Ogród zielonej
Re: Ogród zielonej
Soniu, ja zrobiłam taką pstrokaciznę, że też przerabiam. Gust się jednak zmienia. Na początku chce się mieć wszystko bo jest mało a potem człowiek mądrzeje 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Tyle że ja to tak z częstotliwością mniej więcej co dwa lata coś przerabiam, co by nudno nie było.

Miłej pracy, Soniu i wspaniałych efektów!

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Soniu i znów przyszłam i podziwiam
Wypatrzyłam,że masz proso.Jak u Ciebie rośnie? Pokłada się? Mój młody jeszcze,dopiero dwuletni ale na drugi rok dam mu jakąś podporę by stał ładnie.Jak jest bez kłosów jest ok,jak dostał kłosy to pokłada się,cała ozdoba to te zwiewne pióropusze

Wypatrzyłam,że masz proso.Jak u Ciebie rośnie? Pokłada się? Mój młody jeszcze,dopiero dwuletni ale na drugi rok dam mu jakąś podporę by stał ładnie.Jak jest bez kłosów jest ok,jak dostał kłosy to pokłada się,cała ozdoba to te zwiewne pióropusze

- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Kochani dziękuję, że zaglądacie i napiszecie dobre słowo.
Jest tak sucho, że znowu woda z kranu leje się na rabaty. Cieszymy się ze słońca i ciepła, ale moje rośliny trochę mniej.
Aniu werbena patagońska na pewno się wysieje, tylko trzeba być cierpliwym, bo lubi ciepło.
Róże w upały jednak szybciej gubią kwiaty. 

Majka widocznie nie trafiłaś na stronę, gdzie pokazuję jeden wielki miszmasz.
Zawsze rabaty będą różne, czasem zwyciężają zachcianki, a czasem konieczność, bo jedne rośliny rosną, ale inne wypadają. W ich miejsce najczęściej sadzę jednoroczne samosiejki.
Różanka na skarpie, przedstawia taki widok, rośnie tam wszystko, bo róże małe.

Grażynko jak w każdym ogrodzie zmiany są stale.
Pomysłów mam sto, a potem trzeba wybrać jeden do realizacji i już jest kłopot.
Czerwona trawa to rozplenica Fireworks. Niestety pierwszy przymrozek ją niszczy. Posadziłam jedną do donicy, spróbuję przechować w domu. Do tej pory w zaprzyjaźnionej piwnicy, żadna z brązowych traw nie przeżyła.

Beatko miło, że zajrzałaś do mnie.
Podziwiam twoją pracowitość w dwu ogrodach.

Anitko mam go od wiosny, wszystkie inne jakoś sobie radzą, tylko Frosty Morn i Variegata rachityczne.

Ewuniu masz rację,
Każdy początek, to szaleństwo zbierania roślin, tak naprawdę nie wiemy, jak ogród ma wyglądać. Nacieszymy się roślinami, albo do nich zniechęcimy, bo nie chcą rosnąć u nas. Kolejna faza, to zaglądnie do cudzych ogrodów i zachwyt nad innymi rozwiązaniami. Koło przeróbek zaczyna się toczyć i końca nie widać.

Lucynko u mnie niektóre rabaty dwa razy w roku się zmieniają.
Na szczęście nie wszystkie.
Już dziś zaczęłam kolejne, ale pochwalę się, jak coś posadzę, bo na razie wykopuję.
Znalazłam jednak panią, która chętnie zabierze rośliny, więc przynajmniej nie wyrzucę.

Kaszka Cieszę się z twoich odwiedzin.
Miałaś pomyśleć o wątku.
Niestety proso posadziłam dopiero w ubiegłym miesiącu, więc żadnego doświadczenia nie mam.

Tak krótko kwitną, że trzeba szybko pokazywać.

Klip Dagga, jednak nie dla mnie. Z daleka nie widać kwiatów, a z bliska potrzebna drabina. Niedługo zacznie kwitnąć na czwartym piętrze.

Niska szałwia kwitnie prawie cały czas od czerwca. Będzie jej z pewnością więcej.

Aniu werbena patagońska na pewno się wysieje, tylko trzeba być cierpliwym, bo lubi ciepło.

