Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka17
200p
200p
Od: 1 gru 2009, o 20:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, tulipany i hortensje. 15

Post »

:heja Wandziu twój ogród w ładnej arażacji,tak pięknie,co oglądam dech zapiera.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kuklik Flames of Passion cudny. Muszę się za nim rozejrzeć. Lubię takie w zdecydowanych kolorach ;:215
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Wando dzięki za nazwę żurawki. Zapisałam sobie Obsidian i Encore a Paprica nie bo myślałam że zapamiętam :;230 :;230 to przecież taka prosta nazwa. A potem nie mogłam sobie przypomnieć z tym to ja miałam tą nazwę skojarzyć :;230 :;230
Kuklik wyszedł bardzo efektownie na zdjęciu.

ps
musisz do mnie przyjechać z aparatem to może będę miała kilka ciekawszych zdjęć swojego ogrodu :uszy
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU zachwycam się kuklikiem, piękny i uroczy ;:108 a za żurawki też bym musiała się zabrać, ale poczekam za deszczem -- u mnie bardzo sucho.

:wit
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Wandziu! Zawsze zachwycam się Twoimi kwiatami, a dziś największą uwagę zwróciły kule! Są przepiękne, może przez to, że wyglądają tak delikatnie...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu naprawdę pięknego kuklika zostawiłaś ;:167 . U Ciebie bodziszki pod dębem kwitną , u mnie dąb ma towarzystwo fiołków białych jeszcze kwitnących.
Bodziszki to chyba za miesiąc będą :;230 . Wiosna łaskawa, może i jest, ale u mnie zdecydowanie za mało słońca, noce zimne i to wszystko wstrzymuje kwitnienia.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Tulipany między hostami fajny patent, muszę u siebie to zastosować, poza tym tulipany w cieniu to późniejsze kwitnie.
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Chinanit, ja myślę, że jesienią posadzisz sobie więcej tulipanków. One wszędzie cieszą, niezależnie od stylu ogrodu. Epimedium od Ciebie znalazło już godne miejsce pod moim dębem.
Witch, tawuła ma już chyba z 8 lat. Trzeba ją bez przewy formować, bo strasznie szybko odrasta.
Katja, a ja nie przycinałam rozchodników. W tym roku pierwszy raz. Zobaczymy, co wyjdzie. :D
Sweetdaysy, czosnki to też dobry pomysł, jednak ja wolę tulipany. Ale dzięki za pomysł :D
Tencia, dzięki wielkie :D Miło mi.
Koziorożec, piwonii nie mam Martusiu. A właściwie tylko jedną. Czekam więc na róże.
Tajka, bodziszki są super. Kiedyś ich nie znałam.
Chistinkrysia, ja sadzonkuję żurawki przez cały sezon i bardzo to lubię. ;:108
Kropelka, jedno rośnie, drugie nie - takie życie. Co oku jest inaczej, a więc ciekawie :D
Ewka17, miło mi, że oglądasz to, co tam sobie pomału tworzę ;:196
Jode, a ja widziałam Jolu jeszcze żółty kuklik. Prawdziwy rarytasik.
April, a pewnie, pewnie, że aparacik zabiorę.To mój niezbędnik :D
Leszczyna, to nic, że sucho. Szczepki żurawek można pobierać i sadzić w doniczkach. Nawet lepiej im będzie.
Renzal, niech więc żyją kule, zarówno żywe, jak i martwa natura. ;:215
DTJ, bodziszki to zależnie od odmiany. Te wczesne już kwitną, a na inne to jeszcze trochę trzeba poczekać. Ładne bylinki ;:108
Anym, tulipany (czy inne cebulowe) i hosty to świetne zestawienie. Zastosuj, a się przekonasz. ;:108

W niedzielę byliśmy z M na Lubelszczyźnie na zaproszenie Janusza-drozda i spotkałam się tam z wieloma forumowiczami. Pogawędki były fantastyczne, a Gospodarze to już w ogóle przeszli samych siebie.
Różne relacje znajdują się tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=630

Obrazek

Po powrocie zastałam taki oto widok. Zakwitł powojnik Guernsey Cream.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Czyli warto wyjeżdżać z domu, bo powroty są wspaniałe ;:138 piękny. Widziałam zdjęcia z Waszego wyjazdu.
U mnie Omoshiro złapał uwiąd, jestem podłamana. Miałam kupować więcej powojników, ale nawet włoski startuje od zera.
W ogrodniczym trafiłam na dostawę, więc zamknęłam oczy i poszłam dalej, szukać chemii dla ratowania mojego ulubieńca.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU zachwycasz się żółtym kuklikiem, na naszym bazarku wpadł mi w oko i też go mam ale jeszcze siedzi w donicy, szukam dla niego miejsca godnego, poza tym było bardzo sucho więc wzięłam na przeczekanie i doczekałam się dzisiaj deszczu, cały dzień spokojnie powoli pada -- słyszałam jak wszystko rośnie ;:306
Wandziu a wasze spotkanie u Janusza śledzilam i widziałam i troszkę zazdrościłam, ale odległość odemnie za duża ;:108

