Ogród w sercu Borów

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w sercu Borów

Post »

Witaj Tereniu
Na pelargonie już zacieram ręce ;:306 , super, dodatkowo już ukorzenione. Tereniu, coś mi się wydaje, że Ty mi całkiem szybko powiększysz kolekcję, teraz sobie przypomniałam, że Jagódka też jakąś chciała mi dać (ale Ona teraz ma inne sprawy i niech tak będzie bo zdrowie syna najważniejsze). Ewunia(terlica) pyta ile mam pelargonii, ale jak w takim tempie będą przybywać to się nie doliczę.
Tereniu napisałaś jak wyglądają te pelargonie dla mnie, a jak będą jeszcze nazwy odmian to będzie super. Będę miała teraz też o kolorowych liściach, bo na chwilę obecną to mam tylko jedną, jedna się ukorzenia. Widziałam u kogoś na forum o kwiatach jak małe tulipany, ale taka to pewnie trudno zdobyć. Mam też od jednej z forumek 3 szt, które teraz każdego dnia podglądam i proszę aby się ukorzeniły bo bardzo mi na nich zależy. Z tymi od Pana Bolesława to mała porażka; na 9 szt ukorzeniły się 4 (chyba zbyt młode szczepki mi przysłał, takie z wierzchołka, a u mnie lepiej ukorzeniają się jak są lekko zdrewniałe)
Twój nowy paprotkowy nabytek pooglądam u Ciebie.
Wiesz, pomyślałam dzisiaj, że gdyby M zabudował mi ten teren za altanką to też byłoby sporo miejsca na takie jesienno-wiosenne kwaterowanie roślin, tam zmieściłyby się wszystkie fuksje i mogłabym dłużej podziwiać ich piękno, a tak stoją już w piwnicy. Jutro będę dzielić dzielżany i za dobry tydzień będą u Ciebie. Szałwia zaczyna podnosić kwiatostany i już wiem że na tarasie to się nie zmieści, gdzie ja mam z nią iść, chyba do salonu ;:306
Pozdrawiam Cię, pa
Ula
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agnieszko
Gdy taras nie był zabudowany, to mogłam tam mieć rośliny przez cały sezon, ale jak silniej powiało to musiałam przywiązywać, bo się wszystko przewracało. Ucieszyłam się gdy M zabrał się za zabudowywanie. Korzystam z takiej jego wersji pierwszy sezon i bardzo jestem zadowolona, tym bardziej że mogę wychodzić bezpośrednio z salonu. Aż chciałoby się mieć taki duży ogród zimowy, ale nie stać nas na to. Ale cieszę się z tego co mam, bo to ułatwia mi ochronę roślin przed chłodem. Miło posiedzieć wśród kwiatów, wypić kawę i regenerować siły.
Pozdrawiam Cię, życzę jutro dobrej pogody
Ula
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Ulka niestety nie ma nazw odmianowych pelargonii,będziesz musiała próbować ustalić je po zakwitnięciu może się uda.
Pozdrowionka.Miłej niedzieli.Teresa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Tereniu
No szkoda :( że nie ma nazw, ale się nie ma czym martwić, jak sama nazw nie ustalę, to miłe "forumki" pomogą
Terenu, dzisiaj sporo zrobiłam w ogrodzie, posadziłam dzielżany na nowe miejsce i tojad ten właśnie od Ciebie
Pokazuję go , bo to Twój ulubiony kolor.
Obrazek
teraz będzie bardziej wyeksponowany. Przesadzałam też inne i tak zleciał cały dzień.

Po powrocie z ogrodu zaczęłam robić szkice motyli, ja tylko na papierze, a potem artysta metaloplastyk wykona je z metalu. Będzie nowa ozdoba na nowy sezon
To jeden z wielu, które przygotowuję, u pozostałych muszę jeszcze dopracować kolorki
Obrazek

Dzisiaj zakwitł hibiskus, pąków jeszcze sporo, ale czy te też zakwitną
Obrazek

Dzielżany dla Ciebie są już w doniczkach, winnik zmienny też i za tydzień będą u Ciebie.
Pozdrawiam i również miłej niedzieli
Ula
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anetko
cały "Krasnokwiat Katarzyny"wygląda ot tak
Obrazek