Majka widocznie nie trafiłaś na stronę, gdzie pokazuję jeden wielki miszmasz.

Grażynko jak w każdym ogrodzie zmiany są stale.

Beatko miło, że zajrzałaś do mnie.

Anitko mam go od wiosny, wszystkie inne jakoś sobie radzą, tylko Frosty Morn i Variegata rachityczne.

Ewuniu masz rację,

Lucynko u mnie niektóre rabaty dwa razy w roku się zmieniają.

Kaszka Cieszę się z twoich odwiedzin.

Tak krótko kwitną, że trzeba szybko pokazywać.

Klip Dagga, jednak nie dla mnie. Z daleka nie widać kwiatów, a z bliska potrzebna drabina. Niedługo zacznie kwitnąć na czwartym piętrze.

Niska szałwia kwitnie prawie cały czas od czerwca. Będzie jej z pewnością więcej.

- Sasanka18
- Od: 1 sty 2010, o 19:25
Soniu, teraz już mam więcej czasu i podglądam z wielkim zaciekawieniem przemiany u Ciebie .
Nowa rabata z drzewem szczepionym piękna
Trawy i jeżówki o tej porze roku pięknie się prezentują.
Ciekawi mnie, co będzie rosło po tulipanach -będę podglądała z ciekawością.
Soniu, gdzie dostałaś nasiona Klip Dagga ? Czy one rosną aż takie wysokie?
Nowa rabata z drzewem szczepionym piękna

Ciekawi mnie, co będzie rosło po tulipanach -będę podglądała z ciekawością.
Soniu, gdzie dostałaś nasiona Klip Dagga ? Czy one rosną aż takie wysokie?
- fiskomp
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie napisze nic odkrywczego, rabata jeżówkowo-piórkowo-hortensjowa piękna, super wszystko dobrane, późne lato -jesień to z pewnością jej najlepszy czas.
Soniu co to za odmiana szałwii
Soniu co to za odmiana szałwii
Moja jest za wysoka i za wiotka ciągle się pokładacyma2704 pisze: Niska szałwia kwitnie prawie cały czas od czerwca. Będzie jej z pewnością więcej.![]()

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Soniu, ogród masz przepiękny. Jeżówki z trawami wyglądają tak cudownie, że chyba się skuszę w końcu na trawy, chociaż zawsze twierdziłam, że za trawami nie przepadam. Czy ta jasna rozplenica dobrze zimuje? w ubiegłym roku miałam taką ciemną, ale nawet w pomieszczeniu nie przezimowała.
Czy odmianowe jeżówki na zimę przykrywasz? Kupiłam kilka, ale czytałam, że one giną. Zresztą nie musiałam czytać, sama miałam dwie odmianowe, a w tym roku żadnej
Może nie majątek, ale nie chciałabym ich stracić
Czy odmianowe jeżówki na zimę przykrywasz? Kupiłam kilka, ale czytałam, że one giną. Zresztą nie musiałam czytać, sama miałam dwie odmianowe, a w tym roku żadnej

- cyma2704
Marysiu miło mi.
Ciągle mam w głowie różne pomysły, a czasem nawet udaje mi się niektóre zrealizować.
Większość tulipanów została, te w doniczkach w glebie. Pewnie słabiej zakwitną, a sadzone bezpośrednio w ziemi, już niestety przetrzebione.
Zarzekam się, ale pewnie większość wykopanych wsadzę, niech się nornice najedzą.
Wszystkim i tak nie dadzą rady. Zbiorę nasiona Klip Dagii, dostałam sadzonki od Ali Biedronki641. Moje mają około trzy metry wysokości.
Basiu dzięki.
Wiosną na tej rabacie też jest trochę koloru, ale teraz najdłużej jest ładna. Szałwia to odmiana Compacta Deep Blue. Ma nie więcej niż 25 cm wysokości i nawet przyzwoicie buduje kępę. Już wiosną ją dzieliłam, to nie jest okazała, ale kwitnie nieprzerwanie. Zmieniłam też sposób cięcia po kwitnieniu. W pierwszym roku ścięłam nisko, to miesiąc się zbierała do kwitnienia. Teraz ścinam tylko kwiatostany, to zdecydowanie lepiej się prezentuje.
Ja zwykłej pozbyłam się za płot, bo wysiewała się strasznie i nie mogłam sobie z pieleniem poradzić. 
Iwonko dobrze, że każdemu podoba się różny charakter ogrodu.
Jednak podglądanie cudzych, zmusza nas do zastanowienia się nad własnym.
Jak przekonasz się do jakiejś rośliny, to na pewno zagości na rabatach. Trawy są dość łatwe w uprawie, czasem giną, tak jak każde byliny. Fireworks niestety mam pierwszy rok, więc nie jestem wiarygodnym źródłem informacji o niej.
Mam kilkanaście zwykłych rozplenic, one od trzech lat rosną bezproblemowo. Kupiłam też siedem miniaturowych Little Bunny. Wiosną ożyły cztery i ładnie kwitną. Jeżówki odmianowe mam od ubiegłego roku. Wszystkie przeżyły zimę, niczym nie okrywane. Poza kopczykami dla róż, nic nie okrywam w ogrodzie.

