Ogród zielonej
- masakra0888
- 200p

- Od: 5 paź 2014, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród zielonej
ale fajnie skomponowane rabaty spora kolekcja bukszpanów ja zaledwie mam 3 chyba
panuje lad i porzadek Pozdrawiam Serdecznie 
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szamanko nasiona kosmosu przywędrowały do mnie z nawiezioną ziemią i same się w ubiegłym roku wysiały.
Aneczko ja już w lutym wysieję werbenę, może będzie wczesna wiosna, jak w ubiegłym roku.
Na nią parapet musi się znaleźć, a w marcu na okno do garażu. Kosmos niestety jest bardzo zaborczy, większość siewek wyrzuciłam, a niektóre to były prawie krzewy z grubymi gałązkami, dusiły inne rośliny.
Sabino właśnie te moje z samosiejek, to były potwory. Nie zamierzam zostawić więcej niż jeden, dwa.
Gosiu dzięki, młode hortensje pewnie już w tym roku będzie widać z dalszej odległości. Obawiam się, że jak ślimaki przywędrowały i nie będzie mrozów, to mnie zjedzą.
Wokół mojej działki same niekoszone ugory, będzie tam ich wylęgarnia.
Aniu u mnie też przez pierwsze lata ślimaków nie było. Podejrzewam, że na dobrej glebie będą krzaczory,
chyba, że jakaś super odmiana, wtedy raczej mniejsze.
Konrad dzięki, próbuję jakoś ten ogród ogarnąć, z Waszą pomocą musi mi się udać.
Aneczko ja już w lutym wysieję werbenę, może będzie wczesna wiosna, jak w ubiegłym roku.
Sabino właśnie te moje z samosiejek, to były potwory. Nie zamierzam zostawić więcej niż jeden, dwa.
Gosiu dzięki, młode hortensje pewnie już w tym roku będzie widać z dalszej odległości. Obawiam się, że jak ślimaki przywędrowały i nie będzie mrozów, to mnie zjedzą.
Aniu u mnie też przez pierwsze lata ślimaków nie było. Podejrzewam, że na dobrej glebie będą krzaczory,
Konrad dzięki, próbuję jakoś ten ogród ogarnąć, z Waszą pomocą musi mi się udać.
-
limonkaa

- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Takie i u mnie były paskudy kosmosy , wysokie badyle i mało co kwiatów ,
nie będą u mnie też nigdy , nie spodobały mi się wcale
nie będą u mnie też nigdy , nie spodobały mi się wcale
Bożena
- cyma2704

Bożenko witam,
masz rację nie są piękne, takie przerośnięte. Jak tam floksy,
Twoje już kwitły u mnie.
Szamanko, dla Ciebie moje poziomki z siewu. Wysiałam w lutym, a to zdjęcie z sierpnia. Nawożone gnojówką z pokrzyw, owocowały do mrozów. W ubiegłym roku pojawiło się sporo samosiejek, które znajdą wiosną swoje miejsce.

Szamanko, dla Ciebie moje poziomki z siewu. Wysiałam w lutym, a to zdjęcie z sierpnia. Nawożone gnojówką z pokrzyw, owocowały do mrozów. W ubiegłym roku pojawiło się sporo samosiejek, które znajdą wiosną swoje miejsce.

Oooo!
jakie dorodne! I jaka ładna ta rabatka, apetyczna i estetyczna 
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,super Ci wyszły te poziomki,ja zawsze kupuję rozsadę na targu,może w tym roku też wysieję sama 
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Soniu, przyszła werbena
I ty mi mówiłaś, że nasionka mogą być zaśmiecone?? Kochana chowam się w głębokim dole wstydu, bo moje zebrane, przy tych twoich wyglądają jak plewy
podpowiedz mi jeszcze jak siać tą werbenę? Wprost do gruntu czy raczej najpierw na parapety?
podpowiedz mi jeszcze jak siać tą werbenę? Wprost do gruntu czy raczej najpierw na parapety?
- cyma2704

