Wiejski ogród przed sezonem cz. 34
- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34
Marysiu, przyznaje rację, że zupa krem dyniowa z pestkami dyni jest wspaniała. Bo dodawałam wcześniej tylko prażony słonecznik. Ty mi podpowiedziałaś o pestkach dyni
A dzisiaj razem podprażyłam i to i to - i bajka! 
- anida

- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Super fajne do dyniowej są też podprażone płatki migdałów.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Anida - dziękuję! Dam radę i z prażonymi migdałami w takim razie, bo mam jeszcze dynię na jeden garnek tej pysznej zupy 
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Bożenko jakieś najsłabsze znalazłaś a ostatnie zdjęcie to ogrodowa i ją się raczej z zielnych sadzonek rozmnaża
tu masz np. VF

Bea bardzo mi miło to nasza ulubiona wersja, a do zupy dodaję podsmażany świeży imbir, seler i ziemniaki
Anido pozostaniemy przy pestkach, bo próby były różne ale młodzi w domu powiedzieli że pierwotna wersja jest naj!
tu masz np. VF

Bea bardzo mi miło to nasza ulubiona wersja, a do zupy dodaję podsmażany świeży imbir, seler i ziemniaki
Anido pozostaniemy przy pestkach, bo próby były różne ale młodzi w domu powiedzieli że pierwotna wersja jest naj!
-
Babciabenia

- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,czytam,że szukasz mat ,ja kupiłam 2 lata temu w Castoramie maty trzcinowe,były najtańsze, o długości 6m i wysokości 2 m kosztowały około 60 zł jak sobie dobrze przypominam,namówiła mnie do tych mat koleżanka,bo ma całe ogrodzenie nimi zasłonięte i powiedziała ,że są już parę lat i nic się nie dzieje,ja na razie też jestem z nich zadowolona ,zapytaj o takie maty,bo przecież nie musisz mieć ekskluzywnej ,śniegu u mnie dosypało,ale potem wyszło słońce i troszkę go ubyło,mój obornik gołębi jest czyściutki ,bo gołębie mieszkają w wolierze w górze na tarasie,a śpią na poddaszu ,czasem są wypuszczane ,żeby polatały ,ale nigdy nie siadają na ziemi tylko wracają do woliery,to piękne i bardzo drogie gołębie,a właściciel kocha je nad życie ,a myszy lubią każdy obornik i nie tylko,pozdrawiam 
- Saskja
- 200p

- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Kontakt:
Marysiu, wcale nie mam wrażenia, że byłam tu pierwszy raz, bo zaglądałam często, tylko się nie odzywałam - jak zresztą w większości wątków. Podpatruję, podziwiam i znikam 
Wspomniałaś o itei - to jest moje marzenie od 7 lat. Ostatecznie wyguglowałam ją sobie i na tych zwykłych zdjęciach, niepoprawionych photoshopem, okazała się zupełnie przeciętna.
A ze Starkla mam mnóstwo bylin, drzewek owocowych, w jednym sezonie miałam też petunie - były przecudne, ale niestety rekordowo drogie
Wspomniałaś o itei - to jest moje marzenie od 7 lat. Ostatecznie wyguglowałam ją sobie i na tych zwykłych zdjęciach, niepoprawionych photoshopem, okazała się zupełnie przeciętna.
A ze Starkla mam mnóstwo bylin, drzewek owocowych, w jednym sezonie miałam też petunie - były przecudne, ale niestety rekordowo drogie
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
- zielonajagoda

- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Zaglądam jednym okiem do Wiejskiego i widzę że się dzieje. Zakupy na nowy sezon poczynione i jakaś energia w Was wstępuje, a ja dalej w zawieszeniu, nic jeszcze nie zamówiłam, nic nie kupiłam, czekam na energię kosmiczną 
- Maska

