Pomidory pod folią cz.2
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
Sadzonki i do gruntu i do tunelu. A w tych pierścieniach to jakaś mieszanka byle czego, tak by tylko wyjałowić glebę z NPK by mieć ziemie startową do donic z pomidorami i pod fertygacje.
- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepiękne sadzonki!
U nas dziś przeszedł orkan, czy tam już huragan... Tunel (wraz ze stelażem) wylądował u sąsiada (z którym nas dzieli ponad 4 metrowy żywopłot i ogrodzenie). Na szczęście nowo kupiony tunel okazał się twardą sztuką i popękał leciutko w dwóch miejscach gdzie ma rzepy. Reszta się nie dała pogodzie. Sąsiad wraz z sąsiadką przyciągnęli go z powrotem, wbili w ziemię i zabezpieczyli. Za to posadzone pomidory raczej muszę powymieniać, bo większość nie ma już liści
Jutro czeka mnie naprawa tunelu i liczenie strat (wywiało nam dwa okna w piwnicy, na szczęście w następnym tygodniu wszystkie idą do wymiany).

U nas dziś przeszedł orkan, czy tam już huragan... Tunel (wraz ze stelażem) wylądował u sąsiada (z którym nas dzieli ponad 4 metrowy żywopłot i ogrodzenie). Na szczęście nowo kupiony tunel okazał się twardą sztuką i popękał leciutko w dwóch miejscach gdzie ma rzepy. Reszta się nie dała pogodzie. Sąsiad wraz z sąsiadką przyciągnęli go z powrotem, wbili w ziemię i zabezpieczyli. Za to posadzone pomidory raczej muszę powymieniać, bo większość nie ma już liści

Jutro czeka mnie naprawa tunelu i liczenie strat (wywiało nam dwa okna w piwnicy, na szczęście w następnym tygodniu wszystkie idą do wymiany).
Nie przejmuj się . Pomidorki wymienisz a domek przetrwał więc jeszcze zdążysz na ten sezon. 

aniag78 pisze:Przepiękne sadzonki!![]()
U nas dziś przeszedł orkan, czy tam już huragan... Tunel (wraz ze stelażem) wylądował u sąsiada (z którym nas dzieli ponad 4 metrowy żywopłot i ogrodzenie). Na szczęście nowo kupiony tunel okazał się twardą sztuką i popękał leciutko w dwóch miejscach gdzie ma rzepy. Reszta się nie dała pogodzie. Sąsiad wraz z sąsiadką przyciągnęli go z powrotem, wbili w ziemię i zabezpieczyli. Za to posadzone pomidory raczej muszę powymieniać, bo większość nie ma już liści![]()
Współczuję, ja swój namiot foliowy obciążam czymś podobnym do krawężnika - 8 sztuk po 15kg. Sam namiot ma wymiary 3m x 8m x 2,5 wysokość. Ps. Z czego masz konstrukcję?
Ludki zaprawione w bojach z pomidorami, podpowiedzcie mi proszę co wybrać agrotkaninę 70g/m2 czy agrowłókninę 50g/m2? Chodzi mi tutaj o nie przypieczenie korzeni.
- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
Konstrukcję mam z cienkich rurek (dokładnie nie odpowiem, bo się na tym nie znam, kupiony był przez internet). "Drzwiczki z beliczki" ale na jakieś 3-4 sezony wystarczy, dopóki nie odłożę na budowę szklarni.Dozer pisze: Współczuję, ja swój namiot foliowy obciążam czymś podobnym do krawężnika - 8 sztuk po 15kg. Sam namiot ma wymiary 3m x 8m x 2,5 wysokość. Ps. Z czego masz konstrukcję?
Tunel był dobrze zakopany, naciągnięty i obciągnięty dwoma sznurami z wbitymi w ziemię śledziami namiotowymi (tyle, że dłuższymi niż standardowe). Tyle, że u nas susza, ziemia się sypie jak piach, także bez większego problemu go wyrwało. Dziś będzie na nowo obsadzany i chyba obłoże go dodatkowo płytami betonowymi.
Wiatr był straszny, dalsi sąsiedzi szklarnie mocowali pasami do ogrodzenia bo je przechylało

To zdjęcie zrobione przed naciągnięciem sznurków.

Legina bardzo ciekawy krzaczek, ciekawe jaki będzie miał owoc, marchewkowy?

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A co to za wynalazek, wujek G nie zna takiego.legina pisze:Pomidor marchewkowy i taki zamieszkał u mnie pod folią.Posadzony jednoosobowo,bo jest to samokończący ok.60 cm.wysokości.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
ekopom - O jakiej równowadze tu mowa .Jak to ujrzałam to ,aż mną zachwiało
.Moje ''już'' zaczynają kwitnąć w donicach ,a te w szklarni to fiu fiu... Będziesz może wysyłał pocztą swoje pomidory to bym chętnie kupiła pare kila 

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ekopom lubisz podnieść ciśnienie
-
- 100p
- Od: 27 lut 2015, o 17:55
Ekopom
chyba trochę Ci zazdroszczę ...... ale tak pozytywnie:)

- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Widzę kawał dobrej profesjonalnej roboty wykonanej przez Ciebie,i sadziłeś sporo wcześniej niż ja,ale ryzyko się opłaciło.Ile tam masz rzędów,ile roślin Ci weszło i jak duży masz tunel. Esmirę swego czasu miałem.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
demeter ładnie to wyszło . Jak to w smaku się prezentuję.
Niestety panowie ale wczorajsza cena za pomidory to 30-28 /6kg w hurcie ,słaby popyt i mało optymizmu . Może będzie lepiej
.
Niestety panowie ale wczorajsza cena za pomidory to 30-28 /6kg w hurcie ,słaby popyt i mało optymizmu . Może będzie lepiej