Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli
-
bona
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 wrz 2007, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli
Bardzo ładna parasolka, gratulacje dla M, serduszka cucularia niesamowita, od dziś zaczynam polowanie na nią...
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Bożena
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak Wiolu... o te mi chodziło... fajne są i jeśli wytrzymałe to pewnie kupię...
- Karolcia
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiolu,przekaż OZ-towi słowa uznania.Cudo wykonał.
Ja już oczami wyobraźni widzę tam wypasione powojniki...
Ja już oczami wyobraźni widzę tam wypasione powojniki...
Pozdrawiam Magda 
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Przedłużony weekend powoli mija. Pogodowo żadnej rewelacji nie było. Wczoraj był najcieplejszy dzień a wieczorem przeszła burza i porządnie podlało. Roślinki zadowolone, ale chwasty niestety też. Trzeba będzie brać się za pielenie, póki małe jeszcze. NA samą myśl już mnie kręgosłup boli
Pashmina, serduszka ta była nazywana 'portkami' , bo podobno przypomina takie odwrócone, wiszące na sznurku
Grażynko, przy parasolce nie przewiduję róży,za dużo by tego dobrego już tam było. Ona stoi pośrodku okrągłej rabaty, która obsadzona jest angielkami. Trzeba jakoś urozmaicić tą rabatę
Ewelinko, M lubi taką robotę i ma trochę pojęcie. Nawet mówił, że mógłby robić takie na sprzedaż ... Tylko żeby zbyt był, bo do tanich takie rzeczy nie należą. WIększość ceny to materiał, który trochę kosztuje
Basiu, myślę nad powojnikiem, albo nawet dwoma
Aniu ja już trzy razy w tym sezonie kosiłam. Pada u nas regularnie, to i trawa zasuwa niemożliwie.
Też lubię strzępiaste tulipany, ale najbardziej chyba liliokształtne
Są bardzo eleganckie
Maju, jeżeli M ma pojęcie o spawaniu, to bez większych problemów powinien zrobić. Wystarczy trochę chęci.
Ewuś, spotkanie ? Dalie ? chyba to nie do mnie miało być
Aluś, dziękuję w imieniu M. Dumny jak nie wiem co z tej parasolki. Mam nadzieję ze da mu to powera do pracy, bo mam jeszcze kilka pomysłów w zanadrzu
Magnolii w tym roku kupiłam trzy i w sumie mam ich już sześć. Miejsce jeszcze tylko na jedną wymarzoną Rogów. Nie mogę jej nigdzie u nas kupić
Nie mogę uwierzyć ze masz problemy z uprawą werbeny patagońskiej. Mam wrażenie że ona rosła by nawet na betonie. W ubiegłym roku w tą suszę prawie wcale jej nie podlewałam, bo zbyt dużo tego wszystkiego, a i tak dała radę.
Bożenko, powodzenia w polowaniu. O ile pamiętam, to ja ją przez internet kupowałam, tylko już nie pamiętam gdzie, bo parę lat temu to było.
Gabi, tylko trzeba z miejscem trafić, bo nieraz czytałam ze potrafi wyginąć. Lekko wilgotna gleba, trochę cienia i powinno być dobrze.
Magda, trafiłaś w dziesiątkę. Przewiduję tam powojniki. Już nawet posadziłam Purpurea Plena Elegants, ale zastanawiam się czy to dobry wybór - o kolorystykę mi chodzi. Tam rosną angielki w kolorach pomarańczowo, miedziano, morelowych. Pięknie by tam pasowało coś niebieskiego lub fioletowego.
A teraz kilka zdjęć z wczoraj i dziś

