Krzaczki Kani (2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Krzaczki Kani (2)

Post »

Witaj Kasiu!
Faktycznie zima w tym roku jak na razie nie była zła. U nas od kilku lat nie było zimą śniegu , a w tym roku był i to w dużej ilości. ( co prawda tylko chyba 3 dni).
Ja swoich róż nie kopczykowałam i nie chroniłam, od kilku lat mamy lekkie zimy.
A teraz w ogrodzie już wiosennie. Róże puszczają pąki. Chociaż chyba troszkę za szybko. Już by się chciało je ciąć. Ale trzeba jeszcze poczekać. Na parapecie też już wiosennie. Ostatnio sprzątałam rabaty z suchych bylin i liści.
Te werbenki spróbuj popryskać na grzyby, też tak kiedyś miałam i część maluchów się udało uratować.
Pozdrawiam wiosennie. ;:3
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu :wit
Fajnie ,że nowe róże zamowilas.
Wysiewy fajne. Ja nie mam nic.
W marcu dopiero i to pid koniec dekady będę mogła noże wysiac. Tylko sama nie wiem co wówczas mogę jeszcze.
A skąd masz takie duże listki hortensji ?

Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, rękawiczki śliczne, aż żal będzie je utytłać w ziemi :wink: I mnie ręce świerzbią żeby złapać sekator i zacząć ciąć. Dzisiaj robiłam obchód i róże mają już naprawdę spore wypustki. Coś czuję, że do kwitnienia forsycji czekała nie będę, bo inaczej róże gotowe zakwitnąć na nie obciętych pędach ;:306 No chyba, że zrobi się bardzo zimno i chłód powstrzyma wegetację. Moje panny jak na razie wszystkie zielone. Nie miały nawet kopczyków, o owijaniu to nawet nie wspominam, bo nie owijam od lat. Przy takiej ilości nawet sobie nie wyobrażam owijania, a potem zdejmowania tego wszystkiego :shock:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, wiosnę na pewno jakaś masz ;:108
Czekam na zdjątka.
A co już zrobiłaś w ogrodzie ??
pozdrawiam cieplutko ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

A Kasia znowu okopała się gdzieś i ani jej widu, ani słychu. ;:110
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hęj, hęj, Kasiu ??
co z ta twoja wiosna ??
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Mam nadzieję, że wszystko Ok i tylko niechciejstwo Cię trzyma z dala od FO ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kasiu, zajrzyj do siebie, proszę. ;:196 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja też zajrzałam, bo widzę, że u innych bywasz, a tutaj jakoś pustawo...
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaskrzypiało, zatrzeszczało, i puściło :D . Kłódka od ostatniego mojego wejścia do forumowego ogródka zapiekła się nieco ale wreszcie jestem :wit .
W kalendarzu prawie lato. W powietrzu ostatnio też. Czy warto pisać teraz co się działo na wiosnę? Tulipany miałam i chęć sprzedaży działki, jak co roku. Minęły i tulipany i ta chęć. A tulipany były takie piękne.

Jadziu, pomimo początkowych obaw, ziemia za radą Lucynki posypana cynamonem, pozbyła się pleśniowego nalotu i werbeny wyrosły pięknie. A widzisz, ja nie muszę smarować rąk z powodu przesuszenia ale paznokcie w sezonie ogródkowym zrujnowane doszczętnie.
Izo, faktycznie, różom nie stała się krzywda z powodu pogody. Dwie różyczki z nowych nabytków ucierpiały jednak za sprawą czynnika ludzkiego. Czynnik chodził z kosiarą w linii prostej i nie przejmował się roślinami niższymi niż do kolan. Z takim traktowaniem nie zgodziły się róże Papa Meilland i postanowiły zakończyć współpracę. A rękawice faktycznie mocne. Dokupiłam sobie jeszcze dwie pary ale nie było już z różami. Z koniczynkami też ładne.
Krysiu-Ignisiu, zimy coś łaskawe ostatnio. A może tak zaniechać okrywania? Albo tylko leciutko samą włókniną?
Lucynko, niech Cię ozłocę za radę o cynamonie i pleśni. No, posypałam i zadziałało. Podobno oprysk z cynamonu na różach też działa.
Beatko, bazgrolę strasznie. Nawet jak piszę powoli i się staram, to nie wychodzi. Efekt rozleniwienia palców widać już nieodwracalny.
Irenko, okrywanie róż w Opolu, to zupełnie niepotrzebny wysiłek. U mnie działeczka ma specyficzny niekorzystny mikroklimat ale i ja myślę o braku okryw zimowych. Bardziej dokucza wiosna niż zima.
Aniu, hortensję posadziłam jesienią do donicy i przechowałam w nieogrzewanym pomieszczeniu z oknem. W bloku. Zakwitła bardzo wcześnie a teraz siedzi w ziemi u mojej Mamy, bo ja nie mam miejsca na dwie takie same hortensje w rozmiarze XXL.
Dorotko, okrywanie zimowe róż, to mordęga. Często wtedy zimno ale najgorszy jest wiatr utrudniający pracę. Ja niestety nie mogę sobie decydować, że pojadę na działkę, kiedy będzie dobra pogoda. Jeżdżę, kiedy akurat czas pozwala. Na szczęście małż pomaga dzielnie i jakoś wespół w zespół dajemy radę.
Wando, ano tak bywa, że człowiek się podziurawi i wena ulatuje tymi dziurami. Prawdę mówiąc zniechęca mnie pracochłonne przygotowane zdjęć do zamieszczenia na forum. To całe zmniejszanie, pobieranie do publikacji, zamieszczanie pojedynczo. Trzeba sobie zapewnić sporą ilość czasu, żeby tak zasiąść przy komputerze i oddać się forumowym przyjemnościom. Ostatnio trudno mi było wygospodarować na to czas. Pracuję zawodowo a po pracy mam bardzo absorbujących domowników. W weekendy działka.
Postaram się jednak bardziej ;:170 . W wakacje więcej czasu :tan .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu kochana :wit , bardzo sie ciesze,ze w końcu kłódka została zdjęta.A właścicielka wątku jest. ;:196
I mma nadzieje ,ze chęć sprzedaży działki juz ci przeszła na dobre .
Masz taka piękną, wymuskana działeczka, piękne rabaty, rożne rośliny.
I cuuudne róże. ;:108 ;:108
Teraz upraszam się o jakieś foteczki ogrodowe. ;:173
pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko, jak miło, że zajrzałaś! ;:196
Na wiosnę zawsze ogarnia mnie zwątpienie, ale tym razem poszłam o krok dalej i wyszukałam nawet w moim mieście mieszkanie na parterze w bloku ze sporym, jak na blok, ogródkiem ? 230 m kw. To nowe osiedle, bardzo kiepsko zlokalizowane w porównaniu z tym, co mam teraz, ale byłam skłonna zaakceptować ten fakt. Po oględzinach na miejscu okazało się jednak, że ogródek nie spełnia oczekiwań, bo jest w zagłębieniu, ok. 1/3 powierzchni stanowi skarpa a jego nieregularny kształt powoduje, że tak naprawdę trudno byłoby zagospodarować sensownie ten obszar. Odpuściłam. A potem przyszedł kwiecień, zakwitły tulipany i bratki samosiejki a ja popukałam się w łebek nad głupim pomysłem zamiany siekierki na kijek ;:14 ;:173 .

