Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Post »

Bardzo ładna parasolka, gratulacje dla M, serduszka cucularia niesamowita, od dziś zaczynam polowanie na nią...
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak Wiolu... o te mi chodziło... fajne są i jeśli wytrzymałe to pewnie kupię...
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu,przekaż OZ-towi słowa uznania.Cudo wykonał.
Ja już oczami wyobraźni widzę tam wypasione powojniki...
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Przedłużony weekend powoli mija. Pogodowo żadnej rewelacji nie było. Wczoraj był najcieplejszy dzień a wieczorem przeszła burza i porządnie podlało. Roślinki zadowolone, ale chwasty niestety też. Trzeba będzie brać się za pielenie, póki małe jeszcze. NA samą myśl już mnie kręgosłup boli :roll:

Pashmina, serduszka ta była nazywana 'portkami' , bo podobno przypomina takie odwrócone, wiszące na sznurku :lol:

Grażynko, przy parasolce nie przewiduję róży,za dużo by tego dobrego już tam było. Ona stoi pośrodku okrągłej rabaty, która obsadzona jest angielkami. Trzeba jakoś urozmaicić tą rabatę :wink:

Ewelinko, M lubi taką robotę i ma trochę pojęcie. Nawet mówił, że mógłby robić takie na sprzedaż ... Tylko żeby zbyt był, bo do tanich takie rzeczy nie należą. WIększość ceny to materiał, który trochę kosztuje :roll:

Basiu, myślę nad powojnikiem, albo nawet dwoma :D

Aniu ja już trzy razy w tym sezonie kosiłam. Pada u nas regularnie, to i trawa zasuwa niemożliwie.
Też lubię strzępiaste tulipany, ale najbardziej chyba liliokształtne ;:167 Są bardzo eleganckie :D

Maju, jeżeli M ma pojęcie o spawaniu, to bez większych problemów powinien zrobić. Wystarczy trochę chęci. :lol:

Ewuś, spotkanie ? Dalie ? chyba to nie do mnie miało być :lol:

Aluś, dziękuję w imieniu M. Dumny jak nie wiem co z tej parasolki. Mam nadzieję ze da mu to powera do pracy, bo mam jeszcze kilka pomysłów w zanadrzu :lol:
Magnolii w tym roku kupiłam trzy i w sumie mam ich już sześć. Miejsce jeszcze tylko na jedną wymarzoną Rogów. Nie mogę jej nigdzie u nas kupić :(
Nie mogę uwierzyć ze masz problemy z uprawą werbeny patagońskiej. Mam wrażenie że ona rosła by nawet na betonie. W ubiegłym roku w tą suszę prawie wcale jej nie podlewałam, bo zbyt dużo tego wszystkiego, a i tak dała radę.

Bożenko, powodzenia w polowaniu. O ile pamiętam, to ja ją przez internet kupowałam, tylko już nie pamiętam gdzie, bo parę lat temu to było.

Gabi, tylko trzeba z miejscem trafić, bo nieraz czytałam ze potrafi wyginąć. Lekko wilgotna gleba, trochę cienia i powinno być dobrze.

Magda, trafiłaś w dziesiątkę. Przewiduję tam powojniki. Już nawet posadziłam Purpurea Plena Elegants, ale zastanawiam się czy to dobry wybór - o kolorystykę mi chodzi. Tam rosną angielki w kolorach pomarańczowo, miedziano, morelowych. Pięknie by tam pasowało coś niebieskiego lub fioletowego.

A teraz kilka zdjęć z wczoraj i dziś

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiśnia KAnzan

Obrazek

Judaszowiec zaczyna czarować

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powojnik pnący się po świdośliwie. Jakoś mało kwiatów w tym roku :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To pewno padnie na jakiegoś powojnika a właściwie to już padło.
Albo może zamień na oryginalną męczennicę. :uszy
Jestem bardzo ciekawa co w rezultacie na tej podporze spocznie. :D
Dla mnie też najbardziej eleganckie są tulipany liliokształtne.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ta parasolka aż się prosiła o powojniki.
Wiolu a jakby tak polecieć po bandzie i zaszaleć z 'Bill Mac' Kenzie' +Niobe?
Zawsze można się wycofać i wsadzić coś innego jak nie wypali...
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Grażynko męczennica też fajna roślinka i kobea ... ale zdecydowałam się na powojniki i tylko muszę zdecydować które.

