Wszystko zależy od gatunku palmy. Są takie, które lubią dużo słońca, inne wolą filtrowane słońce itd. Tak samo jest ze zraszaniem i podlewaniem. U mnie też liście z czasem żółkną i usychają. To normalne zjawisko, jak wypadanie u nas włosów. Oczywiście schnięcie może być też przyczyną choroby, szkodników, zbyt rzadkiego lub częstego podlewania itd.schwimmen pisze:Przesadziłem palmy. niektóre na korzeniach miały takie białe plamki. Czy to efekt zasolenia ( nieprzegotowania woda). W doniczce na ściankach też był taki białawy nalot, tak jakby kamień. I teraz pytanie gdzie palmy mają stać. Podlałem je. Czy postawić je na słoneczny parapet(2na południowy parapet, 3 na wschodni) Czy trzymać je w głąb pokoju(na razie tak stoją). Czy jeśli będą miały przez dłuższy czas mokre podłoże nie zaszkodzi im to?
Czy palmy zraszać. A i czy wodą zimną czy letnią i co ile.
Czy jak na razie najstarsze liście usychają(palmy mają 4-6liści, dwóm co mają 6 liści usychają 3liście-znaczy robią się takie jasno zielone. Nie wiem czy to oznaka usychania czy czego. Jedna ma takie 2 liście od zimy czyli już ok 4m i nadaj nie żółkną)(mają mniej niż 2lata).
czy można dać do palmy mikoryzę?
Aby ją wzmocnić.
Czy młode liście są jasnozielone. U mnie niektóre takie są.
Ja mikoryzy nie stosowałem i raczej nie jest potrzebna. Jedynie nawóz.