Tulipanki kupowałam tylko jasnoróżowe i fioletowe :lol: . Ale w sumie, tak jak wyszło, to chyba nawet ładniej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A potem przyszedł cudny maj ;:170 ;:3 . Tulipany kontynuowały, pomimo deszczu. Kwitły prawie do końca maja, bo mieliśmy dość chłodno. Pod koniec wyglądały jak żółte kapcie ale i tak cieszyły, bo były oznaką początku sezonu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niezapominajki wysiały się same. Ucieszyła mnie ta łączka ;:170 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wierzba Hakuro Nishiki przeszła gruntowne odmłodzenie. Musiałam, bo wymarzły jej pędy od wschodniej strony i rosła zupełnie asymetrycznie. Jeżeli jej nie zabije takie cięcie, to ją wzmocni :shock: . Widzę już na tych grubych konarach czerwone "pryszcze" więc chyba będzie wszystko OK.

Obrazek

Róża okrywowa Heidetraum zyskała podporę i będzie przekwalifikowana na pnącą.

Obrazek

Obrazek

Krzewuszka będzie cięta po kwitnieniu ale teraz jeszcze zostawiłam ją taką rozczochraną, bo szkoda mi było każdego kwiatka.

Obrazek

Mam dziewięć krzaczków piwonii. Nie zakwitną dwa. Pewnie zbyt głęboko wsadzone :roll: .

Obrazek

Obrazek

Najsłabsza z nowych róż - Soul. Ale chyba coś z niej będzie, prawda? ;:218

Obrazek

Zbyt solidnie okryłam na zimę różę Cardinal Hume. Nieco spleśniała. Obcięłam to tu, to tam i nie widzę, żeby miała chore liście. Następnym razem nie będę tak mocno okrywać róż.

Obrazek

Przesadziłam też z okryciem tej ogrodowej hortensji i część spleśniałych pędów musiałam przyciąć. Na błędach człowiek się uczy. Na szczęście będzie kwitła :heja

Obrazek

Lawenda Grosso

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Rabaty kwiatowe pięknie oplewione i to się chwali. Jak u Ciebie sprawuje się róża Heidetraum?, to mój nowy nabytek i jestem ciekaw. Co to za niebieskie kwiatki z tymi ładnymi liśćmi?, są super.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ed, witaj :wit . One czasami są opielone jak trzeba ale walka z chwastami jest nierówna. Co Ci będę mówić, masz ogródek, to sam wiesz jak jest 8-) . Róża Heidetraum jest świetną odmianą. To jest taka żelazna dama i będziesz zadowolony. Tylko, że u mnie ma tak, że kwitnie w zasadzie raz. No taka z niej maruda, że zanim się zbierze do drugiego kwitnienia, to ma się ku jesieni a wtedy to zdąży albo i nie, a ja na działce w zasadzie tak późno już nie bywam. Rośnie w długie baty, naprawdę długie. Fontanna z róż na dwa metry. Ale jak chcesz, to ciach i będzie mniejsza :D .
Jeżeli chodzi o niebieskie kwiatki, to myślę, że chodzi Ci o brunnerę. Bardzo ją lubię. Czasami się wysieje a siewki zachowują cechy odmiany. Ale kwiatków tak dużo ma tylko późną wiosną, chociaż trzeba przyznać, że długo je trzyma. W ubiegłe lato zakwitła jednak drugi raz późnym latem.

(Cieszę się, że widzisz zdjęcia, bo u mnie tylko napisy "obrazek" ;:218 )

Otoczenie placyku wypoczynkowego ( :lol: :lol: :lol: wypoczynkowego, no tak, mam taki placyk). Wrzosy nawet nieźle wyglądają, bo wiosnę mieliśmy dość mokrą.

Obrazek

I przybyła bramka. Z boku posadziłam różę pnącą Laguna. Niech się gadzina wije :lol: .

Obrazek

Stęskniłam się już za działeczką, oj pogrzebałabym w tej ziemi, podziabałabym gwiazdnicę. A może piwonie rozwinęły już pierwsze pąki? Szczęśliwi ci, co mają ogródki na wyciągnięcie ręki ;:108 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”