Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Post »

Kiełkuję paprykę (i inne) w plastikowej jajcarce z naklejonym na wierzchu paskiem papieru samoprzylepnego, na którym mam spisane potrzebne informacje. Tworzy się mini-szklarenka, w poszczególnych gniazdach jest bawełniany wacik spryskiwany wodą.
Kilka takich szklarenek zostawiam na 24-72h w piekarniku przy włączonej żarówce (panuje tam wtedy stała temp. ok. 24 stopni C). Polecam, w ten sposób szybko i w miarę równomiernie skiełkowały mi pomidory i papryki.

Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuje wszystkim którzy odpowiedzieli na mój apel ;:180 tysonka wszystko jest jasne ale: w jakiej temperaturze są trzymane? A te waciki to jakie? Ja nie mam żadnych :| posługuje się chusteczkami higienicznymi. Najbardziej interesuje mnie temperatura w jakiej ma stać i stopień nawodnienia. Powiem jak Ja To robię. Mam pudełko tak na oko 6x10, wysokość 4cm, zamykane od góry, dno ma jakieś otwory. Kładę w środek wilgotną chusteczkę i kładę na To nasionka. Wietrze co jakiś czas. Ale temperatura nie wiem jaka czy To musi być w środku tego pojemnika czy wystarczy określona otoczenia.
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja moje spodki stawiam na kaloryferze, papryka potrzebuje w trakcie kiełkowania z tego co kojarzę temp. ok. 25 stopni Celsjusza, więc na grzejniku jest w sam raz.
Nasionka wykładam na płatki kosmetyczne - w sprzedaży są okrągłe i prostokątne, dostaniesz je w każdej drogerii. Ja używam okrągłych. W trakcie zwilżania woda nie rozpadają się tak jak chusteczki.
Jeśli chodzi o stopień wilgoci - spryskuję tyle, ile wchłoną waciki. Dodatkowo przykrycie drugim spodkiem trzyma wilgoć - dziś np. w ogóle nie musiałam spryskiwać.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Bobej na chusteczkach próbowałam ,ale szybko tracą wilgotność jak dla mnie. Kupuję zwykłe waciki kosmetyczne ( takie okrągłe) - przydają się na cały sezon bo zawsze coś jest do skiełkowania.
Ja akurat do kiełkowania używam styropianowej tacki ( byle nie taka z dziurkami np. po mięsie) , taśmą dwustronną przyklejam na spód waciki , nad wacikami na brzegu piszę nazwę odmiany. układam nasiona , nalewam wody tak,żeby waciki nasiąknęły i przykrywam wszystko folią spożywczą , albo aluminiową ...z czego w aluminiowej robię kilka dziurek od góry , a spożywczą po prostu co jakiś czas odkrywam i lekko wietrzę.

Tacki stoją na kaloryferze :)
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Czytam Wasze posty i postanowiłam dłużej nie czekać tylko wysiać swoje chili. Skiełkowało jak trzeba a ja dzisiaj objeździłam "Kraków, Maków" w poszukiwaniu świeżej ziemi, i nie ma. Wszędzie zeszłoroczna. Czy kupiliście już podłoże a jeśli tak to gdzie?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Sudzio
50p
50p
Od: 31 lip 2013, o 11:11

Post »

A nie może być ziemia z zeszłego roku ? I jaka proporcja i jaka ziemia jest najlepsza do takich siewek papryk i pomidorków ? ;)
Pozdrawiam Sudzio ;)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jeśli na rynku brak jest świeżych podłoży najpewniejszym zakupem jest tort odkwaszony. Dobrze jest też zakupić perlit i domieszać do torfu w ilości 1 litr perlitu na 20-50 l torfu. Zastosowanie jednak czystego torfu wymaga nawożenia najlepiej w formie fertygacji .
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Moje chilli NN do faszerowania dziś sieję do ziemi, próbowałam kiełkowania papryki na wacikach ale wracam do poprzednio stosowanej metody.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Czy możesz napisać co Cię zniechęciło do tej metody?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

forumowicz
Jeśli na rynku brak jest świeżych podłoży najpewniejszym zakupem jest tort odkwaszony. Dobrze jest też zakupić perlit i domieszać do torfu w ilości 1 litr perlitu na 20-50 l torfu. Zastosowanie jednak czystego torfu wymaga nawożenia najlepiej w formie fertygacji .
Jak zastosować fertygację w uprawie doniczkowej ?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Dowody podlewanej dodajesz nawozy, ale w uprawie doniczkowej trzeba dokładniej dozować nawóz, aby nie zasolić.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

To ja dopiszę jeszcze mój sposób na kiełkowanie nasion :)

Waciki kosmetyczne umieszczam w jakimś małym plastikowym spożywczym pojemniku (typu Tupperware), sprykskuję dosyć mocno wodą potem wykładam na to nasionka, zamykam wieczko i stawiam na pokrywie od akwarium (jest ciepła od świetlówek pod spodem :) )
Raz lub dwa razy dziennie otwieram dla przewietrzenia, sprawdzenia wilgotności wacików i z czystej ciekawości czy coś już wykiełkowało :)

Jest to moim zdaniem najlepsze miejsce, bo kaloryfer to jednak czasem za gorący, czasem za zimny... a tu stała temp. :)
Sudzio
50p
50p
Od: 31 lip 2013, o 11:11

Post »

A lepszym sposobem nie będzie wrzucenie nasionek od razu do ziemi ? Ja tak robiłem w zeszłym roku i nasionka kiełkowały jak szalone ;:224
Jak wy to robicie z tymi wacikami ? Nasionko wykiełkuje i od razu do ziemi ? Jaki to ma cel ? :uszy
Pozdrawiam Sudzio ;)
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Kiełkowanie nasion na wacikach przydaje się szczególnie przy baaardzo ostrych odmianach, które potrafią czasem i miesiąc kiełkować... W ziemi łatwiej o przelanie i przegnicie nasionka w tak długim czasie i jeśli tak się stanie to nawet nie będziemy o tym wiedzieć, tylko bez sensu będziemy marnować czas wpatrując się w ziemię i miejsce na parapecie na doniczkę z której i tak nic nie wyrośnie :)

A tak na waciku jak z nasionka wyjdzie kiełek i ma już ze 2-3mm to przekładamy go do ziemi i wówczas mamy 99% pewność, że coś z tej ziemi nam wyrośnie :D
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Świetnie to wyjaśniłaś Dziunia87 ;:333

Dodam jeszcze, że waciki są sterylne w przeciwieństwie do ziemi, więc nasionom nie grozi infekcja . Poza tym ziemia zawiera nawozy, które utrudniają kiełkowanie.
Metoda ma sens oczywiście tylko do niektórych nasion. Albo trudno kiełkujących albo wyjątkowo cennych czy starych nasion.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”