Nasz wymarzony ogródek. Zosia i Andrzej! - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p
Od: 6 maja 2007, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko wczesną wiosną trzeba dobrze spryskać ziemię i rośliny, . Miedzian zabezpiecza rośliny przed rozwojem grzybni.Może u Ciebie jest cieplej niż u nas [-15st.].Przycinam zawsze jesienią ,a na wiosnę tylko maleńkim cięciem pobudzam ich do życia[1-2mm].Z początkiem wiosny ja podsypuję mieszanką hydrocomlexu i azofoski.Róża nie powinna dostawać wody na liście ,bo z tego dostaje mączniaka .Na wiosnę skróć tą różę do 4 oczek nad ziemią ,jeżeli nie ma innej przyczyny uschnięcia ,to powinna odbić .Przepis na nawóz na str.6.Z nadmiaru nawozu też możesz sobie zniszczyć rośliny . ;:32
Pozdrawiamy - Zosia i Jędruś!!!
Spis wątków
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Dziękuję za odpowiedz. Dostosuję się do rad, nie mam dostępu do obornika czy mogę zastosować suchy nawóz bydlęcy lub kurzaniec , z pokrzywami nie będzie problemu rośnie ich bardzo dużo. Róże przytnę na 4 oczka, a jak postępujecie z różami pnącymi chodzi mi o ich przycinanie. Do tej pory nie wiedziałam ,ze róże pryska się miedzianem ,a czy można w zamian zastosować Bravo też ma działanie na zarazę ziemniaczaną.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zosiu - skarbie, chętnie wymienię się z tobą sadzonkami pelargonii. Ja obecnie mam tylko rabatowe - czerwone - w tym roku były śliczne. A ja chętnie rozmnożyłabym sobie pnącą -bluszczolistną - bo takie u ciebie na fotce widziałam. Chodzi mi o kolor biały dla kontrastu, albo czerwony.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Reniusiu ja mam piękny róż aż wchodzący we wrzos .Kolor jest przepiękny , nie widziałam u nas takich i sadzonki się przyjęły . Masz jak w banku pewne . Zgłosisz się do Imexu
Spis wątków
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No strasznie się cieszę - a o ten Imex pisałam do ciebie na PW ;:11
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Dorotko kurzeniec jest bardzo mocnym nawozem i można spalić rośliny podlewając nieodpowiednio rozcieńczonym. Suchy obornik krowięcy może być ,bo jak go zalejesz wodą ,to ma tą samą moc .Jak sadzisz róże to daje się na spód dołka trochę suchego obornika . On powoli się rozkłada , a różyczki pięknie rosną i kwitną .Pnące też tnę [40-60-80cm] co sezon podwyższam wysokość cięcia .Wtedy nie ma takich wysokich kikutów ,a są gęste , dużo jest kwiatu i też rosną wysokie .
Spis wątków
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Dorciu pierwszy oprysk to miedzian ,bo zabezpiecza rośliny przed chorobami . Bravo stosuje się jak rośliny są chore , przynajmniej ja tak stosuję .
Spis wątków
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Zosiu dzięki teraz wydaje mi się ,że już wszystko wiem o różach, a po drodze tyle błędów robiłam, to dziw ,ze kwitły jedne ładniej drugie gorzej. Moja biała róża ma tylko 2- teraz nazwę brzydko kikuty, biedna przez moje nieudolne cięcie nie rozkrzewiła się rośnie u mnie już 5 lat.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

andriu53 pisze:Jeśli masz możliwość zrobienia gnojowicy ,to sobie zrób [opis jest na str. 6] i rozcieńczaj tak jak podałam . Po tygodniu zobaczysz już efekty . ;:84
Zosiu dzięki za odpowiedż, tylko jeszcze mi powiedz jak mam rozumieć pojęcie "czysty obornik" :?:
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Jak miło jest zimą powspominać wiosnę i lato

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
reniazt-zobacz jak w lipcu były róże ścięte
Obrazek
a za miesiąc już tak wyglądały
Spis wątków
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosia - takie fotki zimą - to raj. Strasznie podoba mi się ta wyspa- rabata pośrodku ogrodu. Sprawia to super wrażenie. A u ciebie takie też śliczne te rododendrony. Czy ich nie atakują opuchlaki?. ;:88
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Reniu zobacz jak były ścięte róże na początku lipca ,a za miesiąc jakie było już kwitnienie . Nie bój się ciąć bo Ty je wtedy odmładzasz i pobudzasz do wypuszczania nowych pędów [2 ostatnie zdjęcia ]. Nic z tych owadów mi się nie trafiło , oprócz chrząszczy,była tego cała plaga.Na drugim zdjęciu od góry widać kawałek tej pelargonii różowej .Zobacz czy Ci się podoba kolor .
Spis wątków
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Jak miło się zrobiło. Coraz trudniej doczekać wiosny. Trzecie zdjęcie od dołu super. :P
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosia - to faktycznie śliczny, niepowtarzalny kolor. Ja takiego koloru chyba jeszcze nie spotkałam u pelargonii. ;:8
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
Maria_F
200p
200p
Od: 4 cze 2007, o 15:12

Post »

Witajcie !

Co tam u Was słychać ? Jak roślinki się mają?... A pelargonie w "luksusowym hotelu" :?: :D Czekam na wiosnę z utęsknieniem. Wy pewnie też :lol:

Cieplutkie pozdrowienia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”