Jeżyna -wymagania,uprawa cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeżyna bezkolcowa

Post »

Do zmęczenia gleby o którym pisał Paweł dodałbym że niektóre wirusy,choroby grzybowe czy szkodniki występują zarówno na malinie jak i na jeżynie.Tak więc sadzenie malin na takim przedplonie nie jest dobrym pomysłem.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

O tym nie pomyślałam :roll: Błędy początkującego. Czy da coś, jak wiosną podsypię tam przekompostowaną ziemią? Mam małego brzdąca, więc chciałabym uniknąć chemii. Co mi radzicie? Czym zasilić tą ziemię?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Poszukaj innego miejsca dla malin.
x_r-t

Post »

andrew54 pisze:Faktycznie że tak piszą.Pewnie chodzi o to że szkodniki czy choroby mogą przenosić się z jeżyn na maliny i odwrotnie.
To tylko jeden z aspektów. Chodzi również o to, że niektóre rośliny wydzielają substancje chemiczne niekorzystne dla innych roślin. Na własnym przykładzie przekonałem się, że w towarzystwie orzecha włoskiego, większość roślin raczej nie będzie rozwijała się dobrze.
Ważne jest również to, że sąsiedztwo niektórych roślin pomaga innym. Wiemy o odstraszającym działaniu szachownic na nornice i mięty na mszyce. Kwitnący mniszek lekarski wydziela etylen wspomagający kwitnienie i przyspieszający dojrzewanie owoców, więc można go polecić w sadach. Łubin zwabi nam owady zapylające rośliny.Takich przykładów jest więcej.
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

rolnikt pisze:
Chodzi również o to, że niektóre rośliny wydzielają substancje chemiczne niekorzystne dla innych roślin. Na własnym przykładzie przekonałem się, że w towarzystwie orzecha włoskiego, większość roślin raczej nie będzie rozwijała się dobrze
Nie wydaje mi się aby jeżyna czy malina wydzielała jakieś substancje chemiczne które szkodzą innym roślinom.Co najwyżej może konkurować z innymi roślinami o składniki pokarmowe bądź wodę.Jeśli chodzi o orzecha włoskiego to zgadzam się ,nic za bardzo nie chce pod nim rosnąć.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

xipe pisze:Poszukaj innego miejsca dla malin.
Raczej innego miejsca dla jeżyny...Jesienią posadziłam 10 krzaczków malin, a zostawiłam jeden krzak jeżyny...Chociaż może i zostawię tak jak jest i zobaczę co się będzie dziać :roll: Najwyżej jesienią przesadzę.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Yvona pisze:(...) to jest stara jeżyna. (...)
Lepiej przesadzić nowo posadzone maliny.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Nie bądźmy tacy papiescy. Stara jeżyna wrosła mi w maliny (zasadzonkowała się) i tym sposobem jest dwa w jednym, a nie zauważyłem by coś gorzej rosło - obu nie sposób wytępić... :?
:wit
Awatar użytkownika
halys
200p
200p
Od: 5 wrz 2011, o 14:25

Post »

Mam pytanie. Jeśli piszą, że jeżyna nie tworzy odrostów korzeniowych to dobrze czy źle?
Bo nie wiem jak to ugryźć - nigdzie o tym nie piszą ;:223
Ot, taki laik ze mnie...
Ja to rozumiem tak, że jeśli nie tworzy odrostów, to puszcza młode gałązki z boku starej, a znowu piszą, że trzeba stare (te, które już owocowały) wyciąć przy szyjce korzeniowej. Chyba coś źle kombinuję, bo to nie jest roślina 1 czy dwu letnia.
Śmiejcie się z moim niewiedzy :D , pozwalam, tylko dajcie jakąś odpowiedź, błagam.
Życie, Ty wariacie...
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeżyna wybija nowe pędy z szyjki korzeniowej.
Jurek_stok
50p
50p
Od: 29 maja 2007, o 20:05

Post »

Opiszę jak to ja postępuję z jeżyną bezkolcową to może coś pomogę w temacie. Jeżyna posiada dwa rodzaje pędów - jedne zeszłoroczne czyli dwuletnie i jednoroczne. Pędy te rosną równolegle. Dwuletnie zakwitają wiosną i owocują latem, a w między czasie rosną od wiosny nowe pędy, te jednoroczne. Gdy pędy jednoroczne osiągną ok 2,5-3 m długości, przycinam im końcówki co powoduje, że nie wydłużają się, lecz rozkrzewiają na boki. Gdy zbiorę już owoce z pędów dwuletnich, to wycinam te pędy na wysokości 3-5 cm nad karpą korzeniową i palę je. Zostają na krzewie pędy jednoroczne, które w przyszłym roku wydadzą owoce, a na wiosnę znów zaczynają rosnąć nowe pędy. Trzy razy wyrosły mi obok głównego krzewu, w odległości kilkunastu centymetrów, nowe małe krzewy, które po przesadzeniu (w dni deszczowe) zaadoptowały się w nowym miejscu i dają smaczne owoce. Czy pomogłem rozwiązać wątpliwości?
Pozdrawiam Jurek_stok
Pozdrawiam - Jurek55
Awatar użytkownika
halys
200p
200p

Post »

Czyli jeżeli wytnę pędy, które już owocowały, to jeżyna jakoś będzie dawała nowe gałęzie (tylko skąd, skoro moja odmiana - jak piszą - nie daje odrostów korzeniowych). Poprzednik (2 posty wyżej) pisze, że z szyjki korzeniowej. Ja to rozumiem tak, że wyrastają jakby z jednego miejsca, a nie rozgałęziają się po całym polu.
Czyli chyba dobrze, że nie daje odrostów korzeniowych?
Dzięki za tak natychmiastowe odpowiedzi. ;:138
Pozdrowienia z zasypanego śniegiem podkarpacia.
Życie, Ty wariacie...
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Pozdrowienia ze (zbyt mało zasypanego śniegiem) beskidu. Dobrze że z szyjki korzeniowej.
Pęd który już zaowocował należy wymienić na nowy - który zaowocuje w kolejnym roku. Na tym to polega. One generalnie robią to raz... a nowe (tegoroczne) pędy powinieneś mieć co roku. Ta zasada co u tradycyjnych malin.
Na to co wyrasta z korzeni warto uważać po takiej zimie jak teraz. Były takie odmiany (genetycznie - chimery) które jak zmarzły górą, to z korzeni dawały odrosty kolczaste (hospody pomyłuj! :? ). Rozmnażaj ze szczytowych pączków na pędach - to jest naturalna metoda rozmnażania jeżyn - końcówke do ziemi i masz następnego roku nowy krzaczek tam gdzie wetknąłeś. Broń Boże zostawić korzenie po wymarzniętym krzaku chimery typu np. Thornless Evergreen - spróbuj a zobaczysz ;:224
:wit
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

To jeszcze dopytam, tak dla pewności :wink: - jeżyna bezkolcowa (oprócz przemarznętej chimery) nie wytwarza(jak np. malina) rozłogów korzeniowych (nie ma potrzeby "ograniczania" jej pola uprawy)?
Rossynant pisze:Były takie odmiany (genetycznie - chimery)...
czyli takie mieszańce nie występują już w sprzedaży?

Z takich "bezpiecznych" odmian bezkolcowych, godne polecenia byłyby......? 8-)
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
halys
200p
200p

Post »

Ponoć Gazda daje spore odrosty, więc chyba do tych "bezpiecznych' nie można jej zaliczyć.
A Black Satin nie daje odrostów.
Życie, Ty wariacie...
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”