Papryka do gruntu. Część 1
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Chyba musze poszukac przyczyny w podlewaniu, bo podlewalam umiarkowanie, ale tak samo czesto jak pomidory. Zbyt wysoka temperatura raczej odpada, bo mozna na palcach policzyc naprawde cieple dni
Poczytalam link, ktory wrzucil Erazm i zaciekawil mnie sposob jaki podaja na ciecie papryki:

Poczytalam link, ktory wrzucil Erazm i zaciekawil mnie sposob jaki podaja na ciecie papryki:
Czy ktos z Was tak prowadzil papryke pozbawiajac ja tak drastycznie czesci wegetatywnych?Zasady cięcia pędów:
- usunięcie zawiązka z głównego rozgałęzienia (faza „orzecha włoskiego”),
- wyprowadzenie 2-4 najsilniejszych pędów, które będą spełniały rolę przewodników,
- pozbawienie przewodników nadmiaru części wegetatywnych i generatywnych (w
każdym węźle pozostawia się 1 liść, zawiązek, odcinek pędu bocznego z pierwszym
liściem),
- powyżej 8-10 węzła na przewodniku pozostawia się pęd boczny I rzędu, owocujący
podobnie jak przewodnik, z 1 liściem i ulistnionym fragmentem pędu bocznego II
rzędu.
Aby utrzymać równomierne owocowanie tak prowadzonych roślin, paprykę należy ciąć co
ok. 2 tygodnie. W tunelach „igołomskich” trzeba zastosować „cięcie ograniczone”.
Oczyszczonych zostaje tyle węzłów, ile jest przewodników. Zapobiega to zakleszczaniu się
owoców między pędami i przeciążeniu młodych roślin. Pozostająca powyżej ostatniego
poziomu cięcia, naturalna korona spełniać będzie rolę kurtyny termoizolacyjnej w zimne noce
i naturalnej cieniówki chroniącej owoce przed oparzeniami słonecznymi. Sukcesywnie cięta
papryka stymulowana jest do zawiązywania ciągle nowych owoców, które szybko osiągają
odpowiednią wielkość i barwę, zachowując kształt. Ostatnie cięcie roślin wykonuje się ok. 40
dni przed planowanym zakończeniem uprawy. Polega ono na ogłowieniu pędów ponad
ostatnim wyrośniętym, ale jeszcze nie dojrzałym owocem.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- MagdaMisia
- Ewadz34
- 200p
- Od: 10 lut 2009, o 09:28
Moja papryka w ogrodzie:
Roberta:

Oleńka:

Posadziłam jeszcze świetną odmianę Hajduczek: nie potrzebuje troski, a odwdzięcza sie smacznymi i pięknymi owocami (odmiana karłowa, cienkościenne, podłużne, czerone owoce. Polecam szczerze). Zdjęć nie daję, bo aktualnie już ją zerwałam, odmiana raczej wcześniejsza.
Roberta:

Oleńka:

Posadziłam jeszcze świetną odmianę Hajduczek: nie potrzebuje troski, a odwdzięcza sie smacznymi i pięknymi owocami (odmiana karłowa, cienkościenne, podłużne, czerone owoce. Polecam szczerze). Zdjęć nie daję, bo aktualnie już ją zerwałam, odmiana raczej wcześniejsza.
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
- MagdaMisia
- MagdaMisia
- Ewadz34
- 200p
- Od: 10 lut 2009, o 09:28
Papryka Oleńka to polska odmiana, tzw. pomidorowa: owoce spłaszczone, okrągłe, o grubych ściankach, po dojrzeniu czerwone. Owoce bardzo smaczne, słodkie, dobre do bezpośredniego spożycia, polecam.
Uprawa nie jest skomplikowana. Z tym, że lepiej sadzić ją do nieogrzewanego tunelu. U mnie rośnie i w tunelu i w ogrodzie. Ta w ogrodzie później dojrzewa, ale o dziwo, ma więcej owoców na krzaku. Posadziłam ją w zacisznym miejscu, pod ścianą domu i chyba jej to odpowiada.
Uprawa nie jest skomplikowana. Siewki pięknie wzeszły, nie chorowały. Po posadzeniu, podlewałam kilkakrotnie gnojówką z pokrzyw, a potem krowieńcem., chyba dwa razy. I tyle, jeśli chodzi o nawożenie. Jesienią dany był obornik w miejsce gdzie rosła. Podlewanie, odchwaszczanie, nie wymaga cięcia. Ja swoją musiałam palikować, bo krzaczki przewracały się pod ciężarem owoców. Zbiór z krzaka to 3-4 owoce, reszta nie dojrzeje.
Niczym chemicznym nie pryskałam ani nie nawoziłam. Rośliny nie chorują. Myślę, że odmiana warta zainteresowania, według mnie najsmaczniejsza, jaką jadłam ;)
Uprawa nie jest skomplikowana. Z tym, że lepiej sadzić ją do nieogrzewanego tunelu. U mnie rośnie i w tunelu i w ogrodzie. Ta w ogrodzie później dojrzewa, ale o dziwo, ma więcej owoców na krzaku. Posadziłam ją w zacisznym miejscu, pod ścianą domu i chyba jej to odpowiada.
Uprawa nie jest skomplikowana. Siewki pięknie wzeszły, nie chorowały. Po posadzeniu, podlewałam kilkakrotnie gnojówką z pokrzyw, a potem krowieńcem., chyba dwa razy. I tyle, jeśli chodzi o nawożenie. Jesienią dany był obornik w miejsce gdzie rosła. Podlewanie, odchwaszczanie, nie wymaga cięcia. Ja swoją musiałam palikować, bo krzaczki przewracały się pod ciężarem owoców. Zbiór z krzaka to 3-4 owoce, reszta nie dojrzeje.
Niczym chemicznym nie pryskałam ani nie nawoziłam. Rośliny nie chorują. Myślę, że odmiana warta zainteresowania, według mnie najsmaczniejsza, jaką jadłam ;)
W żar epoki użyczą wam chłodu
Re: Papryka do gruntu.
Witam . Jaka papryka najlepiej nadaje się na uprawę w gruncie
.

Początki działki Minika
Dominik
Dominik
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2010, o 09:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja polecam takie odmiany:minik pisze:Witam . Jaka papryka najlepiej nadaje się na uprawę w gruncie.
oleńka, Oda. Są to odmiany słodkie, które po przesadzeniu do gruntu najlepej w początkowej fazie okryc niewielką folią lub 50 cm tunelem dla lepszejaklimatyzacji.
Ostrych odmian nie uprawiałem.
A co powiecie o starej odmianie TRAPEZ i słodkiej KASiA.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
W roku, już biegłym, miałam w gruncie odmianę papryki fioletowej Nokturn. Jest bardzo plenna. Owoce słodkie i nam smakowała. Podczas wekowania w occie traci swój fioletowy kolor i staje się bardzo jasno fioletowa. Bardzo obficie owocuje.
Ostrą w gruncie uprawiałam odmianę Capsicum annuum L.
czerwoną Roberta F1
Wszystkie udały się bez osłon na dość wietrznym stanowisku.
Ostrą w gruncie uprawiałam odmianę Capsicum annuum L.
czerwoną Roberta F1
Wszystkie udały się bez osłon na dość wietrznym stanowisku.
Kupiłem Ożarowską i Rubinova, czytałem że niektórzy mieli z tą pierwszą problemy. A jak z drugą, warto ją siać