Basiu dzięki.

Iwonko dobrze, że każdemu podoba się różny charakter ogrodu.

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Soniu widzę,że nie jesteś zadowolona z Klip Dagi.
Twoja osiąga trzy metry a moja dopiero ma zamiar kwitnąć. Jednak masz lepszą rękę do sadzenia.
Podziwiam za siły do przemian . Za to tworzysz przepiękne rabaty. Wielki szacun.

Podziwiam za siły do przemian . Za to tworzysz przepiękne rabaty. Wielki szacun.

- cyma2704
Alu Klip Dagga przerosła czerwonego klona.
Pewnie posadzę, ale w zupełnie innym miejscu, to wyjątkowo się nie sprawdziło.
U mnie rośnie na patelni, dlatego pewnie wcześniej zakwitła. Jedna kokorycz też ma kwiatka.
Inne rośliny już chyba przyjęte, bo wypuszczają młode listki.
Jakoś mam chęci do pracy w ogrodzie, bo ograniczyłam inne prace. 

Soniu mnie Klip Dagga zaskoczyła, bo pięknie powschodziła i mimo ze podzieliłam sie z koleżanką, to i tak dużo mi jej zostało. No i wylądowała jako żywopłot przy siatce
Nawet moja mama stwierdziła, ze świetnie się w tej roli sprawdza.

- Sasanka18
- Od: 1 sty 2010, o 19:25
Soniu, masz wielkie szczęście ,że możesz spotykać się z Biedronką, taką znawczynią i kolekcjonerką roślin.
A Klip Dagga dostała u Ciebie, to co było jaj potrzebne do "papu" i poszybowała w górę.
Mnie jednak, ta roślinka urzekła nawet myślałam ,że to inny kolor żelaźniaka a jak się okazało, to inna roślinka.

A Klip Dagga dostała u Ciebie, to co było jaj potrzebne do "papu" i poszybowała w górę.
Mnie jednak, ta roślinka urzekła nawet myślałam ,że to inny kolor żelaźniaka a jak się okazało, to inna roślinka.
-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu, piękne te Twoje rabaty. I masz rację- koło przemian w ogrodzie nigdy się nie kończy. Ledwie coś "skończymy" już myślimy o następnych rabatach i tak w kółko.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Soniu, masz piękny, przepiękny ogród!!!
A hortensje... wprost bajeczne - takie właśnie mi się marzą i takie chce mieć!
W ogóle wszystkie rośliny, róże, bylinki masz wspaniałe!
Będę częściej podglądać Twoje pięknisie w ogrodzie!

A hortensje... wprost bajeczne - takie właśnie mi się marzą i takie chce mieć!

W ogóle wszystkie rośliny, róże, bylinki masz wspaniałe!

Będę częściej podglądać Twoje pięknisie w ogrodzie!

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Soniu jak ci zazdroszczę , że masz siły i czas na przerabianie rabat. Ja to taka padnięta przychodzę z pracy , że nic mi się nie chce. Jak trochę siądę , to potem już mi ciężko się zabrać za jakąkolwiek siłową robotę...
A tak bym chciała zacząć pracować nad tą rabatą pod tujami...Na razie ogród sobie , ja sobie....

A tak bym chciała zacząć pracować nad tą rabatą pod tujami...Na razie ogród sobie , ja sobie....