Dżdżownice kalifornijskie! hodowla i inne zagadnienia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 lut 2013, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dżdżownice kalifornijskie
Te małe niteczki to młode. Mnożą Ci się. Jeśli o to pytasz 

A żółtawego koloru kapsułki jajeczka to sa ich kokony jeśli znajdziesz 

-
- 50p
- Od: 2 mar 2014, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Motocros - chyba znalazłem dziś jajeczko, nie chciałem kopać, dlatego ograniczyłem się do podniesienia tylko szmat, a pod nimi kłębowisko i kilka jajeczek.
Tutaj już ciemniejsze, sądzę po Twoim wpisie że tego miałem szukać:

Czy na tym zdjęciu to jest kawałek dżdżownicy który odpadł i zostaje z niego jajko ??
Pierwszy raz widzę taką kuleczkę, z kawałkiem wijącego się pierścienia.

No i ciąg dalszy kłębowiska, znów pod szmatą grasują
Piotr
Pozdrawiam
Tutaj już ciemniejsze, sądzę po Twoim wpisie że tego miałem szukać:

Czy na tym zdjęciu to jest kawałek dżdżownicy który odpadł i zostaje z niego jajko ??
Pierwszy raz widzę taką kuleczkę, z kawałkiem wijącego się pierścienia.

No i ciąg dalszy kłębowiska, znów pod szmatą grasują

Piotr

Pozdrawiam
Witaj, dokładnie tak to jest jajeczko dżdżownic. Co do tego kawałka dżdżownicy też czasem takie znajdywałem u siebie, powiem Ci że nie wiem dlaczego takie są kawałki ich czasem
Widzę że Twoje robale są bardzo zadowolone 

-
- 50p
Rewelacja, mają ciepło, wilgotno, a na kolacje pachnące placuszki końskie serwowane na pięknych chusteczkach :p
Jaj pojawia się coraz więcej, a to tylko w warstwie celulozy i szmat, nawet nie ruszam humusu.
Zabrałem jedną to w szoku byłem jakie są ruchliwe, rosówka ledwo co się porusza przy niej.
Mam jednak problem:
1. Pojawiły mi się maleńkie muszki - jest ich odrobinka, ale przy podniesieniu klapy zawsze z 2-3 wylecą
2. W małym pojemniku (10szt) pojawiły się mikroskopijne białe robaczki i nie są to młode sznureczki, tylko jakiś robaczek
Jak Wy radzicie sobie z tym ??
Pozdrawiam
Jaj pojawia się coraz więcej, a to tylko w warstwie celulozy i szmat, nawet nie ruszam humusu.
Zabrałem jedną to w szoku byłem jakie są ruchliwe, rosówka ledwo co się porusza przy niej.
Mam jednak problem:
1. Pojawiły mi się maleńkie muszki - jest ich odrobinka, ale przy podniesieniu klapy zawsze z 2-3 wylecą
2. W małym pojemniku (10szt) pojawiły się mikroskopijne białe robaczki i nie są to młode sznureczki, tylko jakiś robaczek
Jak Wy radzicie sobie z tym ??
Pozdrawiam
Pytanie nr 1: nie przejmuj się muszkami, ja jak dałem swoim robaką obornika much muszek to miałem setki w piwnicy aż musiałem pojechać do sklepu po lepy bo tyle ich się namnożyło
Pytanie nr 2: W kompośćie żyje cała różna masa "zwierzątek" tych małych jak i dużych, nie zagrażają one Twoim podopiecznym.

Pytanie nr 2: W kompośćie żyje cała różna masa "zwierzątek" tych małych jak i dużych, nie zagrażają one Twoim podopiecznym.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 mar 2008, o 10:49
Wszystko wspaniale piszecie ale co ja mam zrobić:
Zakupuje dżdżowniczki, a jeszcze zimno!Działka na Jurze Krakowsko-Czętochowskiej!Jak włoże do kompostownika to ... co będzie?Przeżyją?Nie chce ich hodować tylko niech przerabiaja co tam jest!
POMOŻECIE COŚ lub doradzicie??????
Zakupuje dżdżowniczki, a jeszcze zimno!Działka na Jurze Krakowsko-Czętochowskiej!Jak włoże do kompostownika to ... co będzie?Przeżyją?Nie chce ich hodować tylko niech przerabiaja co tam jest!
POMOŻECIE COŚ lub doradzicie??????
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Będzie coraz cieplej i na pewno przetrwają
-
- 50p
Ja bym jeszcze te kilka dni trzymał we wiaderku z przykrywką.
A jakbym kład nacisk tylko na przerób kompostownika, to bym się zainteresował EM z melasą, to koszt około 35zl.
A jakbym kład nacisk tylko na przerób kompostownika, to bym się zainteresował EM z melasą, to koszt około 35zl.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 mar 2008, o 10:49
Nie rozumiem co to jest EM z melasą?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 lut 2013, o 23:16
przeżyją. Ja swoje znalazłem w zamarzniętej bryle kompostu. Jak słonko zaświeciło i kompost rozpuściło to wszystkie uciekły. Odmarzły i uciekły w głąb. Więc przy takich temperaturach jak teraz są, to nic im nie będzie. Będą trochę mniej ruchliwe, może nie będą się tak szybko mnożyć, ale na pewno przeżyją.
Dokładnie tak, nic im nie będzie. One nie są tak słabe jak to często wypisują w internecie.
-
- 50p
Witajcie 
Moje wariaty szaleją, jedzą jak szalone, co 3-4dni dosypuję im jedzonka.
Płatek chusteczki higienicznej po 24h wygląda jak sito.
Teraz pytanie za 100pkt, co one robią ??
Przyłapałem kilka sztuk które były złączone ze sobą.
Całe były w ziemi, a tylko kawałki wystawały z ziemi gdzie były połączone ze sobą, jak je ruszyłem to po chwili rozłączały się, tłumaczę sobie, że po prostu przerwałem im seksy, niestety nie mogę nigdzie znaleźć zdjęć z ich igraszek. (nagrałem również filmik).

To dzisiejsza garść robaczków którą przenosiłem do większego pojemnika (trochę blade zdjęcie, bo robiłem obok zimnych lamp).

pozdrawiam

Moje wariaty szaleją, jedzą jak szalone, co 3-4dni dosypuję im jedzonka.
Płatek chusteczki higienicznej po 24h wygląda jak sito.
Teraz pytanie za 100pkt, co one robią ??
Przyłapałem kilka sztuk które były złączone ze sobą.
Całe były w ziemi, a tylko kawałki wystawały z ziemi gdzie były połączone ze sobą, jak je ruszyłem to po chwili rozłączały się, tłumaczę sobie, że po prostu przerwałem im seksy, niestety nie mogę nigdzie znaleźć zdjęć z ich igraszek. (nagrałem również filmik).

To dzisiejsza garść robaczków którą przenosiłem do większego pojemnika (trochę blade zdjęcie, bo robiłem obok zimnych lamp).

pozdrawiam

kolego możesz sobie przydzielić 100 punktów
Zgadłeś 

-
- 50p
boggi - dzięki za potwierdzenieboggi pisze:kolego możesz sobie przydzielić 100 punktówZgadłeś

To super, niech się migdalą