Mam nadzieję, że reszta storczyków koleżanki trafi do Ciebie jak najszybciej i że będą miały szansę na nowy początek!
Tropiki (triki)
Re: Tropiki (triki)
Wiem, wiem Janeczko... Chociaż dziwię się trochę. Rozumiem, że można nie być pasjonatem roślin, ale jak widzi się roślinę w tak opłakanym stanie, to wypadałoby trochę sie zainteresować, lub popytać w kwiaciarni, jak się kupuję następną. Mama mojego N. dostała phalaenopsisa na prezent i nie wiedziała kompletnie nic na temat uprawy storczyków. Po pewnym czasie przesadziła go w normalną ziemię. Gdy to zobaczyłam doznałam szoku. Kupiłam jej podłoże i nawóz do storczyków i wszystko wyjaśniłam. Nawet nie wiedziała, że storczyki muszą mieć inne podłoże... Teraz roślinka wypuściła pędzik.
Z kolei mój dziadek, dopiero niedawno pokochał storczki, ma na razie dwa, i mimo sędziwego wieku, zainteresował się na tyle, że sam przejrzał książki na temat uprawy i dokładnie pamięta wszystkie moje rady. Czasami nawet mnie zagina...
Jak to się zwykło mawiać: dla chcącego nic trudnego.
Mam nadzieję, że reszta storczyków koleżanki trafi do Ciebie jak najszybciej i że będą miały szansę na nowy początek!
Pozdrawiam,
Marta
Marta
Martuś, pewnie nie wszyscy są tacy dociekliwi jak my
Domyślam się, że najgorzej mają te storczyki, które trafiają do solenizantów czy jubilatów etc. zamiast wiązanki.
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Mariusz3357
- 1000p

- Od: 10 paź 2011, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam nadzieje że uda Ci się go uratować
Na twoim miejscu wsadziłbym go do worka albo reklamówkę na niego nałożyć i zawiązać i wietrzyć co kilka dni i spryskiwać,takim sposobem uratowałem Philadelphie która wypuściła dzięki takiej reanimacji 2 listki. 
Pozdrawiam Mariusz3357
Mariusz, namiocik ma zapewniony oczywiście, tylko nie wiem, czy w którymś momencie nie przedobrzę. Bo kto choć raz reanimował storczyka, wie o czym mówię... 
Z pozdrowieniami - Janka
-
Callanthe
- 1000p

- Od: 19 mar 2013, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Janeczko pięknie prezentuję się teraz ten storczyk pierwszy po 6 tygodniach
Nabrały listki trochę turgoru
Super się prezentuje, na pewno się odwdzięczy za uratowanie pięknymi kwiatami
A drugi na pewno wyjdzie na prostą
Trzymam kciuki za niego i wierzę, że mu się uda! 
A drugi na pewno wyjdzie na prostą
Dzięki Pati! 
Z pozdrowieniami - Janka
- busybees
- 100p

- Od: 21 lip 2010, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja tez trzymam kciuki, uda sievz pewnoscia w koncu maja doswiadczonego opiekuna 
Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
Hej hej gianna
Nie wiem czemu, ale ten reanimek w kuli kojarzy mi się z... dorodnym kokosem
Mogli by je tak sprzedawać, bo wygląda to świetnie
Nie wiem czemu, ale ten reanimek w kuli kojarzy mi się z... dorodnym kokosem
Wiesz Tomek, że wróciłam do mojego wpisu z reanimkiem? Zabawne skojarzeniefurious pisze:Hej hej gianna![]()
Nie wiem czemu, ale ten reanimek w kuli kojarzy mi się z... dorodnym kokosem![]()
Podejrzałam go dziś, wydaje mi się , że wypuszcza basal keiki i korzenie. A co do Twojego wpisu w wątku Karnovej-myślę że: reanimujemy nie z choroby (naszej)
Z pozdrowieniami - Janka
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Janeczko no w Twoim przypadku nie było wiele do stracenia, te storczyki zostały Ci ofiarowane, więc i Ty możesz sie sporo na takim doświadczeniu nauczyć
ale gdybym miała świadomie takiego kupić to nie.. oj, nie.. ;)
gianna wyzwania powiadasz... no coś w tym jest. Tym bardziej trzeba Was podziwiać i trzymać kciuki 
Do reanimacji storczyków nie kupuję!!! Ale jeśli jakiś bidulek trafi do mnie, na pewno spróbuje ratować. Tym bardziej będę ratować, jeśli przydarzy się coś storczykowi z mojej kolekcji.
Ania, masz rację, że na tych darowanych wiele się nauczyłam. Gdybym teraz musiała podjąć reanimację moich roślinek, wiem przynajmniej jaką ścieżką pójść.
Za to lubię kupić roślinki nie kwitnące i czekać na pierwszy pęd.
Ania, masz rację, że na tych darowanych wiele się nauczyłam. Gdybym teraz musiała podjąć reanimację moich roślinek, wiem przynajmniej jaką ścieżką pójść.
Za to lubię kupić roślinki nie kwitnące i czekać na pierwszy pęd.
Z pozdrowieniami - Janka
Z pozdrowieniami - Janka