- Kontakt:
Witam! dalej piękna zima
słońce, śnieg! chociaż dzisiaj dziwne zjawisko zaobserwowałam rano o 7 było -2 a o 8 -4, jednak dalej już temperatura nie spadała. Samochód wcześniej oczyszczony po tej godzinie miał podmarzniętą warstwę
Bożenko jak będę miała chwilę to poszukam jeszcze inne.
Martusiu dzięki za jeszcze jedno "za" matami. Myślę że w miejscach osłoniętych nie będą narażone na wiatr czy inne czynniki niszczące to powinny parę lat wytrzymać. 2 m to nawet dla mnie za wysoko 1,50 m wystarczy i będę się już rozglądać skupywać a wtedy koszt rozłoży się na 3 miesiące
Jak gołąbki są pod kontrolą to na pewno nie ma problemu, a poza tym bierzesz z tego źródła nie raz i kwiaty rosną okazale, prócz norniczek nic je nie podgryza. Wiesz ja miewałam różne nawozy ale uważam ze obornik koński robi glebę jak włókno kokosowe i to nornice najlepiej lubią
Dobrego tygodnia i buziaki
Agnieszko miłe co piszesz
O tej firmie mam różne zdanie i czasem jestem na nich zła, a czasem im ulegam bo coś jest rzeczywiście doskonałe. Uważam od dawna, że mają dobrych dostawców drzew, krzewów, róż i owoców (truskawek) gorzej z bylinami, no bo jednoroczne nie muszą przetrwać zimy. Byliny chyba rozmnażane in vitro i pędzone nawozami często nie wytrzymują uprawy zwykłej w ogrodzie. Ceny są rzeczywiście wysokie ale jak coś się nie przyjmie uwzględniają i wysyłają na własny koszt
i to mnie przy nich trzyma
Iwonko właśnie na wyspie napisałam, że Cię dawno nie było a Ty w ogródku siedzisz
Zima to czas lekkiego (albo i nie) uśpienia, więc na energię masz jeszcze czas. Będziesz miała jakieś nowinki jarzynowe?
Dobrego tygodnia wszystkim
Bożenko jak będę miała chwilę to poszukam jeszcze inne.
Martusiu dzięki za jeszcze jedno "za" matami. Myślę że w miejscach osłoniętych nie będą narażone na wiatr czy inne czynniki niszczące to powinny parę lat wytrzymać. 2 m to nawet dla mnie za wysoko 1,50 m wystarczy i będę się już rozglądać skupywać a wtedy koszt rozłoży się na 3 miesiące
Agnieszko miłe co piszesz
Iwonko właśnie na wyspie napisałam, że Cię dawno nie było a Ty w ogródku siedzisz
Zima to czas lekkiego (albo i nie) uśpienia, więc na energię masz jeszcze czas. Będziesz miała jakieś nowinki jarzynowe?
Dobrego tygodnia wszystkim
-
Babciabenia

Okej Maryś!
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Marysiu, do Ciebie zawsze warto zajrzeć.
Właśnie przypomniałam sobie, że mam jeszcze zamrożoną dynię w kostkach. Muszę zrobić zupkę.
Też do takiej zupy - krem dodaję pestki dyni, ale miast ziemniaków podaję grzaneczki czosnkowe.
Pychotka.
U mnie też dzisiaj trochę bardziej pobieliło,
ale tylko trochę. Jednak nie topnieje, a delikatnie prószy, jest więc nadzieja na niewielką kołderkę. 
Właśnie przypomniałam sobie, że mam jeszcze zamrożoną dynię w kostkach. Muszę zrobić zupkę.
Też do takiej zupy - krem dodaję pestki dyni, ale miast ziemniaków podaję grzaneczki czosnkowe.
U mnie też dzisiaj trochę bardziej pobieliło,
- Maska

- Kontakt:
Lucynko u mnie pestki robią za grzanki, bo jest ich dużo, dynia mniejsza albo połowa takiej średniej, 2 ziemniaki i pół selera po podsmażeniu na maśle z imbirem, uduszeniu są miksowane na zupę krem. Na powierzchni kładę podprażone pesteczki i może być kleks jogurtu
Dyń mam jeszcze sporo i oprócz tego zamknięte w słoikach
...taki rok!
No to niech Ci dosypie! nam trochę stopniało, ale w miejscach gdzie nie przeszkadza, poza tym piękny słoneczny dzień, ale pod wieczór się zachmurało więc może też sypnie?
Miłego wieczoru
No to niech Ci dosypie! nam trochę stopniało, ale w miejscach gdzie nie przeszkadza, poza tym piękny słoneczny dzień, ale pod wieczór się zachmurało więc może też sypnie?
Miłego wieczoru
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Muszę szybko przerobić kilka dyń i zwalniać powoli parapety na rozsady i też wypróbuję ten przepis, coś czuję że dynia z imbirem będzie pysznym duetem
W domu tylko córcia jest zupkowa i trochę pokrzywdzona tym, że zupy rzadko gotuję, to niech ma.
U mnie pierwszy raz leży porządny śnieg
Nawet bałwana udało się ulepić
Tylko w głowie już wiosna i wielkie ogrodowe plany 
U mnie pierwszy raz leży porządny śnieg
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Piszecie dziewczyny, że u Was bieli, a u nas topnieje, a ja znowu marudzę, bo jak mam szlak odśnieżony, to śnieg na polu niech tam sobie leży
, ale trudno, i tak do wiosny bliżej, dobrego tygodnia Marysiu 
-
Babciabenia

U mnie mrozi jest -10 a jutro i po jutrze ma być do - 18