Mam go już sporo lat i każdego roku ładnie kwitnie, teraz ma pięć takich pędów kwiatowych.
Obrazek
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uleńko - witaj niedzielnie ;:196 . dziękuję za mile , ciepłe słowa względem syna - jest już w domu , ale wymaga stałej opieki przy wszystkich czynnościach . Gips dalej na obu nogach - no i opatrunek na całej głowie . Zmieniam , stosując Octenisept i nakładam Octenilin w żelu - oraz robię iniekcje .
Dziękuję za roślinki ;:196 ...ale chyba dopiero na wiosnę odbiorę od Tereni .
Pozdrawiam z całego ;:167 niedzielnie - jest tak ciepło , niczym latem .
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jagódko
Miło mi, że znalazłaś czas, aby napisać. Dobrze, że masz syna w domu, to zupełnie inaczej niż w szpitalu. W domu chory szybciej regeneruje siły, zwłaszcza pod troskliwa opieką. Życzę aby Twój syn szybko wracał do zdrowia. O roślinki się nie martw, u Tereni im dobrze, na pewno się nimi zaopiekuje. U nas zarówno wczoraj jak i dzisiaj cały dzień ponury i mglisty, ale ciepło 10 st. Dzisiaj po południu lekko popadało i nawet kilka razy zagrzmiało, gdzieś w oddali przeszła burza, aż nie wierzyłam bo przecież to już październik. Ciekawa jestem jak sobie dajesz radę w ogrodzie i z tymi wszystkimi pojemnikowymi. Ja jeszcze mam sporo do wnoszenia. Na wiosnę poproszę Cię o sadzonkę pelargonii o pełnych kwiatach, a w zamian mogę wybrać coś ze swoich.
Pozdrawiam Cię,
Ula
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

Ula u mnie wczoraj była burza, około 18,grzmiało i waliło,aż się chałupa trzęsła i tak trochę ponad dwie godziny. Kot ze strachu leżał spłaszczony na schodach. Bardzo boi się hałasu.
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewuniu
U nas tylko kilka razy zagrzmiało i spadło niewele deszczu. Burza tej porze to nie pamiętam żeby była.
Pozdrawiam, miłego dnia
Ula
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Uleńko podziwiam szkic ;:oj masz talent ;:108 i z wielką niecierpliwością czekam na efekt końcowy, będzie naprawdę piękna ozdoba. Możesz zdradzić ile metaloplastyk bierze za takie cudo?
Krasnokwiat- piękny ;:215
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Uleczko gratuluję talentu ;:138
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mój "Krasnokwiat Katarzyny" jeszcze nie kwitł. Ale z tego, co widzę warto poczekać. Czy możesz mi Uleńko podpowiedzieć, jak się nim opiekować?
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu(anym)
Cieszę się, że szkic motyla Ci się spodobał. Zrobiłam jeszcze 6 innych, ale jak się okazało to w domu nie ma kredek. Nie wiem jaka będzie cena za 1 szt. i jeszcze nie zdecydowałam, które szkice posłużą za wzór. Mam jeszcze pomysł na mniej skomplikowane wzory, ale jak będę miała już zrobione to pokażę. W ubiegłym roku, w okresie zimy wyhaftowałam motyle. Nie wiem co mnie tak natchnęło na takie motywy, może pobyt w motylarni, którą we Wiedniu odwiedzałam już trzy razy i wiele lat temu też w Danii.
Krasnokwiat w okresie kwitnienia wygląda ciekawie, nawet zawiązuje nasionka. Czasami je wysiewałam, a na młode roślinki zawsze są chętne osoby.
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię Alu
Myślę, że każda z nas jest utalentowana. Przeglądając wiele wątków widzę piękne dekoracje w ogrodzie, piękne wianki, ciekawe roślinne aranżacje i wiele pięknych rzeczy. Chociaż czasami jest tak, że na rozwijanie swoich zainteresowań nie zawsze mamy czas. Zwłaszcza nadchodzące długie wieczory warto wypełnić sobie dodatkowym zajęciem, aby czas do wiosny upłynął szybciej.
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię Aniu (sweety)
Mój krasnokwiat ma już sporo lat, ale nie pamiętam ile. Cały czas stoi przy południowym oknie na szafce przy parapecie ale słońce bezpośrednio na niego nie świeci, ponieważ na oknie jest firanka. Dodatkowo przed bezpośrednim słońcem chronią go pędy winogron, które częściowo zasłaniają okno. Wnioskuję z tego, że odpowiada mu światło rozproszone. W okresie lata podlewam wtedy, kiedy już podłoże jest suche. Odżywki dostaje niewiele, bo nie pamiętam o nim. W zimie stoi w tym samym miejscu, tylko podlewam bardzo skromnie. W ciągu roku, może 2-3 razy przemywam liście i to właściwie wszystko. Już mu obiecałam, że na wiosnę dostanie nową doniczkę i świeże podłoże. Należy mu się, ponieważ w ubiegłym roku były 4 pędy kwiatowe, a teraz jest ich pięć.
Pozdrawiam, Ula
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”