Pomidory pod folią cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2

Post »

Sadzonki i do gruntu i do tunelu. A w tych pierścieniach to jakaś mieszanka byle czego, tak by tylko wyjałowić glebę z NPK by mieć ziemie startową do donic z pomidorami i pod fertygacje.
Awatar użytkownika
aniag78
200p
200p
Od: 7 sie 2013, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepiękne sadzonki! ;:oj

U nas dziś przeszedł orkan, czy tam już huragan... Tunel (wraz ze stelażem) wylądował u sąsiada (z którym nas dzieli ponad 4 metrowy żywopłot i ogrodzenie). Na szczęście nowo kupiony tunel okazał się twardą sztuką i popękał leciutko w dwóch miejscach gdzie ma rzepy. Reszta się nie dała pogodzie. Sąsiad wraz z sąsiadką przyciągnęli go z powrotem, wbili w ziemię i zabezpieczyli. Za to posadzone pomidory raczej muszę powymieniać, bo większość nie ma już liści :cry:
Jutro czeka mnie naprawa tunelu i liczenie strat (wywiało nam dwa okna w piwnicy, na szczęście w następnym tygodniu wszystkie idą do wymiany).
Kwiat jest uśmiechem rośliny.
Peter Hille
Niedaleko stoi dom...
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie przejmuj się . Pomidorki wymienisz a domek przetrwał więc jeszcze zdążysz na ten sezon. :wit
Awatar użytkownika
Dozer
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 15:38

Post »

aniag78 pisze:Przepiękne sadzonki! ;:oj

U nas dziś przeszedł orkan, czy tam już huragan... Tunel (wraz ze stelażem) wylądował u sąsiada (z którym nas dzieli ponad 4 metrowy żywopłot i ogrodzenie). Na szczęście nowo kupiony tunel okazał się twardą sztuką i popękał leciutko w dwóch miejscach gdzie ma rzepy. Reszta się nie dała pogodzie. Sąsiad wraz z sąsiadką przyciągnęli go z powrotem, wbili w ziemię i zabezpieczyli. Za to posadzone pomidory raczej muszę powymieniać, bo większość nie ma już liści :cry:
Jutro czeka mnie naprawa tunelu i liczenie strat (wywiało nam dwa okna w piwnicy, na szczęście w następnym tygodniu wszystkie idą do wymiany).

Współczuję, ja swój namiot foliowy obciążam czymś podobnym do krawężnika - 8 sztuk po 15kg. Sam namiot ma wymiary 3m x 8m x 2,5 wysokość. Ps. Z czego masz konstrukcję?

Ludki zaprawione w bojach z pomidorami, podpowiedzcie mi proszę co wybrać agrotkaninę 70g/m2 czy agrowłókninę 50g/m2? Chodzi mi tutaj o nie przypieczenie korzeni.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Pomidor marchewkowy i taki zamieszkał u mnie pod folią.Posadzony jednoosobowo,bo jest to samokończący ok.60 cm.wysokości.
Obrazek
Awatar użytkownika
aniag78
200p
200p
Od: 7 sie 2013, o 22:07

Post »

Dozer pisze: Współczuję, ja swój namiot foliowy obciążam czymś podobnym do krawężnika - 8 sztuk po 15kg. Sam namiot ma wymiary 3m x 8m x 2,5 wysokość. Ps. Z czego masz konstrukcję?
Konstrukcję mam z cienkich rurek (dokładnie nie odpowiem, bo się na tym nie znam, kupiony był przez internet). "Drzwiczki z beliczki" ale na jakieś 3-4 sezony wystarczy, dopóki nie odłożę na budowę szklarni.
Tunel był dobrze zakopany, naciągnięty i obciągnięty dwoma sznurami z wbitymi w ziemię śledziami namiotowymi (tyle, że dłuższymi niż standardowe). Tyle, że u nas susza, ziemia się sypie jak piach, także bez większego problemu go wyrwało. Dziś będzie na nowo obsadzany i chyba obłoże go dodatkowo płytami betonowymi.
Wiatr był straszny, dalsi sąsiedzi szklarnie mocowali pasami do ogrodzenia bo je przechylało :?
To zdjęcie zrobione przed naciągnięciem sznurków.
Obrazek

Legina bardzo ciekawy krzaczek, ciekawe jaki będzie miał owoc, marchewkowy? :D
Kwiat jest uśmiechem rośliny.
Peter Hille
Niedaleko stoi dom...
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

legina pisze:Pomidor marchewkowy i taki zamieszkał u mnie pod folią.Posadzony jednoosobowo,bo jest to samokończący ok.60 cm.wysokości.
A co to za wynalazek, wujek G nie zna takiego.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Pomidorki czerwone okrągłe o wadze ok.200-220 g.Nasionka zdobyczne z Majdanu. ;:333 ;:333 Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dla równowagi, moje aktualne pomidory.

Obrazek
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

ekopom - O jakiej równowadze tu mowa .Jak to ujrzałam to ,aż mną zachwiało :D .Moje ''już'' zaczynają kwitnąć w donicach ,a te w szklarni to fiu fiu... Będziesz może wysyłał pocztą swoje pomidory to bym chętnie kupiła pare kila :wink:
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Ekopom lubisz podnieść ciśnienie
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55

Post »

Ekopom ;:180 ;:180 ;:180 chyba trochę Ci zazdroszczę ...... ale tak pozytywnie:)
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 20:36

Post »

Wrzuce i ja swoje pomidorasy-troche było przy nich roboty ale teraz przy słonku roną aż miło
odmiana Esmira generatywna
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Widzę kawał dobrej profesjonalnej roboty wykonanej przez Ciebie,i sadziłeś sporo wcześniej niż ja,ale ryzyko się opłaciło.Ile tam masz rzędów,ile roślin Ci weszło i jak duży masz tunel. Esmirę swego czasu miałem.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

demeter ładnie to wyszło . Jak to w smaku się prezentuję.
Niestety panowie ale wczorajsza cena za pomidory to 30-28 /6kg w hurcie ,słaby popyt i mało optymizmu . Może będzie lepiej :roll: .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”