Tuje, żywotniki wymagania glebowe.
Re: Tuje żywotniki - jak sadzić?
Słońcem raczej nie bo deszcze padały. Jeżeli grzyb to pryskać czymś ? czym ?
Regulamin Forum
kefas g
ciekawie wygląda taki mieszany szpaler.a między szmaragdami co można posadzić ,żeby nie były same tuje ale też jakieś inne krzewy lub iglaczki ??
ciekawie wygląda taki mieszany szpaler.a między szmaragdami co można posadzić ,żeby nie były same tuje ale też jakieś inne krzewy lub iglaczki ??
Pozdrawiam Ewa
Smaragd najczęsciej u mnie mieszają z Sunkistem
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
robertP2
Czyli po jednym..przeplatany żywopłot?a czy one wysoko rosną??I czy można między nimi posadzić np jaśminowce czy lilaki czy to już raczej groch z kapustą??
Czyli po jednym..przeplatany żywopłot?a czy one wysoko rosną??I czy można między nimi posadzić np jaśminowce czy lilaki czy to już raczej groch z kapustą??
Pozdrawiam Ewa
Najczęsciej sadzony jest w formacie 4-1 cztery smaragdy i piąty sunkist lub 5-1 . Tak samo jak i smaragd, kępiasto bardziej. Trochę jest bardziej ,, barczysty ''
Wszystko można, ale jak to będzie wyglądać ?
Lepiej dać od ściany/ płota / siatki thuje a za nimi co się chce. O ile jest miejsce i nie będzie to w przyszłości kolidowało/ chyba, że postawić chociażby na lilak meyera - nieduży, ładnie kwitnie , max dorośnie to do 1,2- 1,5 m ale zazwyczaj jest krzaczek obsypany kwiatami w granicach 60- 80 cm.
Wszystko można, ale jak to będzie wyglądać ?
Lepiej dać od ściany/ płota / siatki thuje a za nimi co się chce. O ile jest miejsce i nie będzie to w przyszłości kolidowało/ chyba, że postawić chociażby na lilak meyera - nieduży, ładnie kwitnie , max dorośnie to do 1,2- 1,5 m ale zazwyczaj jest krzaczek obsypany kwiatami w granicach 60- 80 cm.
Widzę, że prędzej mi uschną całkiem niż się dowiem co im jest. Po tygodni dowiedziałem się ,że grzyb lub susza ale dalej nie wiem czy czymś pryskać jeśli grzyb
Regulamin Forum
robertP2
a czy wystarczy sadzić jedne i drugie tuje co pół metra jeśli ten drugi jest "barczysty"??
a czy wystarczy sadzić jedne i drugie tuje co pół metra jeśli ten drugi jest "barczysty"??
Pozdrawiam Ewa
Co 50 cm to stanowczo za gęsto. Ja zawsze obstawiam co najmniej te 75 cm. Uchroni to ,, nachodzenie na siebie '' roślin, a co za tym idzie możliwość chorób grzybowych będzie zmniejszona . Jeżeli mają rosnąć w dobrych warunkach to nawet co 80-85 cm można.
Wcześniej wyczytałam gdzieś ,że szmaragdy sadzi się co 50 cm ale może faktycznie za gęsto.Na 70 m długości działki posadzone co 75 cm to zawsze kilka sztuk mniej a co za tym idzie taniej
jeszcze raz dzięki ropertP2 

Pozdrawiam Ewa
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym sadził je co 1m , 75cm to troszkę za mało.
A jeśli są małe szmaragdy takie po 8 zł to też co 1 metr ??
Pozdrawiam Ewa
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli chcesz żeby to był żywopłot to co metr będzie za rzadko. Wiadomo ze kiedys się zarosna, ale naprawdę po wielu latach.
Ewa co masz tam za ziemię ? I jak z wodą ?
Po deszczach woda stała.Na pewno to nie piach.Ogród mam obecnie na ziemi piaszczystej a tamta ziemia na nowej działce bardziej zbita,ciemniejsza.Na obecnym ogrodzie gdzie sam praktycznie piach po deszczach szybko robi się sucho a na nowej działce po deszczach stała woda.ale jaka to ziemia to nie wiem
Poprzednia właścicielka mówiła,że kiedyś tam uprawiała truskawki i tytoń..

Pozdrawiam Ewa
Jeśli coś będzie między tujami(liściaste) to trzeba pamiętać o utrzymaniu odpowiedniego pokroju krzewu, zwłaszcza przez pierwsze lata wzrostu tuj bo inaczej szybko i mocno rosnący krzew zdominuje tujki. Szmaragdy sadź max co 80 cm. Pozdrawiam.