Szamanko to malutki jagodnik, rośnie tam pigwa, czarna porzeczka, pięć borówek amerykańskich i poziomki. To zdjęcie z 2013 roku, estetykę już trochę poprawiłam. Dołem posiałam trawnik, a skarpa pomału obrasta trzmielinami i floksami szydlastymi.
Marto to był kolejny eksperyment, bez problemu wzeszły i urosły. Nasiona niewiele kosztują, a mogłam w nowym domu na parapetach ustawić.
Sabinko ja dziś posiałam, stoi na parapecie w domu.
W ubiegłym roku jedna partia nie wzeszła,
dopiero jak wysypałam ziemię na grządkę, to tam wykiełkowała w maju. Drugą posiałam po połowie lutego i były ładne siewki. Popikowane i zahartowane, w maju znalazły się na grządce. Te z gruntu kwitły prawie miesiąc później.
Marto to był kolejny eksperyment, bez problemu wzeszły i urosły. Nasiona niewiele kosztują, a mogłam w nowym domu na parapetach ustawić.
Sabinko ja dziś posiałam, stoi na parapecie w domu.
- Anuleczka
- 500p

- Od: 25 sty 2015, o 20:27
O matko! jaki cudny ten ogród. A hortensje i tulipany mnie oczarowały. kiedy moje tak będą kwitły. Pozdrawiam słonecznie.
- Mariolcia1962
- 1000p

- Od: 25 wrz 2013, o 18:43
Soniu patrzę na te Twoje okazy Hortensji i zastanawiam się czy moje kiedyś będą tak kwitły .
Jestem już wielbicielką Twojego ogrodu
.
Jestem już wielbicielką Twojego ogrodu
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Pozdrawiam Mariola
- cyma2704

Aniu dziękuję.
Cudze ogrody zawsze wydają się ładniejsze, a rośliny szybciej w nich rosną.
Masz już tak pięknie zagospodarowany teren, duże drzewa, dorodne rośliny, że tylko pozazdrościć.
Taka hortensja na pniu to moje marzenie, wiosną przytniesz i będzie miała kilkanaście kwiatów.
Tulipany nie wymagają wiele wysiłku, a najbardziej ze wszystkich cebulowych cieszą wiosną. 
Mariolu miło mi, dziękuję.
Hortensje ogrodowe bardzo szybko zadomawiają się w ogrodach. Moje niespecjalnie zadbane, bo jak sadziłam, to jeszcze nie mieszkałam. Byłam kompletnym laikiem ogrodowym
i nie przejmowałam się nimi specjalnie, wsadziłam i rosły. U Ciebie widziałam chyba piękną drzewiastą.
Mariolu miło mi, dziękuję.
- Krychna

- Od: 23 mar 2010, o 19:27
Soniu
Ja ja lubię kosmosy,piękna u Ciebie ta kępka
to takie urocze kwiatki i miałam je do tamtego roku,a na wiosnę się nie pojawiły, podejrzewam,że młode wcięły ślimaki
muszę koniecznie wysiać w tym roku,pod koniec lata przylatywały do nich szczygiełki,często wieczorami obserwowaliśmy to zjawisko.
Piękna rządka poziomek,ja przyniosłam sobie takie polne, rozrosły się bardzo,że zrobiłyśmy z moimi dziewczynkami taki kwadrat 2 na 2 cały wysadzony poziomkami, owocowały całe lato i ten smak i aromat mniam. Pozdrawiam cieplutko.
Ja ja lubię kosmosy,piękna u Ciebie ta kępka
Piękna rządka poziomek,ja przyniosłam sobie takie polne, rozrosły się bardzo,że zrobiłyśmy z moimi dziewczynkami taki kwadrat 2 na 2 cały wysadzony poziomkami, owocowały całe lato i ten smak i aromat mniam. Pozdrawiam cieplutko.
- cyma2704

Krysiu ja też w 2013 zostawiłam dla ptaków, ale chyba mało zjadły, bo wiosną pieliłam setki siewek.
Poziomki są łatwe i wdzięczne w uprawie. Moje dorosłe dzieci lubią je jeść prosto z krzaka.
Większość ogrodników nie kocha zimy, ale jest taka pora roku w ogrodzie, więc trzeba ją pokazywać.
Rok 2012

2013

2015

Większość ogrodników nie kocha zimy, ale jest taka pora roku w ogrodzie, więc trzeba ją pokazywać.
Rok 2012

2013

2015

- Andzia84
- 1000p

- Od: 23 sty 2014, o 15:51
Soniu nie korci Ciebie, żeby zlikwidować troszkę trawnika na środku?
Mnie by korciło
Nie, no żartuję-cudnie masz, elegancko
Na tych fotkach widać jak tuje już Ci podrosły i poszerzyły się
Oj kiedy ja się takich doczekam 
Na tych fotkach widać jak tuje już Ci podrosły i poszerzyły się
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- zuzola11

- Od: 14 sty 2013, o 10:36
Soniu jaką odmianę tui , masz posadzoną wzdłuż siatki ?
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;