Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
xman0070
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 cze 2008, o 20:22

Post »

Hmmm no tak kozula ma ogromną wiedzę na temat pomidorów, ale zdjęcie tego pomidora??? Inne zdjęcia ok, ale to dlaczego takie rozmazane - ( wiem, że to nie forum na temat fotografii, ale jak już robimy...) to tak ode mnie bo strasznie mnie to razi hehe nie wiem dlaczegoego w sumie.
Czyżby kozula kończyła jakąś szkołę ogrodniczą???
pozdrowionka

Yyyy sorki za tą pisownie i ortografię ;p
Ogrodnik za dyche!
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

xman0070 pisze: zdjcie tego pomidora??? Inne zdecia ok, strasznie mnie to razi hehe nie wiem dalczego w sumie.
Ciebie rażą te "zdecia"- (zdjęcia ? wzdęcia?) , mnie też coś razi ! zgadnij co i "dalczego" ?
Awatar użytkownika
Mateusz
100p
100p
Od: 13 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Myślę, że tu nie chodzi o najlepszą jakość zdjęcia, ale by pokazać, co na tym zdjęciu się znajduje i na tym przykładzie wytłumaczyć pewne kwestie. ;)
Pozdrawiam,
Mateusz!
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Xman0070 , wyobraź sobie że masz przez 9 mies. w roku tydzień do tyłu , a przekonasz się czemu zdjęcie rozmazane i wierz mi że też takich nie lubię . Pomidor wylądował w zupie , a zdjęcia oglądałam dopiero zimą . Teraz moje pomidory dopiero kwitną , i najzwyczajniej nie było lepszego materiału , a bez nawet kiepskiego zdjęcia trudno się tłumaczy temat .
Aha , pisownia też razi , a narzędzie do poprawek jest pod ręką .

Pozdrawiam Anka , kozula przynajmniej wiadomo o kogo chodzi ...
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Kozulo… szkoda Twojego czasu na tłumaczenie, dlaczego zdjęcie jest takie a nie inne.
Dla tych osób którym zależy na nauce z pewnością nie ma to najmniejszego znaczenia.
Dzięki zdjęciom, które wstawiłaś wiadomo jasno, o co chodzi.

Xman0070 polecam naukę poprawnej pisowni, z pewnością nie będziesz się nudził i zabraknie tobie czasu na zwracanie uwagi innym co do jakości zdjęć.

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
marck
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 maja 2008, o 20:59

Post »

lotta pisze: Napisałam "o ile już decydujemy się na opryski chemiczne" i napisałam "trzeba mieć jednak trochę rozeznania". Za delikatnie ? No to wprost: jak się nie znasz to z daleka od stosowania środków chemicznych!!!
A nie znasz się, bo nie wiesz, że pomidory nie mają szkodników (albo bardzo sporadycznie) i nie wiesz, że zaraza jest jak grypa - są różne rodzaje i skuteczny jest jeden z kilku środków, a nie pierwszy lepszy przeznaczony do zwalczania tej choroby.
A najważniejsze jest zapobieganie chorobom poprzez wietrzenie, aby nie było nadmiaru wilgoci.
Witam! Faktycznie jestem totalnym ignorantem i nic nie wiem, ale:" nie znasz się, bo nie wiesz, że pomidory nie mają szkodników (albo bardzo sporadycznie)" koniec cytatu, w/g np. strony hasło ogrodnicze: "szkodnikami są: mączlik szklarniowy, przędziorek szklarniowiec, przędziorek chmielowiec, miniarki, mszyce i wciornastki". Kolejny cytat "nie wiesz, że zaraza jest jak grypa" - właśnie to wiem i wiem że wtedy trzeba reagować a nie, cytuję: "lepiej pryskać zapobiegawczo raz na 3-4 tygodnie niż interwencyjnie"
Także życzę smacznych pomidorków!
Pozdrawiam
xman0070
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 cze 2008, o 20:22

Post »

No dobra, już się nie odzywam. Po prostu napisałem to co myślałem, a pisownia to swoją drogą - pośpiech!
Kończę temat - pozdrawiam
Ogrodnik za dyche!
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I chwała Bogu
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p
Od: 30 mar 2009, o 22:46

Post »

No proszę , nowy na forum a już podpadł.... ;:44 ;:133
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

Kubuś pisze:Mam pytania;
Czy już ktoś z moich okolic wysadzał pomidory do szklarni?

Czy rozstaw 40*50, będę miał 3 rządki po 6 krzaków, nie będzie za mały ? (BARON)

Pozdrawiam :wink:
Ponawiam i ...

Pozdrawiam :wink:
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

Mnie się wydaje,że taka rozstawa wystarczy :wink: I ja mam pytanie ,na ile pędów prowadzicie pomidory rosnące na zewnątrz?
Pozdrowienia
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku (pod niewysokim tunelem z grubej włókniny i niebieskich rurek PCV) na działce pomidory rosną co 40 cm a rozstaw rzędów na 90 cm, ale prowadzę na 3 pędy, czyli krzaki są szerokie, czasami przegapię jakiegoś wilka i mam 4 pędy. Niektóre pomidory samoistnie na pewnej wysokości rozdwajają się, no i rosną i wcale nie uważam tego za tragedię. Krzaki są duże, ale przy takim rozstawie mam dostęp do każdego pomidora. W ub. roku miałam 80 cm i ledwo mogłam się przecisnąć.
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Ja zamierzam sadzić 6,7 krzaków co 40 - 50 cm, ale dwa pojedyncze, odległe od siebie rzędy, w dwóch różnych miejscach, a prowadzić na dwa pędy, Koralika może na trzy. Oprócz ww Koralika mam Malinowy Ożarowski, Black Zebrę i Black Brandywine, mam nadzieję że to wystarczy :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ankha, koktajlowego, niskiego nie opanujesz, okropnie mnie denerwuje ten pomidor i gdyby nie jego owocki, które bardzo lubię to bym go ....... W ub. roku próbowałam go jakoś okiełznać, ale odpuściłam, rósł jak chciał, pokładał się na ziemi, czasami go przydepnęłam.
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

To go puszczę na żywioł, :D nie ma problemu, odpuszczę mu jak nie zechce się poddać moim zabiegom, ale moje dzieciaki go uwielbiają, wiec trzy krzaczki będą :lol:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”