Magda na Billa już nikt mnie nie namówi :lol: Toż to okropny chwast, nie do okiełznania i w dodatku sieje się niemożliwie.
Niobe fajny i mam go już od jakiegoś czasu na uwadze. Pewnie kiedyś pojawi się w ogrodzie. A Ty go masz ? Jak się sprawuje ?
Wytypowałam dwa Etoile V i Jakmanii. Ich kolory baaaardzo mi się widzą :lol: Jeden z nich (jeszcze nie wiem który) wyląduje przy parasolce, a drugi, hm ... coś wymyślę :lol:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Judaszowiec wygląda już teraz imponująco ;:138 . Och jak strasznie spodobała mi się ta roślina ;:224 . Co do parasolki to masz rację, takie rzeczy są drogie i nie wiele osób je kupuje, rynek zbytu właściwie jest mikroskopijny. W każdym razie M ma smykałkę i bardzo mu gratuluję ;:224 . Fotki bardzo ładne pokazałaś ;:108 a ja zastanawiam się nad jedną rzeczą - widziałam ostatnio w sprzedaży wiśnię Kanzan ale wyglądała bardziej jak forma krzewiasta. Myślisz, że to możliwe ?? Muszę poczytać na ten temat ;:224 . Pozdrawiam :wit .
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wiolka pięknie wiosennie u Ciebie. Judaszowiec cudny ;:167
Parasolka rewelacyjna, powojniki będą na niej świetnie wyglądały. Etoile V. to trafny wybór ;:215
Kanzanka Ci już kwitnie?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

A ja tak cicho zastanawiałam się czy klematisa posadzisz pod parasolką, czy może jednak cos innego :wink:
Judaszowiec wygląda imponująco, aj zaczął się najpiękniejszy miesiąc roku (i jeszcze czerwiec).
Serduszka wytworzyła piękny krzaczek, uwielbiam te rośliny.
Wiolu, u mnie nie tylko ta werbena sobie nie radzi, ale wiele podstawowych roślin kiepsko rośnie, chyba najpierw z wodą, teraz z suszą wszystkie składniki z gleby odpłynęły. Już teraz też jest sucho, a u Ciebie deszcz sobie podlewa, szkoda, że do nas tylko jakieś plucie dociera.
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Witaj, Wiolu. Trafiłam do Ciebie przypadkiem, widząc, że zaczynasz od róż. Ile tych róż! Jakie piękne, zadbane, widać rękę i tę znaną mi miłość do tych roślin.To widać na pierwszy rzut oka - wypowiadasz się o nich tak , jak o dobrych ludziach. I Twoja wiedza mi zaimponowała, znajomość odmian, ich bogactwo itd. Podoba mi się ten gąszcz kontrolowany w ogrodzie, uwielbiam takie klimaty. Będę do Ciebie zaglądać, a tymczasem zapraszam do mojego tajemnego ogrodu, w którym rosną łany róż, łany i jeszcze więcej. Iza.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Wiolu parasolka no fiu,fiu śliczniusia ,a jak obrośnie to dopiero będzie widok ;:173 Ja mam Jackami i powiem ci że go uwielbiam ,to jest bezproblemowy clematis ,a ja lubię bezproblemowe rośliny :lol:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

tulipanka pisze:Wytypowałam dwa Etoile V i Jakmanii. Ich kolory baaaardzo mi się widzą :lol: Jeden z nich (jeszcze nie wiem który) wyląduje przy parasolce, a drugi, hm ... coś wymyślę :lol:
Mój Niobe od trzech lat praktycznie tylko wegetuje. No ale miejscówka i mnie nie zachęcałaby do starania się. :oops:

Z wytypowanych przez Ciebie mam oba. I oba są śliczne. Etoile wprost uwielbiam! Jackmanii nie zdominuje za bardzo tej przepięknej parasolki? Etoile w sumie też duża. :roll: Piękna ale duża. A myślałaś może o Prince Charles? A może Justa lub Solina? Fajnie by było gdyby powojnik nie zarósł doszczętnie takiego dzieła sztuki. Może właśnie coś bardziej ażurowego?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Wiolu, piękne zdjęcia!!
Ta Wiśnia KAnzan jest cudna.Tulipanki, takie wyraziste,a te strzępiaste,,umm miodzio.Wzięły mnie te strzępiaste i to bardzo ;:7
Serduszka piękna.Moja przepadła :twisted:
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiolu,ja nie mam Niobe ale widziałam u koleżanki,pięknie wygląda.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”