków(nawet 20latek).Ale one po prostu sobie są.Bez nazwy,troszkę zaniedbane.Ale w tym roku przeprosiłam i dałam świeżą ziemię i większe doniczki(w poprzednich już były praktycznie same korzonki).Kiedyś byłam miłośniczką kaktusów.W tej chwili nadal je lubię.Ale aż takiej pasji niestety nie posiadam.Lubię mieć różnych kwiatków po trochu.Rzadko mi niestety kwitną moje kłujaczki.A przecież mają tak piękne kwiaty.Będę tutaj wchodzić ,podziwiać Twoje i cieszyć swoje oczy.Bo czasami wystarczy samo patrzenie i podziwianie......Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzienia w uprawie.Iwona
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwona napisała:
Kiedyś byłam miłośniczką kaktusów.W tej chwili nadal je lubię.Ale aż takiej pasji niestety nie posiadam.Lubię mieć różnych kwiatków po trochu. Rzadko mi niestety kwitną moje kłujaczki.A przecież mają tak piękne kwiaty.
Wszystko się może jeszcze zmienić. Sam fakt, że tyle czasu trzymasz kaktusy świadczy na Twoją korzyść. :D
Pasja... Pojęcie względne... Przychodzi po latach. Po latach pracy...
A jeśli w tym roku przesadziłaś swoje rośliny - w przyszłym roku się na pewno odwdzięczą i zakwitną obficie :!: :)

Pozdrawiam
Henryk
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

banditoo napisał(a):
jest tam zdjęcie Parodi ,kupowałem ją jako mutabilis ale nie jestem co do tego przekonany i prosiłbym o identyfikacje jeżeli to możliwe
Dłuższą chwilę się przyglądałem zdjęciom (dobrym!) tej parodii.
Na początek napiszę tak. Nie jest to sprawa prosta identyfikacja tych właśnie roślin z grupy microsperma etc. Ja w swoim czasie wraz z przyjacielem z Grańska, najlepszym w kraju specjalistą od tego rodzaju "popełniłem" kilkadziesiąt stron tekstów o parodiach w poważnym czasopiśmie Świat Kaktusów ale z fotki nie bardzo lubię określać która jest która. Co innego na żywo - wtedy łatwiej. :wink:
Ta której fotkę tam zamieściłeś bardziej mi jednak pasuje na aureispinę niż na mutabilis. Chociażby ze względu na kształt płatków kwiatu. One są spoczaste podczas kiedy typowa mutabilis ma płatki okrągławe. Do tego kwiat jest jakby zdecydowanie większy niż u mutabilis. No i ciernie. Te u mutabilis są mniejsze, nie tak sterczące, bardziej miękkie. Jeśli już mutabilis to może jej forma scopaoides ale też te płatki ma za ostre... :|
Cóż, stawiam na "zwykłą" P. aureispinę i już.
Chciaż np. ta roślina co ją pokazuje Artur też ma te płatki okrągławe... Ja bym nie wziął jej za "typową" aureispinę. :? Nie wiem z jakiego on ją ma źródła.
Prawda jest taka, że to rośliny podobne do siebie, jeszcze kilka zresztą też (catamarcensis, inne formy microsperma) pasują do zdjęcia i opisu...
Generalnie parodie z tej grupy są bardzo do siebie podobne. Ich systematyka też nie jest zakończona a bałagan jaki w niej panuje zniechęci najwytrwalszych.

U mnie P. aureispina kwitnie tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Henryku, prawdę mówiąc nie ma co patrzeć na moją przy próbie oznaczania. Źródło z którego pochodzi na to nie pozwala :wink: . Mam jednak u siebie 3 P. aureispina od kaktusiarza z giełdy w Chrudimiu - to przynajmniej pewniejsze źródło niż 'fabryka w kraju wiatraków'.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arturze, niczym się nie sugeruję. :wink:
Tzn. nie chciałbym sugerować Boże broń, że Twoja parodia nie taka jak holotyp. To nie jest moja rola. Ja nie jestem taki surowy w ocenach i niektorzy nawet mają mi to za złe. Ja uważam, że każda roślina cieszy jeśli ładna. Potem, kiedy już się "opatrzysz" w roślinach to dokonasz wyboru. Może przyjdzie czas na specjalizację? Kto to wie. na razie liczy się pasja i chęć. Które to u Ciebie podziwiam.
Naprawdę.

Pozdrawiam
Henryk
Ps. Chrudimska giełda nie jest gwarantem jakości. Tam też różni ludzie sprzedają różne rośliny.
Wiem, byłem kilkakrotnie, widziałem.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, tak tylko chciałem zwrócić uwagę na drugą stronę medalu mojej roślinki :wink: Nie mniej pięknie kwitnie i spodobałaby mi się nawet gdyby pochodziła Ciemnogrodu :lol:
hen_s pisze:na razie liczy się pasja i chęć. Które to u Ciebie podziwiam.
Naprawdę.
O, miło to słyszeć :) .
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Zofijka
500p
500p
Od: 3 wrz 2009, o 19:44

Post »

i to jaki efekt! Co do koloru kwiatka to hybryda nr 3 i 5 to moi faworyci ;:108 pozostałe również piękne... ;:63 nie dziwię się, że nie mogłeś się oprzeć :D sama bym się skusiła, a co! :wink:
kochajmy zielone :)

pozdrawiam serdecznie Kasia
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a obiecywałem sobie że już nic w tym roku nie kupię. ;:223
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak to mówią obiecanki cacanki hehee :wink:
Piątka jak z bajki, już się rozmarzyłam :)
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haha dobre. Proponuję wyrzucić zakładkę 'eBay' bo faktycznie wpadniesz w długi :lol: Choć gdyby nie oczywisty fakt kulejącego budżetu to sam szarpnął bym się na małe zakupy... jeszcze ciekawe są hybrydy w ofercie, nawet Chamae się trafiły i niegdyś huczny 'Unikum'. Może i rośliny z twoich ostatnich zakupów nie powalają kolorem ale za taką cene to okazja jakich mało 8-)
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie to mi się podoba że ogólnie były niedrogie i niektóre już mają całkiem spore rozmiary, robi mi się powoli spora kolekcja hybryd. Zakładki nie mam , adres wpisuję ręcznie a po piwku znacznie łatwiej mi się go wpisuje.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

banditoo pisze:Właśnie to mi się podoba że ogólnie były niedrogie i niektóre już mają całkiem spore rozmiary, robi mi się powoli spora kolekcja hybryd. Zakładki nie mam , adres wpisuję ręcznie a po piwku znacznie łatwiej mi się go wpisuje.
Tak, tak zwalaj winę na alkohol :lol: To kiedy następne zakupy w tym roku :twisted: ?
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”