Storczyki TULIPANA998

Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Tak tak.. , przeczytaj co wyżej napisałem.. , już nie pierwszy raz się zadarza niestety... :oops: , teraz chyba nie zasnę... :oops: . No i nie mogę doczekać się wyjazdu... :P :D . Pozdrawiam... :oops:
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Jak zamiast z wyskakuje y to rzeba na raz Ctrl + Shift ;)

Powiedz mamie, że jak na półrocze wyjdziesz na + z chemii to chcesz Vandę. Masz motywację dla siebie i mamy ;)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

ariel pisze:Jak zamiast z wyskakuje y to rzeba na raz Ctrl + Shift ;)

Powiedz mamie, że jak na półrocze wyjdziesz na + z chemii to chcesz Vandę. Masz motywację dla siebie i mamy ;)
Wiem.... , właśnie to nacisnąłem... :oops:
Pożyjemy zobaczymy co z ta vanda będzie... :roll: , mama na pewno mi teraz nie kupi... , a za ponad tydzień jedze do Włoch.. na 2,5 - 4 miesiące... :roll:
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiem , że to niezbyt dobre miejsce.. , ale... wczoraj kupiłem po przecenie.. , jako "prawie przekwitnięty" :shock: . Ludzie czy tak wyglada prawie przekwitniety fołek ? :lol: :shock: Ma jeszcze dużo paczków... :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest malutki.. :P ;:226
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak poprawisz chemię na półrocze to masz ode mnie Vandę,a wazonu nie szukaj.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Ewo !
:shock: Jak to od Ciebie... :shock: . Wygrałaś w Lotto ? :lol: Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Noooo proszę....MARZENIA SIE SPEŁNIAJĄ!!!!!!! :wink: Trzeba tylko troszke jeszcze popracowac głowką. ;:13
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wczoraj byłem u koleżanki i odpisywałem lekcje.. , równiez z chemi.. , będzie sprawdzian z samej teorii i mam szansę się podciagnąć :D . Trzeba tylko wykuć , zaraz spadam i będe się uczył jeszcze tylko 10 min. ( wyznaczyłem sobie czas i komórka mi zadzwoni... :lol: ) Wieczorem dłużej posiedze.. , bo nie mam co robić i sylwester będzie strasznie nudny... :roll: ( w domu... ) Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tulipan998 pisze: mama na pewno mi teraz nie kupi... , a za ponad tydzień jedze do Włoch.. na 2,5 - 4 miesiące... :roll:
Zle napisałem nie na 2,5 - 4 miesiące tylko 2,5 lub 3 miesiące , a to już miesiąc różnicy... :oops: , ale to i tak długo... :( .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

takie niebieskie Vandy w kratkę są ładne, ale nie wiadomo, czy byś sobie poradził. a poza tym po co ci taki wielki, ponadmetrowy wazon? lepsze są mniejsze, ja takie mam. i tak korzenie moich Vand się nie mieszczą, ale mi to nie przeszkadza, niech sobie wiszą na boki. a już się pisze przez ż, a nie przez sz.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Może bym i sobie poradził.. Ty i wiele innych osób daje sobie radę to ja też.. , teraz juz wiem jak duzo błedów popełniłem w uprawie tamtej vandy... :( :roll: , mi taki wielki wazon się podoba.. i dlatego taki chę mieć :D i mam na niego wystawne jasne miejsce :P . Co ile i jak długo moczysz korzenie vand ?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

korzenie moczę ze 2-3 razy w tygodniu na kilka godzin. a jak vandę będziesz trzymał w całości (razem z korzeniami i liśćmi) wewnątrz wazonu to się może ugotować. liście muszą być na zewnątrz. na wystawach często są Vandy całe schowane w wazonie, ale tak się nie powinno trzymać. a jak chcesz Vandę to ona musi być w jak najwidniejszym miejscu, najlepiej na oknie pd. lub jakimś innym co jest dużo światła.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mam idealne miejsce , bardzo słoneczne , za firanką.. ( żeby nie poparzyło... ) :D
Tak tak wiem , że trzymanie całej vandy w wazonie lub nawet kilku liści nie wchodzi w grę.. , zrobił bym tak , żeby tylko korzenie były w wazonie :) . Ale ile godzin moczysz.. ? 3 razy w tygodniu po 3 godziny ? Agnieszka napisała , że raz w tygodniu nawozem.. , mam dodac do wody i 3 godziny z ttm nawozem.... :shock: ? A ty zraszasz swoje vandy ?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulipan998 pisze:Mam idealne miejsce , bardzo słoneczne , za firanką.. ( żeby nie poparzyło... ) :D
Tak tak wiem , że trzymanie całej vandy w wazonie lub nawet kilku liści nie wchodzi w grę.. , zrobił bym tak , żeby tylko korzenie były w wazonie :) . Ale ile godzin moczysz.. ? 3 razy w tygodniu po 3 godziny ? Agnieszka napisała , że raz w tygodniu nawozem.. , mam dodac do wody i 3 godziny z ttm nawozem.... :shock: ? A ty zraszasz swoje vandy ?
nawozu nie dodaję, ale kiedyś chyba będę musiała zacząć. moczę różnie, zwykle 3-5 godzin. nawóz dodaje się do wody, w każdym razie ja tak będę robić, jak zacznę nawozić, ale wtedy dam wodę do mniejszego wiaderka, dodam nawozu, a jak już Vandy w tym wymoczę to podleję tym inne storczyki. Vand nie zraszam, nie ma takiej potrzeby. 3 lata temu tylko zraszałam (nie wiedziałam jeszcze o moczeniu), ale samo zraszanie to stanowczo za mało, moje Vandowate miały wiotkie liście i były zasuszone. jak moczę, to liście są sztywne i zdrowe. a poza tym przy zraszaniu wazony i szyby w oknach byłyby brudne i zapaćkane.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki za pomoc ! :D
Teraz Wam opiszę jak źle zajmowalem się vandą... :oops:
Zbyt krótkie kąpiele.. , nawet po pół godziny tylk... :oops: , zbyt duzo razy zraszałem ( równiez po lisciach.. ) :oops: i woda dostawała się do serca rośliny... :oops: :cry: Za często przestawiałem , wyjmowałem z wazonu i chyba miała za ciemno.... :oops: . Jak bym miał teraz vandę... :roll: , to bym się nia już na pewno dobrze zajmował... i była by to moja ulubiona roslinka.. :roll: . Widocznie każdy musi stracić jednego storczyka... , szkoda tylko że ja vande... :( .
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”