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Spotkania zazdroszczę.
Powojnik cudo. Czy on rośnie w miejscu lekko zacienionym? Wpisuję na listę planów zakupowych :lol:
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale fajnie :) Pozytywnie zazdraszczam forumkowego spotkania, widzę, ze wszyscy zadowoleni. A zdjęcie wykonane na fantastycznym tle :)
No i bardzo pięknie zakwitł Ci biały powojnik :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

nena08, ja już powojników nie kupuję. Mam kilka włoskich, ale i one nie kwitną rewelacyjnie. A wielkokwiatowe to już w ogóle do kitu. Jedynie ten Guernsey jest niesamowity. Ma paskudne warunki. W cieniu, sucho, nienawożony. A kwitnie co roku. Zupełnie nie mogę tego zrozumieć. One muszą lubić jakieś specyficzne warunki, których u nas Aniu niestety nie ma :(
leszczyna, no właśnie widziałam twoje wpisy w wątku lubelskim i liczyłam na to, że w końcu się zdecydujesz przyjechać. Krysiu, fajnie masz z tym swoim bazarkiem, że takie rarytasy ci się trafiają jak ten kuklik. No popatrz, a ja jeżdżę po renomowanych szkółkach i jeszcze takiego nie spotkałam. Czas więc zwiedzić bazarki.
Danio, powojnik ten rośnie w miejscu zacienionym, od północy, ale w zacisznym, obok tui. Miejsce ma suche i jałowe. A rok w rok kwitnie i nigdy nie miał uwiądu. ;:173
Kropelka, na spotkaniu było naprawdę fajnie. Zawsze tak jest, gdy ludzie mają o czym rozmawiać i dzielą wzajemnie swoją pasję.
----------------------------
Posadziłam ja sobie w donicy jednego liliowca. Tak eksperymentalnie. Nawet jeśli nie zakwitnie, to i tak dobrze wygląda jako trawka.
Obrazek

Marketowe różyczki z kapersów. Chudziutkie toto, ale żyją i niektóre nawet mają pączki :)
Obrazek

Jeszcze raz cudny bodziszek Maculatum Chatto.
Obrazek

Obrazek

Kwitną bergenie.
Obrazek

I tiarelle jak diamenciki, razem z niezapominajkami.
Obrazek

Obrazek

Serduszka wspaniała
Obrazek

Czosnki w pół-rozkwicie.
Obrazek

Floksy szydlaste
Obrazek

Ubiorek wiecznie zielony.
Obrazek

Hosty coraz większe :)
Obrazek

Żurawki Cherry Cola kwitnące na bordowo. Kwiatuszki jak maleńkie koraliki.
Obrazek

Obrazek

Rabata trawiasto-klonikowa
Obrazek

No i to samotne, zagubione maleństwo o wdzięcznej twarzyczce. Czyż nie jest wzruszające?
Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Wygląda na to, że przypadkowo też mam liliowce w donicy. Stella d'Oro, przeznaczona na rabatę z czerwonymi daliami, czeka, aż perz odrośnie na tyle, żeby dało się go wykopać. (M uznał, że uprawa glebogryzarką będzie równie skuteczna, jak widłami ;:124 .)
W pełni świadomie posadzę podobną, jeśli nie taką samą, hostę do donicy. Rozświetli mi cieniste wejście. Czy Twoją zostawiasz w donicy na zimę?
Coraz bardziej podobają mi się bodziszki, ale nie mam doświadczenia - dopiero pierwsze kwiatki mam u siebie - na Samborze.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wandziu, u mnie dobrze rośnie Sunset. Mam go już czwarty rok. Posadziłam go pd sosną prawie w czystym piachu. Myślałam, że jak ten daje radę to i inne będą rosły. Ze złudzeń wyprowadził mnie Multi Blue . Padł w roku posadzenia, odbił rok temu jednym badylkiem, a w tym dwoma. Jedynie Arabella zapuściła się wśród róż. Jak zakwitnie to się okaże gdzie rośnie ;:306
Lubię takie samotne maleństwa, które wyrastają w mało oczekiwanych miejscach ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”