Wiśnia KAnzan

Judaszowiec zaczyna czarować

Powojnik pnący się po świdośliwie. Jakoś mało kwiatów w tym roku

Pashmina, serduszka ta była nazywana 'portkami' , bo podobno przypomina takie odwrócone, wiszące na sznurku
Grażynko, przy parasolce nie przewiduję róży,za dużo by tego dobrego już tam było. Ona stoi pośrodku okrągłej rabaty, która obsadzona jest angielkami. Trzeba jakoś urozmaicić tą rabatę
Ewelinko, M lubi taką robotę i ma trochę pojęcie. Nawet mówił, że mógłby robić takie na sprzedaż ... Tylko żeby zbyt był, bo do tanich takie rzeczy nie należą. WIększość ceny to materiał, który trochę kosztuje
Basiu, myślę nad powojnikiem, albo nawet dwoma
Aniu ja już trzy razy w tym sezonie kosiłam. Pada u nas regularnie, to i trawa zasuwa niemożliwie.
Też lubię strzępiaste tulipany, ale najbardziej chyba liliokształtne
Maju, jeżeli M ma pojęcie o spawaniu, to bez większych problemów powinien zrobić. Wystarczy trochę chęci.
Ewuś, spotkanie ? Dalie ? chyba to nie do mnie miało być
Aluś, dziękuję w imieniu M. Dumny jak nie wiem co z tej parasolki. Mam nadzieję ze da mu to powera do pracy, bo mam jeszcze kilka pomysłów w zanadrzu
Magnolii w tym roku kupiłam trzy i w sumie mam ich już sześć. Miejsce jeszcze tylko na jedną wymarzoną Rogów. Nie mogę jej nigdzie u nas kupić
Nie mogę uwierzyć ze masz problemy z uprawą werbeny patagońskiej. Mam wrażenie że ona rosła by nawet na betonie. W ubiegłym roku w tą suszę prawie wcale jej nie podlewałam, bo zbyt dużo tego wszystkiego, a i tak dała radę.
Bożenko, powodzenia w polowaniu. O ile pamiętam, to ja ją przez internet kupowałam, tylko już nie pamiętam gdzie, bo parę lat temu to było.
Gabi, tylko trzeba z miejscem trafić, bo nieraz czytałam ze potrafi wyginąć. Lekko wilgotna gleba, trochę cienia i powinno być dobrze.
Magda, trafiłaś w dziesiątkę. Przewiduję tam powojniki. Już nawet posadziłam Purpurea Plena Elegants, ale zastanawiam się czy to dobry wybór - o kolorystykę mi chodzi. Tam rosną angielki w kolorach pomarańczowo, miedziano, morelowych. Pięknie by tam pasowało coś niebieskiego lub fioletowego.
A teraz kilka zdjęć z wczoraj i dziś

Wiśnia KAnzan

Judaszowiec zaczyna czarować

Powojnik pnący się po świdośliwie. Jakoś mało kwiatów w tym roku

- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
To pewno padnie na jakiegoś powojnika a właściwie to już padło.
Albo może zamień na oryginalną męczennicę.
Jestem bardzo ciekawa co w rezultacie na tej podporze spocznie.
Dla mnie też najbardziej eleganckie są tulipany liliokształtne.
Albo może zamień na oryginalną męczennicę.
Jestem bardzo ciekawa co w rezultacie na tej podporze spocznie.
Dla mnie też najbardziej eleganckie są tulipany liliokształtne.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Karolcia
- Przyjaciel Forum

Ta parasolka aż się prosiła o powojniki.
Wiolu a jakby tak polecieć po bandzie i zaszaleć z 'Bill Mac' Kenzie' +Niobe?
Zawsze można się wycofać i wsadzić coś innego jak nie wypali...
Wiolu a jakby tak polecieć po bandzie i zaszaleć z 'Bill Mac' Kenzie' +Niobe?
Zawsze można się wycofać i wsadzić coś innego jak nie wypali...
Pozdrawiam Magda 
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Grażynko męczennica też fajna roślinka i kobea ... ale zdecydowałam się na powojniki i tylko muszę zdecydować które.
Magda na Billa już nikt mnie nie namówi
Toż to okropny chwast, nie do okiełznania i w dodatku sieje się niemożliwie.
Niobe fajny i mam go już od jakiegoś czasu na uwadze. Pewnie kiedyś pojawi się w ogrodzie. A Ty go masz ? Jak się sprawuje ?
Wytypowałam dwa Etoile V i Jakmanii. Ich kolory baaaardzo mi się widzą
Jeden z nich (jeszcze nie wiem który) wyląduje przy parasolce, a drugi, hm ... coś wymyślę 
Magda na Billa już nikt mnie nie namówi
Niobe fajny i mam go już od jakiegoś czasu na uwadze. Pewnie kiedyś pojawi się w ogrodzie. A Ty go masz ? Jak się sprawuje ?
Wytypowałam dwa Etoile V i Jakmanii. Ich kolory baaaardzo mi się widzą
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Judaszowiec wygląda już teraz imponująco
. Och jak strasznie spodobała mi się ta roślina
. Co do parasolki to masz rację, takie rzeczy są drogie i nie wiele osób je kupuje, rynek zbytu właściwie jest mikroskopijny. W każdym razie M ma smykałkę i bardzo mu gratuluję
. Fotki bardzo ładne pokazałaś
a ja zastanawiam się nad jedną rzeczą - widziałam ostatnio w sprzedaży wiśnię Kanzan ale wyglądała bardziej jak forma krzewiasta. Myślisz, że to możliwe ?? Muszę poczytać na ten temat
. Pozdrawiam
.
-
jol_ka
- 1000p

- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Wiolka pięknie wiosennie u Ciebie. Judaszowiec cudny
Parasolka rewelacyjna, powojniki będą na niej świetnie wyglądały. Etoile V. to trafny wybór
Kanzanka Ci już kwitnie?
Parasolka rewelacyjna, powojniki będą na niej świetnie wyglądały. Etoile V. to trafny wybór
Kanzanka Ci już kwitnie?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- alana

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
A ja tak cicho zastanawiałam się czy klematisa posadzisz pod parasolką, czy może jednak cos innego
Judaszowiec wygląda imponująco, aj zaczął się najpiękniejszy miesiąc roku (i jeszcze czerwiec).
Serduszka wytworzyła piękny krzaczek, uwielbiam te rośliny.
Wiolu, u mnie nie tylko ta werbena sobie nie radzi, ale wiele podstawowych roślin kiepsko rośnie, chyba najpierw z wodą, teraz z suszą wszystkie składniki z gleby odpłynęły. Już teraz też jest sucho, a u Ciebie deszcz sobie podlewa, szkoda, że do nas tylko jakieś plucie dociera.
Judaszowiec wygląda imponująco, aj zaczął się najpiękniejszy miesiąc roku (i jeszcze czerwiec).
Serduszka wytworzyła piękny krzaczek, uwielbiam te rośliny.
Wiolu, u mnie nie tylko ta werbena sobie nie radzi, ale wiele podstawowych roślin kiepsko rośnie, chyba najpierw z wodą, teraz z suszą wszystkie składniki z gleby odpłynęły. Już teraz też jest sucho, a u Ciebie deszcz sobie podlewa, szkoda, że do nas tylko jakieś plucie dociera.
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
- IzabelaS
- 500p

- Od: 15 cze 2010, o 23:21
Witaj, Wiolu. Trafiłam do Ciebie przypadkiem, widząc, że zaczynasz od róż. Ile tych róż! Jakie piękne, zadbane, widać rękę i tę znaną mi miłość do tych roślin.To widać na pierwszy rzut oka - wypowiadasz się o nich tak , jak o dobrych ludziach. I Twoja wiedza mi zaimponowała, znajomość odmian, ich bogactwo itd. Podoba mi się ten gąszcz kontrolowany w ogrodzie, uwielbiam takie klimaty. Będę do Ciebie zaglądać, a tymczasem zapraszam do mojego tajemnego ogrodu, w którym rosną łany róż, łany i jeszcze więcej. Iza.
- Tolinka

- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Wiolu parasolka no fiu,fiu śliczniusia ,a jak obrośnie to dopiero będzie widok
Ja mam Jackami i powiem ci że go uwielbiam ,to jest bezproblemowy clematis ,a ja lubię bezproblemowe rośliny 
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Mój Niobe od trzech lat praktycznie tylko wegetuje. No ale miejscówka i mnie nie zachęcałaby do starania się.tulipanka pisze:Wytypowałam dwa Etoile V i Jakmanii. Ich kolory baaaardzo mi się widząJeden z nich (jeszcze nie wiem który) wyląduje przy parasolce, a drugi, hm ... coś wymyślę
Z wytypowanych przez Ciebie mam oba. I oba są śliczne. Etoile wprost uwielbiam! Jackmanii nie zdominuje za bardzo tej przepięknej parasolki? Etoile w sumie też duża.
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Wiolu, piękne zdjęcia!!
Ta Wiśnia KAnzan jest cudna.Tulipanki, takie wyraziste,a te strzępiaste,,umm miodzio.Wzięły mnie te strzępiaste i to bardzo
Serduszka piękna.Moja przepadła
Ta Wiśnia KAnzan jest cudna.Tulipanki, takie wyraziste,a te strzępiaste,,umm miodzio.Wzięły mnie te strzępiaste i to bardzo
Serduszka piękna.Moja przepadła
- Karolcia
- Przyjaciel Forum

Wiolu,ja nie mam Niobe ale widziałam u koleżanki,pięknie wygląda.
Pozdrawiam Magda