A przesyłki super od Superforumowiczek!!!
Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy
- anastazja B
- 1000p

- Od: 3 mar 2013, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy
Pacynko bardzo ciekawie wymyśliłaś rabatkę z miejscem do odpoczynku, płoteczek super - niby mały a jaki efekt
jak przyjdzie lato będzie tam na pewno uroczo. Sadzik robi wrażenie, lubię takie duże przestrzenie , ja mam każde miejsce prawie wyliczone,żadna rabatka ani większa roślina się już nie zmieści a u Ciebie to dopiero są możliwości...
Pacynko będzie u Ciebie bardzo kolorowo jak wszystko zakwitnie. Miejsce do wypoczynku ze stolikiem bardzo sympatyczne. Z przyjemnością można tam wypić poranną kawkę. Miłej środy!
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.
H. Jackson Brown
H. Jackson Brown
- katevalley
- 200p

- Od: 17 kwie 2013, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie, jak wykopać kosaćce, żeby ich bulw nie uszkodzić i czy nie ma problemu z przesadzeniem ich w maju... bo tam gdzie chcę zrobić rabatkę to właśnie kosaćce rosną a nie chce ich w swojej kompozycji, bym je przesadziła w inne miejsce... jak to zrobić?
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szpadel i walić jak popadniekatevalley pisze:No właśnie, jak wykopać kosaćce, żeby ich bulw nie uszkodzić i czy nie ma problemu z przesadzeniem ich w maju... bo tam gdzie chcę zrobić rabatkę to właśnie kosaćce rosną a nie chce ich w swojej kompozycji, bym je przesadziła w inne miejsce... jak to zrobić?
- katevalley
- 200p

survivor26 - a to mnie pocieszyłaś, bo teściowa chyba nie byłaby zadowolona gdybym jej zniszczyła ....
Przy sadzeniu irysów odwalać najstarsze części, wystarczy zostawić jakieś 10cm kłącza i sadzić płytko! Korzenie rozkłada się płasko w płytkim dołku, a góra kłącza powinna lekko wystawać. Jeżeli ziemia jest za ciężka, trzeba dodać piachu lub żwirku.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- katevalley
- 200p

skąd wiedzieć, które są stare??
- Kriss1515
- 1000p

- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Czekamy na fotki. 
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Ależ fajnie wymyśliłaś pod płotem rabatkę. A dzbanek na płocie
.
Co do wystawy byłam rok temu po raz pierwszy i trochę się zawiodłam. Jak dla mnie nic ponad to co jest wszędzie a dużo drożej:).
Oczywiście kupiłam co nieco, ale w tym roku się niee wybieram
Co do wystawy byłam rok temu po raz pierwszy i trochę się zawiodłam. Jak dla mnie nic ponad to co jest wszędzie a dużo drożej:).
Oczywiście kupiłam co nieco, ale w tym roku się niee wybieram
Im dalej od zielonego, tym starsze kłącze, łatwo łamią się w przewężeniach
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szpadel, łopata, taczki, kupki ziemi. Praca u ciebie wre na całego. Kopanie, sadzenie, paczuchy. Twóczy nieładzik, a wszystko zmierza w chwalebnym kierunku, żeby latem mogło być oszałamiająco pięknie. 
- katevalley
- 200p

też bym chciała... ale muszę czekać do 1 maja żeby coś zacząć działać, chociaż ziemię skopać i ogrodzić, żeby czekała już tylko do siania i sadzenia.
- SandraABC
- 1000p

- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Jejuu... ja dopiero tu trafiłam
i to przypadkiem
Informuję,że dostałam od prababci Dzielżany o których mówiłam - rude z żółto-czarnym środkiem, cebulice i szafirki starego typu
Póki co muszę zobaczyć czy się przyjmą ,jak tak to na jesieni się przypomnij 
Dostałam też Dziewannę..ale po przeczytaniu wątku zastanawiam się czy nie było w tym jakiegoś ukrytego przekazu
Ze 'staroci' uchowały się też kosaćce... mniej więcej takie :

I o dziwo na sadzie po oczyszczeniu go z większości samosiejek i innych chaszczy odnalazłam trzmielinę oskrzydloną i stare jeżyny ... z dużymi,dorodnymi owocami - w sezonie są prawie czarne
Znalazłam również... szczypior. Przy wykopywaniu nie wiedziałam zbytnio co to - drobne , sinawe, smakowało lekko czosnkiem. Po wykopaniu ukazały się kępy drobnych jakby przezroczystych cebulek. Wsadziłam w donice i wczoraj pokazałam prababci. Okazało się,że pod każdym drzewkiem to znajdę - i faktycznie są. Wcześniej przy niskim koszeniu nie było ich widać. Okazało się,że były to 'dzikie' cebulki sadzone pod drzewami w ochronie przed chorobami... (coś takiego : http://www.bio-forum.pl/messages/3280/74971.html )
Znając życie w przeciągu najbliższego miesiąca jak wszystko zacznie wychodzić to znajdę jeszcze sporo ciekawostek
Informuję,że dostałam od prababci Dzielżany o których mówiłam - rude z żółto-czarnym środkiem, cebulice i szafirki starego typu
Dostałam też Dziewannę..ale po przeczytaniu wątku zastanawiam się czy nie było w tym jakiegoś ukrytego przekazu
Ze 'staroci' uchowały się też kosaćce... mniej więcej takie :

I o dziwo na sadzie po oczyszczeniu go z większości samosiejek i innych chaszczy odnalazłam trzmielinę oskrzydloną i stare jeżyny ... z dużymi,dorodnymi owocami - w sezonie są prawie czarne
Znalazłam również... szczypior. Przy wykopywaniu nie wiedziałam zbytnio co to - drobne , sinawe, smakowało lekko czosnkiem. Po wykopaniu ukazały się kępy drobnych jakby przezroczystych cebulek. Wsadziłam w donice i wczoraj pokazałam prababci. Okazało się,że pod każdym drzewkiem to znajdę - i faktycznie są. Wcześniej przy niskim koszeniu nie było ich widać. Okazało się,że były to 'dzikie' cebulki sadzone pod drzewami w ochronie przed chorobami... (coś takiego : http://www.bio-forum.pl/messages/3280/74971.html )
Znając życie w przeciągu najbliższego miesiąca jak wszystko zacznie wychodzić to znajdę jeszcze sporo ciekawostek
- katevalley
- 200p

SandraABC - no właśnie takie kosaćce ma teściowa. Powodzenia w poszukiwaniach